CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Concentració dels socorristes de les platges de Barcelona dijous 30 d’agost, a les 8:30 del matí, a la platja de la Nova Icària

Dimecres, 29 agost, 2018

Després de la denúncia presentada a Inspecció de Treball continuen les mobilitzacions per aconseguir unes cadires de vigilància que garanteixin la seguretat dels banyistes i la salut dels treballadors.

L'AMB falta a la veritat quan diu que s'ha assessorat per professionals del socorrisme. Òscar Camps i pro-activa neguen haver assessorat l'AMB, per a aquest projecte.

La CGT denuncia que participin en el prototip de la cadira exclusivament arquitectes i no es tingui en compte l'experiència que els socorristes de Barcelona han adquirit sobre el terreny, tant en seguretat com en prevenció de riscos laborals, a través dels anys.

Fa anys que els socorristes de les platges de Barcelona reclamen unes cadires de vigilància que serveixin tant per garantir la seguretat dels banyistes com la protecció de la salut dels treballadors. Les cadires de vigilància actuals tenen més de 30 anys d'antiguitat, estan totalment antiquades i els sistemes de vigilància i seguretat al mar han evolucionat molt.

El passat mes de juliol, es va presentar un nou prototip a la premsa i des de la CGT ho hem denunciat a Inspecció de Treball (juntament amb les actuals cadires) per no complir la Llei de prevenció de riscos laborals, ni tampoc garanteix la seguretat dels banyistes. Els socorristes no han tingut l'oportunitat de participar en la seva elaboració, desaprofitant els molts anys d'experiència que podrien haver aportat millores substancials.

En diverses reunions i escrits, els treballadors del servei de salvament i socorrisme de Barcelona, li han proposat a l'Ajuntament de Barcelona i l'AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) participar en la realització de les millores necessàries per tenir un lloc de treball que serveixi per complir els seus funcions amb eficàcia i la resposta ha estat la presentació d'un prototip realitzat per l'AMB, amb el beneplàcit de l'Ajuntament, no tenim constància en cas contrari, on no es garantirà ni la seguretat dels banyistes ni la salut dels treballadors.

L'AMB en un comunicat de premsa afirma que ha rebut l'assessorament d'experts en salvament i socorrisme, com Òscar Camps, fundador de Proactiva Open Arms i amo de les empreses Proactiva Serveis Aquàtics S.L. i Q-Star. No obstant això s'ha demostrat que aquest fet és mentida, ja que tant Òscar Camps, com Proactiva empresa i ONG, han negat haver participat en el disseny d'AMB.

El projecte segons la licitació l'ha realitzat https://www.bbg.cat/es/equipo; i no consta que hi hagi, entre els seus membres cap tècnic en prevenció de riscos laborals, sinó exclusivament arquitectes i estudiants. El disseny l'ha de fer un arquitecte, però també gent que sàpiga de prevenció de riscos laborals, de materials aïllants, i sobretot comptar amb els socorristes ja que segur que poden aportar molt.

Les cadires de socorrisme no es poden dissenyar exclusivament per persones que realitzen les seves funcions darrere d'un ordinador, s'ha de comptar amb els treballadors, amb la seva opinió, amb els seus anys d'experiència, etc. I el que s'ha fet ha estat presentar un prototip que no compleix els mínims requisits exigibles per a les platges de Barcelona, ​​visitades cada any per 4,5 milions de persones entre abril i setembre. On es realitzen per part dels socorristes unes 5.000 actuacions anuals, de les quals unes 60 són de gravetat (ofegaments, infarts, fractures òssies, etc.).

El nou prototip presentat per l'AMB, que ha costat 50.000 € de les arques públiques, no millora substancialment les prestacions de les actuals, només el seu aspecte: té una alçada insuficient, s'allunya la ubicació de la vora de la platja (els para-sols dels banyistes impedeixen la visibilitat). En la posició tancada per protegir-se dels canvis climàtics no hi ha ventilació i es generen altes temperatures al seu interior. També s'ha d'ancorar en una base de 5000 quilograms enterrada a la sorra, el que fa molt difícil la mobilitat de la torre depenent de l'orografia de la platja de cada moment, i els requisits de vigilància segons l'etapa de la temporada. No entenem que s'hagin gastat aquesta quantitat de diners, quan ja hi ha solucions provades en serveis de salvament de referència a nivell mundial per menys de la meitat del que ha costat el desenvolupament del nou prototip d'AMB.

Pel que fa a la salut dels socorristes no s'utilitzen materials que eliminin les radiacions ultraviolades adequadament, les cabines no es tanquen quan no hi ha servei i per tant, són accessibles per a qualsevol persona sent especialment conflictiu a la nit, i amb el consegüent risc biològic ( orina, vòmits, etc) per als treballadors. Tampoc s'especifica si són segures en cas de tempesta elèctrica. Exigim que es compleixi amb la vigilància i es realitzin revisions dermatològiques donades la gran exposició al sol, i l'absència de mesures preventives existents a l'actualitat. Ja s'han donat casos de socorristes amb lesions a la pell per la llarga exposició al sol i de moment ningú se n'ha fet responsable.

El problema s'agreuja perquè hi ha tres ens que participen en el servei de salvament i socorrisme, Ajuntament de Barcelona, ​​responsable de les platges; Àrea Metropolitana de Barcelona, ​​proveïdor dels llocs de vigilància, i l'UTE Salvamar, empresa adjudicatària del servei i qui contracta als treballadors. Tots ells deriven les responsabilitats en els altres, i això provoca una indefensió total en els treballadors per actuar fins i tot en temes tan seriosos com és la prevenció de riscos laborals i la seguretat dels banyistes.

A la CGT volem un servei de salvament i socorrisme de qualitat a les platges de Barcelona, que garanteixi la seguretat dels banyistes i la salut dels treballadors. No volem fer servir materials, ni un disseny incorrecte que no evitin les radiacions ultraviolades, la impossibilitat de moure la torre dificultant la bona visibilitat dels banyistes, l'impediment de la participació dels treballadors en el desenvolupament del model del lloc de vigilància, i tot el que s'ha exposat. Ens fa pensar que realment no hi ha interès en aconseguir una torre de vigilància útil, sinó mostrar una imatge nova, però no millorar les seves prestacions ni en seguretat ni en salut.

Secció Sindical CGT Socorristes Platges de Barcelona
https://twitter.com/socorristasbcn
https://socorristasbcn.wordpress.com/

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció