CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Concentració dimarts 8 de setembre a les 9h davant dels Jutjats Socials de Tarragona pel judici del delegat de CGT acomiadat per NAVEC

Dissabte, 5 setembre, 2015

Dimarts 8 de setembre a les 9h el sindicat CGT ha convocat una concentració davant dels Jutjats Socials de Tarragona (Avinguda Roma, 21) per exigir la readmissió del Delegat Sindical, Arturo Fernández Ferro, acomiadat per l'empresa GRUPO NAVEC SERVICIOS INDUSTRIALES S.L.

El Delegat Sindical de la CGT va ser acomiadat el 4 de març per causes econòmiques i productives, ja que l'empresa va al·legar que s'havia reduït considerablement el nombre d'hores treballades i havien finalitzat diverses obres que tenia contractades. Tot i així, Fernández Ferro va denunciar tant públicament com davant d'Inspecció de Treball de Tarragona que l'empresa estava duent a terme un acomiadament col·lectiu encobert per evitar seguir el procediment legal i evitar pagar les indemnitzacions corresponents (la mercantil no ha abonat les quitances als treballadors acomiadats). El Delegat també va denunciar que GRUPO NAVEC no podia argumentar que hi havia menys ocupació quan els treballadors estaven realitzant nombroses hores extraordinàries (entre 10 i 12 hores diàries) per poder complir les comandes.

Ara Inspecció de Treball ha donat la raó al Delegat Sindical reconeixent que durant tot l'any 2014 els treballadors han realitzat hores extraordinàries a GRUPO NAVEC però que aquesta les camuflava sota altres conceptes com «productivitat», «millora voluntària» o «bestreta». D'aquesta manera, l'empresa se saltava la normativa vigent que limita a 80 les hores extraordinàries que es poden treballar a l'any. A més, la societat eludia l'obligació legal que tenen les empreses de cotitzar les hores extraordinàries com a tals a la base de cotització de malalties professionals o accidents de treball. A causa d'aquestes il·legalitats, la Inspecció de Treball ha aixecat una acta d'advertència contra la mercantil perquè aquesta situació no es repeteixi.

Cal recordar que GRUPO NAVEC és l'empresa més gran quant a nombre de treballadors en el sector del metall a la província de Tarragona, amb una plantilla d’aproximadament 1.500 treballadors que presten serveis en Repsol Química i Petroli, Port Aventura (tot el manteniment), Dow nord i sud, Basell, Bayer, etc, tenint presència en tot el complexe petroquímic de Tarragona i delegacions a Bolívia, Perú, Mèxic i Portugal, entre altres. Tot i així va acomiadar al delegat sindical argumentant una disminució de la feina i pèrdues econòmiques. Es dóna la circumstància que durant els últims anys Fernández Ferro ha cursat nombroses denúncies davant d’inspecció de treball, ha assistit com a testimoni a judicis contra l’empresa i ha promogut assemblees per reivindicar l’aplicació del conveni del metall. Remarcar que aquest Delegat, com la majoria de la plantilla, ha encadenat contractes temporals des de l'any 2001 i que s'han mantingut vigents durant 15 anys quan la normativa vigent estipula que els contractes temporals per obra i servei no poden superar els tres anys (ampliables a quatre segons el conveni d'aplicació).

L'acomiadament de Fernández Ferro és una represàlia més contra la seva activitat sindical i una demostració de força de l'empresa, que pretén imposar la llei de la por per evitar que els treballadors reclamin els seus drets laborals. D'aquí l'exigència de la declaració de nul·litat del seu acomiadament.

Inspecció sanciona amb tres faltes greus a EMTE SERVICE

La situació de precarietat que viuen els treballadors de GRUPO NAVEC no és un fet aïllat i es dóna en tot el sector del metall. De fet, Inspecció de Treball ha emès tres informes favorables als treballadors d'EMTE SERVICE que estan en vaga indefinida des del passat juliol contra la decisió de l'empresa (dedicada al manteniment integral) de reduir els salaris i inaplicar el pacte de millores existent. El comitè de vaga va denunciar a l'empresa per entendre vulnerat el seu dret a la llibertat sindical i el dret a vaga.

Inspecció de Treball, en tres informes emesos per inspectores diferents, ha sancionat a l'empresa per tres infraccions greus, concretament per no reunir-se amb el comité de vaga abans de fixar els serveis mínims desobeint l'ordre de la Generalitat de Catalunya; substituir als treballadors en vaga per altres, fomentant l'esquirolatge; i impedint als membres del comitè de vaga accedir als seus centres de treball per informar sobre la vaga als seus companys.

Fins i tot, la Inspecció de Treball recorda als treballadors de EMTE SERVICE en un d'aquests informes que poden interposar una reclamació per danys i perjudicis contra l'empresa per atemptar contra el seu dret a vaga. Per aquest motiu, en les setmanes vinents, el comitè de vaga (que ja ha impugnat la modificació de les seves condicions de treball) interposarà la corresponent demanda judicial.

Rodisola també denuncia la vulneració del dret a vaga

En una situació semblant a EMTE es troben els treballadors d'ALTRAD RODISOLA ja que l'empresa ha comunicat a la plantilla la modificació de les seves condicions laborals, concretament una reducció del seu salari. Tot i aquesta decisió, la mercantil, dedicada a les bastides, no tan sols no ha acreditat pèrdues econòmiques en els últims mesos, sinó un balanç positiu segons consta a la documentació entregada als representants sindicals. Per aquest motiu la plantilla ha realitzat una vaga d'una setmana de duració que va finalitzar aquest dimarts 1 de setembre.

A més d'impugnar la modificació col·lectiva, CGT ha denunciat tant a ALTRAD RODISOLA com a BASF, BASELL i DOW per substituir als treballadors en vaga per altres d'altres empreses com KAEFER o PLAINSA.

CGT Tarragona

Més informació:
Arturo Fernández Ferro (GRUPO NAVEC): 652408959
Manuel Vidal (EMTE SERVICE): 699825936
Alberto Asenjo (ALTRAD RODISOLA): 616605048

Més informació:

- TWITTER CGT TARRAGONA