CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Concentració el 14 de març a Santa Coloma de Gramenet per la readmissió d’un exdelegat de CGT acomiadat per Cacaolat

Dimecres, 7 març, 2018

Cacaolat ha acomiadat al company Àlex, en un acte de repressió contra la CGT

Convoquem concentració solidària per la seva readmissió el dimecres 14 de març a les 12.30h a l'avinguda Francesc Macià 225 (Metro L9, parada Can Zam), rotonda benzinera, Santa Coloma de Gramenet

Àlex readmissió!

#CacaolatAcosayDespide

dx2pg8hw4aaw5xs.jpg

L’acomiadament d’un exmembre del comitè d’empresa amenaça la pau social a Cacaolat

Al treballador, de CGT de Santa Coloma, l’han fet fora per motius disciplinaris just en acabar-se-li la protecció legal del seu càrrec sindical

A la planta de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet sembla que la pau social perilla. Un acomiadament intempestiu en pot ser el motiu. Àlex Piñol va ser acomiadat per motius disciplinaris, segons la comunicació feta per l’empresa. Entre altres raons, la direcció justifica fer-lo fora del seu lloc de treball després de 19 anys per haver consultat el seu mòbil en hores de feina. Però, el treballador i també el seu sindicat, la CGT, consideren que es tracta d’una represàlia per la seva activitat en defensa dels treballadors.

Àlex ha estat acomiadat just quan ha vençut el període de protecció que la llei fixa per als membres de comitès d’empesa. Abans, aquest treballador havia estat bel·ligerant en la defensa dels drets dels seus companys en el difícil procés de canvi de seu social de Cacaolat, des de la planta del Poble Nou de Barcelona fins a la de Santa Coloma.

Just després que la històrica marca de batuts fos comprada per un grup d’empreses que tenia com a màxim accionista l’envasadora de Coca Cola a Espanya: Cobega, es va plantejar un procés d’acomiadaments que es va qualificar en el seu dia d’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) encobert. Es tractava d’acomiadar part de la plantilla amb les mínimes indemnitzacions que permet la reforma laboral. Una part dels que podien perdre la feina eren els treballadors de repartiment. El comitè d’empresa, en el qual havia irromput amb força la CGT, s’hi va oposar i es va estar a punt de produir una aturada en la distribució dels batuts.

Però a la fi, la reducció de personal a Santa Coloma es va reconsiderar i es van aplicar mesures menys agressives com prejubilacions. També es van produir tensions entre la plantilla i la direcció en aplicar calendaris laborals i la classificació dels llocs de treball. A més, s’han endurit els ritmes de treball a mesura que la demanda de la marca s’ha recuperat, cosa que ha provocat protestes laborals.

«Es van fixar en mi»

«Sembla que en aquell procés es van fixar en mi», diu l’Àlex. De fet a les pròximes eleccions, que afirma, es van produir d’una manera confusa en el seu desenvolupament, ell no va sortir escollit. Per tant, va seguir amb la seva feina habitual: «la direcció sabia que sóc secretari d’organització del sindicat d’activitats diverses de CGT a Santa Coloma». No obstant això, Piñol recorda que durant l’any passat entre la fi del seu mandat i l’acomiadament no ha tingut cap apercebiment relatiu a la seva feina, ni a la seva conducta. I, de cop, l’hi han comunicat la dràstica mesura.

Tancament d’Utebo

Cal recordar que després de la compra de Cacaolat, i contra les promeses oficials, els nous propietaris van tancar una planta d’envasament a Utebo, Saragossa. Allà no hi va haver una oposició sindical tan contundent i la qüestió ha quedat en un contenciós amb el govern aragonès, que reclama a la direcció unes ajudes pagades per assegurar la permanència de la planta.

Els ambients laborals de Santa Coloma en van plens de la indignació davant de l’acomiadament. Al seu sindicat i també al partit polític local Som Gramenet, es considera que l’acomiadament és un advertiment i alhora un càstig dirigit a la resta de la plantilla.

La compra de Cacaolat feta el 2012 va suposar per al grup d’inversors liderats per Cobega una inversió de 75 milions. L’any 2013, després del desembarcament del nou equip directiu l’empresa va facturar un 39% més. El 2014 va créixer un 11% i el 2015 va guanyar un altre 10% fins a una facturació de 54,7 milions.

Pel que fa als guanys, després de patir pèrdues de 16 milions en el període 2012-2014. Els resultats de 2015 mostraven una xifra de 5,3 milions de flux de caixa, 5,1 milions de benefici d’explotació i 2,4 milions d’excedent net després d’impostos. Dit en altres paraules, la històrica marca havia tornat als beneficis nets després d’una època negra en què va caure a les grapes de Nueva Rumasa i de la família Ruíz Mateos.

* Notícia publicada al Diari del Treball
http://diaritreball.cat/lacomiadament-dun-exmembre-comite-dempresa-amenaca-pau-social-cacaolat/

concentracio-2.jpg

acomiadat.jpg

full_explicatiu.jpg

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció