CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Concentració el 8 de març en defensa dels llocs de treball de Salvament i Socorrisme de les platges de Barcelona

Diumenge, 6 març, 2016

CONCENTRACIÓ EN DEFENSA DELS LLOCS DE TREBALL DE SALVAMENT I SOCORRISME DE LES PLATGES DE BARCELONA

DIMARTS 8 DE MARÇ a les 11.30h a PLAÇA SANT JAUME

La plantilla del servei de socorrisme i salvament de les platges de Barcelona que durant anys s'ha encarregat de la nostra seguretat tant en l'aigua com fora d'ella, es poden quedar sense els seus llocs de treball ja que l'Ajuntament de Barcelona en el plec de concessions per atorgar la realització del servei no ha inclòs cap clàusula de subrogació de la plantilla actual.

La plantilla actual és de 71 integrants entre socorristes aquàtics i coordinadors, 46 dels quals tenen una relació laboral mitjançant contractes fixos i fixos discontinus amb la Creu Roja de Barcelona com a empresa prestatària del servei d'atenció primària d'emergències sanitàries, prevenció, rescat aquàtic, informació i orientació a l'usuari. Les antiguitats dels treballadors fixos oscil·len entre els 4 i 13 anys, mentre que la resta de companys en obra i servei porten de dos a tres temporades ocupant el lloc.

Durant l'any 2015 es van registrar més de 5.509 actuacions, distribuïdes entre assistència de primers auxilis a accidents de diferent gravetat, rescats aquàtics, trasllats a hospitals i cerca i recuperació de nens extraviats; a més de 50.000 mesures preventives o d'orientació i informació a usuaris.

Per a la CGT el que està en joc és la seguretat de tots nosaltres, considerem imprescindible que la mateixa la garanteixi el personal que després de molts anys de formació i experiència l'ha estat realitzant.

El contracte per la prestació d'aquest servei que l'Ajuntament de Barcelona manté amb la Creu Roja va sortir a concurs públic en el mes de desembre de 2015. El pressupost màxim en la licitació era de 2.459.216,38 euros, Creu Roja va fer una oferta de 3.014.119,79 euros excedint-se en el límit establert en un clar intent de desfer-se del personal de platges. Des de l'any 2012 hem sofert diversos intents d'acomiadaments massius i fins i tot companys han estat acomiadats de forma improcedent amb el reconeixement per part de l'empresa de la improcedència.

Aquestes represàlies als treballadors i treballadores per part de l'empresa van començar després d'haver format una secció sindical en la CGT i un comitè d'empresa on mai havien existit anteriorment, eines que han servit per reclamar irregularitats que s'estaven duent a terme per part de l'empresa durant anys, entre les quals podem enumerar: taules salarials congelades, diferents convenis per a una mateixa labor, contractes temporals a personal amb diversos anys d'antiguitat, antiguitat no reconeguda, cobrir baixes de personal contractat amb voluntaris que no han superat el mateix procés de selecció requerit, etc.

A més de tot això, Creu Roja Barcelona s'autodescarta de la licitació justament en licitar tan alt, l'any que coincideix amb les eleccions sindicals. La Creu Roja ha deixat d'estar interessada en la realització d'aquest servei quan ha hagut de reconèixer drets laborals als seus treballadors.

Després del procés de licitació establert, el 22 de febrer d'aquest any ha sortit publicada a la pàgina web de l'Ajuntament com a guanyadora del concurs públic i nova adjudicatària l'empresa Pro-activa Serveis Aquàtics S.L.

Els treballadors, a data d'avui i faltant 13 dies per a l'inici de la prestació del servei a les platges, que segons el previst en els plecs de condicions serà el 19 de Març, no han rebut cap confirmació per part de l'ajuntament, ni de l'ocupador actual, ni de l'empresa adjudicada que es mantindrà la plantilla i les seves condicions laborals, a pesar els esforços i comunicació constant amb aquestes parts sol·licitant ser informats. Exigim que es mantinguin els nostres llocs de treball i les condicions laborals actuals, considerem un dret adquirit després de llargs anys de lluita, ja que és beneficiós per a la ciutat i els usuaris de les platges.

Les torres de salvament a les platges, les bases on estan situats i la gestió del servei pertanyen a l'Ajuntament de Barcelona, i hauria de ser també qui en el plec de càrrecs garantís que no es retorni una altra vegada a la precarietat en un sector on les millores laborals han vingut després d'uns anys d'organització i lluita dels treballadors.

És imprescindible brindar un servei de qualitat als usuaris de les platges de Barcelona, amb el seu gran volum d'incidències per temporada i és imprescindible una plantilla estable, amb l'experiència i formació aconseguides mitjançant un esforç conscient durant anys de treball, amb el compromís per la professió i la ciutat que aquests treballadors vénen demostrant cada temporada.

Per a la CGT l'Ajuntament podria haver optat per unes altres formules per donar aquest servei a la ciutat, però el que si considerem inexcusable és la seva obligació de garantir els llocs dels treballadors que hi ha en l'actualitat, les seves condicions de treball, evitar la seva precarització i mantenir la qualitat del servei a les platges. Sinó, novament ens tornarem a trobar amb uns polítics que quan es presenten a les eleccions ens parlen que exigiran el segell de qualitat a les empreses i no obstant això no garanteixen en els seus plecs de condicions l'essencial del seu compromís.

Fins ara aquesta licitació sempre l'havia guanyat una ONG "sense ànim de lucre" com és la Creu Roja, i no va ser res fàcil per als treballadors, però aquest any ha guanyat una empresa privada que buscarà guanyar el màxim gastant el mínim. Això ha estat una nova privatització salvatge d'aquest servei i creiem que la implicació de l'Ajuntament en les adjudicacions està sent nul·la i s'està produint una baixada notòria en la qualitat contractual.

La CGT exigim que es garanteixi la continuïtat dels treballadors i treballadores del servei de socorrisme de les platges de la ciutat de Barcelona, el manteniment dels drets laborals que ningú ens ha regalat i que es garanteixi la seguretat dels usuaris de les platges.

SUBROGACIÓ DELS LLOCS DE TREBALL, NI ACOMIADAMENTS, NI PRECARITZACIÓ.

PER UN SERVEI PÚBLIC DE QUALITAT EN EL SOCORRISME I EL SALVAMENT A LES PLATGES DE BARCELONA.

CGT - Salvament i Socorrisme Barcelona