CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Concentració realitzada contra l’assetjament i explotació laboral a Restaurant del Port Olímpic de Barcelona, el 10 d’abril

Dissabte, 11 abril, 2015

Imatges durant concentració:

Vídeos en directe durant concentració contra l'assetjament i l'explotació laboral al Port Olímpic:

Ahmed, del Sindicat de Comerç de CGT Barcelona::

Secretària de Gènere CGT Catalunya:

En àrab:

A una treballadora de Tapes Gaudí, com a moltes altres dones, la van promocionar a la feina i el seu cap directe, li va dir que li havia d'agrair aquest canvi laboral: passar de cambrera a encarregada. Què podia imaginar-se ella? Quan li va donar les gràcies per la promoció, li va dir que aquesta no era la manera d'agrair-ho, “me conformo con una chupadita”. Ella s'hi va negar i el 9 de gener la va acomiadar, al·legant falta d'interès i motivació per la feina.

El 16 de gener, la treballadora va comunicar l'assetjament a l'administrador de l'empresa, el Sr. Soloh Shafik, i al dia següent la torna a contractar a una altra empresa del mateix grup (Foods Gaudí).

Quan es reincorpora a la feina, li fan la vida impossible perquè, no estigui a gust i marxi, patint situacions d'assetjament. A més de tenir-la en un contracte fraudulent: la tenen contractada per 20 hores a la setmana, i en treballa 60. Finalment, l'acomiaden a principis de febrer, al•legant que no ha passat el període de prova.

Què se suposa que havia de fer la treballadora? Ella ha de criar sola als seus fills, era una treballadora fàcil d'extorsionar? Havia de cedir al xantatge i fer-li una mamada al jefe? Somriure i fer veure que no ha passat res?

La treballadora no vol tornar a treballar per aquesta gent, però nosaltres no permetrem que l'assetjament d'aquesta empresa quedi silenciat per la vergonya ni per la por!

Davant l'assetjament, #SuportMutu i #AccióDirecta!

Per tot això, convoquem a una concentració de protesta davant el principal restaurant d'aquesta empresa, situat al Port Olímpic, Moll de Mestral 25, el 10 d'abril, a les 20h.

SINDICAT CGT COMERÇ I HOSTELERIA DE BARCELONA

Més informació:

- E-MAIL CGT COMERÇ BARCELONA: cgtcomercio@gmail.com

- TWITTER GÈNERE CGT CATALUNYA

- PÀGINA FACEBOOK GÈNERE CGT CATALUNYA

UBICACIÓ:

Octaveta pel assetjament i explotació de tapes gaudí de Barcelona:

Octaveta pel assetjament i explotació de tapes gaudí de Barcelona (english):

Octaveta assetjament explotació de tapes gaudí de Barcelona (castellano):

Restaurant jerusalem tapes gaudí de barcelona assetja i explota:


“Fes-me un petó que sé que ho estàs desitjant”
Un nou cas d’assetjament sexual a la feina posa de manifest aquesta problemàtica soterrada. La CGT opta per l'acció directa per donar suport a la treballadora afectada


Protesta de la CGT davant d'un dels establiments que formen part de la xarxa empresarial de Soloh Shafik Heura Molina

Jutgen cinc universitaris de Cerdanyola detinguts durant els fets de Can Vies
El passat mes de setembre a la Dúnia la van ascendir a encarregada del Super Gaudí. I així és com va començar tot. Segons explica, el director de l’establiment, Mohammed, li repetia contínuament que havia d’estar-li agraïda, ja que sense ell “ella no era res” i només era gràcies a la seva mediació que l’havien promogut.

Després va haver d’aguantar durant mesos frases com “vinga va, fes-me un petó que sé que ho estàs desitjant” i fins i tot una petició explícita de què li fes una fel·lació. Quan ella protestava per aquesta actitud la resposta era clara, “si vols treballar, això és el que hi ha”.

Amb dos fills petits i divorciada, va patir aquesta situació fins al gener quan es va posar malalta i va demanar la baixa

Amb dos fills petits i divorciada, va patir aquesta situació fins al gener quan es va posar malalta i va demanar la baixa. El director la va estar trucant per oferir-se a anar a casa seva i “escalfar-la”, davant d’això ella va decidir deixar d’agafar-li el telèfon. Va ser aleshores quan la van fer fora al·legant falta d’interès.

El següent pas de la Dúnia va ser anar a parlar amb l’administrador de l’empresa, en Soloh Shafik, per explicar-li les pressions que estava rebent per part del gerent i saber perquè l’havien acomiadat. Ell no només va fer cas omís sinó que li va dir “¿llavors què vols? ¿tornar a treballar?” i la va tornar a contractar amb un període de prova a una altra de les seves botigues.

Mentrestant la jove treballadora va decidir anar a parlar amb el sindicat CGT on li van recomanar que resistís un temps per reunir proves sobre l’assetjament. Tanmateix passats els dies de prova li van notificar per telèfon que ja no calia que tornés.

La Directa va intentar parlar amb Soloh Shafik per obtenir la seva versió dels fets però no va contestar cap de les peticions d’entrevista. Amb qui sí que va poder contactar aquest mitjà va ser amb el presumpte assetjador que va afirmar que cap dels dos tenia res a amagar. No obstant això, es va negar rotundament a fer cap declaració més, ja que el que hagués de dir ho diria “davant d’un jutge”.

Concentracions solidàries

Al crit de “ens toquen a una, ens toquen a totes” més d’una cinquantena de persones es van aplegar divendres passat 10 d'abril davant el restaurant Jerusalem, al Port Olímpic de Barcelona. La concentració es va convocar des de la CGT per solidaritzar-se amb la Dúnia, la treballadora víctima d’assetjament sexual. Tot i que aquest no és el lloc on es van produir les humiliacions, forma part de la xarxa empresarial de Soloh Shafik, administrador d’almenys una desena de societats ubicades a Barcelona, entre elles Foods Gaudí S.L., nom fiscal de la cadena de bars Tapes Gaudí.


El gerent va sortir del local per gravar a les manifestants amb el seu mòbil, fet que els delegats sindicals van contestar gravant-lo a ell / Heura Molina

Durant l’acte es van cobrir part dels tendals de la terrassa amb adhesius i fulletons que també es van repartir a la gent que s’interessava per l’acció. Entretant a dins el personal intentava mantenir la normalitat malgrat la música i la traca valenciana que va omplir-ho tot amb fum per uns segons.
Després de la primera sorpresa, ja que no estava assabentat de la convocatòria, el gerent va sortir del local per gravar a les manifestants amb el seu mòbil, fet que els delegats sindicals van contestar gravant-lo a ell. Finalment, tot i que al principi no es volia buscar la confrontació directa, una part del grup es va posicionar a l’entrada principal on es van sentir consignes anti masclistes i botzinades.

Cap dels treballadors va voler fer declaracions i en tot moment van respondre a les preguntes que se’ls hi feien amb un “no puc parlar amb vosaltres”

Cap dels treballadors va voler fer declaracions i en tot moment van respondre a les preguntes que se’ls hi feien amb un “no puc parlar amb vosaltres”. La concentració, a on també van participar col·lectius com Arran o la campanya Vaga de Totes, és la segona acció de l’estratègia que el sindicat anarcosindicalista ha marcat per intentar que la treballadora sigui indemnitzada.

Una problemàtica amagada

Les principals afectades per aquest tipus de violència són les dones, sobretot si es troben en circumstàncies especialment vulnerables, com podria ser el fet de tenir fills a càrrec sense parella, estar contractades temporalment o tenir alguna discapacitat.

Marta Padrós, secretària de Gènere de la CGT, afirma que sovint les incidències de caràcter sexual els arriben emmascarades com a qüestions estrictament laborals i no és fins que el sindicat comença a indagar que descobreixen que a darrere hi ha molt més.

D’altra banda, el procés de denúncia sol ser llarg. Es pot optar per la via judicial a través de la Inspecció de Treball o per la via interna si la companyia ha establert un protocol propi, a la qual cosa només estan obligats per llei els negocis de més de 250 empleades. Una altra manera, potser la més coneguda, és anar als sindicats que generalment també estableixen en primer terme un diàleg amb l’empresa.

En el cas de la Dúnia, la CGT ha intentat posar-se en contacte amb l’administrador per tal de fer el pas previ a la denúncia judicial, anomenat conciliació, però aquest no s’hi ha presentat i per això han optat per la via de l’acció directa.

El punt en què aquests sindicats coincideixen és que per acabar amb l’assetjament sexual a la feina és necessari que les treballadores estiguin ben informades sobre aquest tema i que l'empresa afectada manifesti un clar rebuig davant d’aquests fets.

FONT: DIRECTA.CAT

Attached documents

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció