CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Conclusions de la IV trobada de la REDI – Xarxa Estatal pels Drets dels/les Immigrants i pla de treball per als pròxims mesos

Dilluns, 20 octubre, 2008

Conclusions i Pla de Treball

IV ASSEMBLEA ESTATAL DE LA XARXA ESTATAL PELS DRETS DELS IMMIGRANTS - REDI


1- LA REDI ES CONSOLIDA

Durant els dies 12 i 13 de Setembre de 2008, en el marc del III Fòrum Social Mundial de les Migracions, es va celebrar a Rivas, Madrid, la IV Assemblea Estatal de la Xarxa Estatal pels Drets dels Immigrants (REDI), que agrupa a més d'un centenar d'organitzacions de diferents punts de l'Estat espanyol. La IV Assemblea de la REDI va contar amb la presència de més de 80 delegats i membres d'organitzacions per la defensa dels drets dels immigrants de Màlaga, Sevilla, Almería, Granada, València, Madrid, Barcelona, Terrassa, Cornellà, Burgos, Pamplona, País Basc, Murcia, Zaragoza, etc. A més, vam tenir la presència de companys/es d'organitzacions de França, Holanda, Itàlia i Anglaterra.

Els presents vam compartir l'anàlisi de la duríssima situació que estan travessant els-les treballadors/es immigrants tant a Espanya com a Europa davant l'actual situació de crisi econòmica, l'aprovació de mesures repressives i seguritaries en matèria de polítiques migratòries i la consolidació de discursos i pràctiques de racisme institucional i social que travessen a la classe política europea (tant als governs de la dreta com als governs de tall socialdemòcrata com l'espanyol),als mitjans de comunicació, i que tristament estan penetrant entre els sectors populars dels treballadors autòctons.

En aquest context i davant la passivitat mostrada per les grans organitzacions sindicals per a defensar els nostres drets i l'atomització i dispersió de les organitzacions d'immigrants i de solidaritat amb els immigrants, resulta fonamental el consolidar la REDI com espai de coordinació, mobilització, intercanvi d'informació i suport mutu, un espai obert i participatiu però que respongui amb la màxima contundència davant l'explotació, marginació, criminalització i repressió que estem sofrint els/les treballadors/es immigrants.

En l'últim any la REDI s'ha consolidat com el principal espai de coordinació a nivell estatal per la defensa dels drets dels immigrants. Hem estat capaços de mantenir una fluida comunicació sobre les nostres realitats treball local, hem amplificat les lluites que s'han desenvolupat en els diferents territoris, hem respost amb celeritat i contundència davant les duríssimes mesures aprovaves pel parlament Europeu i el Govern Espanyol en matèria d'immigració i hem protagonitzat les principals mobilitzacions que s'han desenvolupat a l'Estat Espanyol pels drets dels immigrants i hem caminat al costat dels treballadors autòctons i els moviments socials en les lluites contra la precarització i per la demanda de drets socials i laborals per a tots/es.

El 23 de Febrer de 2008 desenvolupem la Jornada Estatal pels Drets dels Immigrants amb la presència de més de 10.000 persones a Barcelona, Sevilla, Madrid, València i Canàries. El 1r de Maig la REDI va participar de forma activa en les convocatòries realitzades pels sindicats de base i els moviments socials garantint una important presència d'immigrants. El 21 de Juny vam convocar concentracions i mobilitzacions contra la Directiva Europea de la Vergonya a Màlaga, Madrid, Barcelona, València, etc. En el marc del Fòrum Social Mundial de les Migracions, celebrat del 11 al 14 de Setembre a Rivas, Madrid, la REDI va impulsar la Manifestació final i va participar amb una columna de gairebé 1000 persones.

Les organitzacions membres de la REDI han estat presents, al seu torn, en importants lluites quotidianes pels drets dels immigrants (la vaga de fam en el CIE d'Aluche-Madrid, l'aprovació en el ple de l'Ajuntament de Màlaga d'una moció demanant el tancament del CIE de Capuchinos, les concentracions d'immigrants a Roquetas de Mar-Almería, el suport als treballadors immigrants de la venda ambulant a Terrassa i un llarg etcètera) i hem impulsat i consolidat processos d'autoorganització d'immigrants en diferents punts de l'Estat Espanyol. La REDI es consolida com un espai viu, necessari i important en la lluita pels drets dels immigrants davant la difícil situació que estem travessant a nivell estatal i europeu.

2- LA REDI S'ORGANITZA

La REDI és un espai obert de coordinació entre organitzacions d'immigrants, moviments socials i sindicals que funciona de forma participativa i assembleària. En la IV Assemblea Estatal de la REDI vam arribar a importants acords per a millorar qüestions organitzatives:

- La REDI assumeix com documents de base i programàtics el MANIFEST ESTATAL PELS DRETS DELS IMMIGRANTS i les 12 MESURES URGENTS PER LA DIGNITAT DELS IMMIGRANTS.

- La REDI basarà el seu funcionament intern i la seva forma organitzativa en l'establert en el document PRINCIPIS D'ACTUACIÓ I ORGANITZACIÓ DE LA XARXA ESTATAL PELS DRETS DELS IMMIGRANTS (REDI) que serà ratificat en la pròxima reunió de delegats de la REDI a València.

Es ratifica la vocació de la REDI de situar-se com un espai obert capaç d'agregar de forma permanent a noves organitzacions tenint en compte el següent:

- La determinació per part de les organitzacions de la REDI de propiciar per la base un procés d'assemblees amb treballadors/es immigrants, propiciant processos d'autoorganització i celebrant reunions amb associacions d'immigrants i moviments socials perquè se sumin a l'espai de la REDI.

- La REDI funcionarà a nivell territorial no com un col·lectiu sinó com un espai ampli de coordinació entre col·lectius, organitzacions, xarxes i iniciatives vinculades a la lluita pels drets dels immigrants. Això suposa que en cada territori fem l'esforç necessari per garantir l'obertura i tinguem la vocació d'incloure (sempre d'acord als principis i els documents base) a aquells espais organitzatius que comparteixin la nostra vocació de construir un espai comú de coordinació i treball pels drets dels immigrants.

- La REDI treballarà en la construcció de ponts i creació de xarxes i iniciatives conjuntes amb les organitzacions sindicals i moviments socials que lluiten contra la precarització i per la defensa dels drets laborals i socials per a tots/es.

El desafiament de la REDI passa per la determinació de combinar de forma efectiva la màxima democràcia interna i capacitat d'inclusió de noves organitzacions, xarxes i iniciatives amb la capacitat de construir una organització sòlida, efectiva i pragmàtica d'acord a l'actual conjuntura marcada per la necessitat de donar resposta de forma unitària i conjunta als atropellaments que estem vivint. Parlem d'una organització en xarxa, oberta, flexible i al seu torn efectiva que construeixi un comú que no anul·li ni homogenitzi les diferències. Som organitzacions diferents que compartim importants punts comuns i estem ben coordinats i organitzats.

3- LA REDI ES MOU: PLA DE TREBALL

El pla de treball acordat en la IV Assemblea Estatal de la REDI contempla les següents iniciatives:

- La REDI participarà i donarà suport les mobilitzacions desenvolupades pels sindicats de base i moviments socials de cada localitat contra la crisi, la precarietat i la Directiva Europea de les 65h.

- 17 i 18 d'Octubre de 2008 la REDI participa amb delegats en la Cimera Europea sobre Migracions "des ponts pas des murs" a París amb la intenció de reforçar l'espai de coordinació europeu.

- 22 de Novembre de 2008 a València: Reunió de Delegats regionals de la REDI

- 18 de Desembre de 2008 - JORNADA DE MOBILITZACIÓ DESCENTRALITZADA PELS DRETS DELS IMMIGRANTS en el marc del Dia Internacional de l'Immigrant. Manifestacions, concentracions i actes en diferents ciutats de l'Estat espanyol i Europa. Els lemes de la REDI: - Retirada de la Directiva Europea de la Vergonya, - Tancament Immediat dels Centres d'Internament per a Esrangers, - Contra la Precarietat i la directiva de 65hs: Drets per a tots.

- 27, 28 i 29 de Març de 2009 - Barcelona: TROBADA EUROPEA PELS DRETS DELS IMMIGRANTS i V Assemblea Estatal de la REDI.

REDI, Xarxa Estatal pels Drets dels/les Immigrants:

www.fferine.org/redi/

redi(arroba)riseup.net