CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Conferència el 17 de maig a Sallagosa (Alta Cerdanya): “1936-1939. La primavera llibertària a Puigcerdà”

Diumenge, 12 maig, 2013

El_cojo_de_malaga.jpg

Conferència el 17 de maig a Sallagosa (Alta Cerdanya): "1936-1939. La primavera llibertària a Puigcerdà"

Conferència organitzada pel Grup Puig Antich de la Coordinadora de Grups Anarquistes (CGA)

DIA: 17 DE MAIG

HORA: 19 HORES

LLOC: SALA DEL CINEMA DE SALLAGOSA

Reunió / Debat entorn de la Cerdanya llibertària 1936-1939 (Sallagosa, Pyrénées-Orientales)

Els esdeveniments que van tenir lloc a Espanya entre els anys 1936 i 1939 han estat objecte d'estudis històrics, universitaris,... El parèntesi anarquista que va tenir el seu origen en els fets del 19 de juliol de 1936 i que es va perllongar, a determinades regions, més enllà del cop d'estat contrarevolucionari del maig de 1937, ha estat sovint explicat de forma molt crítica per part dels adversaris de la "primavera llibertària".

Així, les realitzacions socials, exemplars a la comarca de Puigcerdà, com a la resta de Catalunya, var ser freqüentment denigrades i tergiversades, fins al punt que els anarquistes eren descrits com autors dels pitjors excessos. Burgesos i estalinistes es dedicaren a criticar l'obra revolucionària, llibertària i igualitària.

I malgrat tot, un periodista del molt burgès Petit Parisien, deia el 19 de desembre de 1936, parlant de la vida dels treballadors de Puigcerdà:

« …Cadascú té la seva feina, la seva professió, la seva vida setmanal i paga les seves compres als preus oficials. Constato que la població no sembla infeliç ni desgraciada.
Constato que els homes, les dones, els nens semblen tenir bona salut i bon humor, semblen ben alimentats i van vestits amb normalitat (...) És cert, la vida continua. Els nens, ben abrigats, es diverteixen com ahir; les dones van als rentadors, a la font; els homes al taller o l'oficina. Ni tristesa anormal ni felicitat excessiva. Cadascú es gasta el salari a la seva conveniència. Tothom té menjar i diversions (…) Antonio Martin insistirà al periodista: (…) "Vosaltres heu constatat que no som pas destructors. Tot segueix endavant. A ningú li falta res. Tothom treballa i es distreu. No crec que hagiu vist cap desordre. Cadascú es sent responsable de l'ordre públic". El mateix Antonio Martín serà assassinat el 25 d'abril de 1937 per ordre dels estalinistes, com assenyala F. Morrow: "Els carabiners, reforçats per les forv¡ces locals del PSUC, atacaren les patrulles obreres a Puigcerdà. Antonio Martin, alcalde i dirigent de la CNT, popular a tota Catalunya, va ser assassinat per les bales dels estalinistes" (…) »

El divendres 17 de maig de 2013, a partir de les 19h a la sala del cinema de SALLAGOSA (Pyrénées-Orientales), les i els militants del grup Puig Antich de la Coordination des Groupes Anarchistes animaran una conferència al voltant del tema «1936-1939, la primavera llibertària a Puigcerdà». Investigadors catalans his eran presents. Us esperem en aquesta conferència, tot i que pugui esdevenir contradictòria.

Més informació:

- CGA PUIG ANTICH