CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Conseqüències penals i administratives per a la irresponsabilitat de Repsol

Dimarts, 11 gener, 2011

El diumenge 9 de gener s’han produït dos nous vessaments de cru per part de les instal·lacions de Repsol a la costa tarragonina, tal com recull la premsa general. El primer vessament, que segons la companyia era de només 100 litres, s’hauria produït a causa d’una fuga a una canonada del pantalà a Tarragona, i la segona, d’origen desconegut, podria arribar als 15.000 litres segons les dades actuals. Aquests accidents es venen a sumar al produït fa només dues setmanes en què es varen abocar al mar uns 180.000 litres de petroli en el pitjor vessament dels darrers 10 anys a les nostres costes.

Davant dels fets, Ecologistes en Acció exigeix als governs i administracions públiques una resposta contundent, que ha de passar per l’obertura d’un expedient administratiu sancionador que resulti en una multa exemplar, així com per l’inici de diligències penals , per part de la fiscalia de Medi Ambient contra els responsables de Repsol pel delicte ecològic ocasionat reincidentment a l’entorn natural de la costa tarragonina, amb possible afectació a la salut de les persones, tal com està tipificat a l’article 325 del Codi Penal.

Ecologistes en Acció de Catalunya, davant dels nous casos de contaminació del medi marí per part de la multinacional REPSOL, considera els fets com una terrible irresponsabilitat que demostra la impunitat amb què l’empresa actua, contamina i segueix fent negoci a costa d’explotar un recurs natural altament perillós, contaminant i insostenible com el petroli. A més, queda prou demostrat en els darrers accidents que Repsol ha mirat d’amagar la realitat a les autoritats, intentant que la societat no estigui informada dels perills de la seva activitat i del perjudicis que causa.

Tal i com ja s’ha reiterat en incontables ocasions, l’era dels combustibles fòssils ha arribat a la seva fi, i els enormes riscos per al medi ambient i per a la salut humana associats a energies com el petroli, el gas i el carbó són inassumibles. Les conseqüències per al medi ambient han estat, són i seran tràgiques (multitud de marees negres, destrucció d’hàbitats, mort massiva d’espècies, etc.) com s’ha demostrat en els exemples prou vius en la memòria col·lectiva com el del Golf de Mèxic, el del Prestige o el de l’Exxon Valdez. L’afectació per a la salut humana té a veure les fuites de gasos tòxics, l’empitjorament de la qualitat de l’aire i per tant de les morts per malalties respiratòries, a més que els residus a les aigües marines s’incorporen a la cadena tròfica i acaben al peix o el marisc de la nostra taula. Cal destacar el greu impacte de la combustió del petroli pel que fa a l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle que estan provocant la pitjor crisi ambiental de la història: el canvi climàtic.

Per tot això, des d’Ecologistes en Acció es reclama novament allò manfiestat en el comunicat del pasat mes de desembre:

* Que la Justícia condemni per la via civil i penal a Repsol i als responsables directes de l’accident per cometre un delicte ecològic reiterat.

* Que la Generalitat de Catalunya, com a administració ambiental, es personi com a acusació particular en aquestes causes judicials, per l’afectació del vessament als ecosistemes marins de la costa tarragonina.

* Que l’Estat deixi d’oferir qualsevol suport o ajuda a les empreses transnacionals petrolieres espanyoles, totes elles amb interessos estratègics en negocis bruts, com l’extracció de petroli o gas en llocs d’alt valor ecològic i social arreu del planeta.

Els ecologistes consideren dramàticament urgent un canvi de model energètic, en una transició ràpida cap a una societat amb un consum d’energia molt per sota de l’actual i on el 100% de l’energia provingui de fonts renovables i netes (eòlica, solar, etc.), en el qual la perillosa tecnologia nuclear no hi tingui cabuda. Aquest canvi de model ha de passar per una reducció del ritme de producció i consum de les societats occidentals, per tal d’aconseguir una disminució global del consum de recursos naturals, a un ritme sostenible amb els cicles naturals. En resum, continuem apostant per la filosofia del decreixement sostenible.

www.ecologistasenaccion.org/article19468.html


- Per ampliar informació sobre anteriors vessaments de Repsol al Mediterrani tarragoní, aneu a:

En seis años Repsol ha provocado ocho vertidos de petróleo en el Mediterráneo

www.kaosenlared.net/noticia/seis-anos-repsol-ha-provocado-ocho-vertidos-petroleo-mediterraneo