CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Consideracions davant l’aprovació de la Llei del Cinema de Catalunya

Dimarts, 6 juliol, 2010

Davant l’aprovació de la Llei del Cinema de Catalunya, el Sindicat d’Espectacles de la CGT, com a majoritari del sector, vol manifestar que segons el nostre entendre aquesta llei no assolirà la finalitat que pretèn.

És una llei que en lloc d’afavorir l’accés i l’ús del cinema fet a Catalunya o traduït (doblat i subtitulat), enfortirà el cinema fet en l’altra llengua oficial, i probablement els principals títols de pel·lícules comercials no es visualitzaran a Catalunya.

Hem de potenciar i afavorir l’ús del català al cinema. Hem de potenciar que l’usuari del cinema trobi en l’exhibició de pel·lícules catalanes i/o doblades al català l’encant suficient per escollir la nostra llengua en lloc de qualsevol altra.

Pensem que la potenciació del català al cinema passa per incentivar a l’espectador que paga a taquilla. Per animar a consumir el cinema fet o parlat en català, la millor avantatge competitiva és reduir el cost del preu per a l’usuari final.

En un moment on l’afluència al cinema està de baixa i les empreses del sector estan en crisi, i més d’una en concurs de creditors, no és el millor moment per afectar els sectors industrials de producció, distribució i exhibició, amb una llei que incrementa els costos i pot produir en el sector de l’exhibició la pèrdua de llocs de treball.

Durant la tramitació i debat al Parlament de Catalunya, la CGT va proposar als diferents grups parlamentaris i a la Conselleria de Cultura:

- Regulació oberta de noves sales de cinema per a potenciar el cinema en els centres de les localitats, dins una economia sostenible (evitar desplaçaments en vehicles privats).

- Disminució del preu de taquilla per a les pel·lícules doblades al català (clara avantatge competitiva).

- Promocionar l’exhibició en català a través de la “Xarxa de Cinema en Català” i potenciar la Xarxa amb la col·laboració i participació de les diverses empreses exhibidores del sector, atenent a la distribució territorial i capacitat de les sales.

- Reduir els costos de doblatge, concentrant l’esforç en el grup de pel·lícules més taquilleres, majoritàriament de producció nordamericana, que concentra el 80% dels espectadors.

A pesar d’haver acceptat altres propostes que vam fer, lamentem que no s’hagin tingut en compte els aspectes essencials que hem exposat i que afecten directament a la continuïtat dels llocs de treball i al mateix foment del català.

Sindicat d'Espectacles, Arts Gràfiques, Paper i Audiovisuals CGT Barcelona