CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Continua la repressió al Marroc contra activistes sindicals i socials. Campanya de solidaritat

Divendres, 29 juny, 2007

Amb motiu dels actes celebrats el 1r de Maig de 2007 van ser detinguts i empresonats diversos sindicalistes de l'Associació de Diplomats en Atur (ANDCM) i sindicalistes de UMT (el sindicat més nombrós al Marroc) de la multinacional de Delphi per defensar els seus drets i unes condicions dignes. Sota l'acusació de pronunciar consignes contra la Monarquia Marroquina, van ser jutjats i condemnats 7 companys. Les confessions, segons van declarar, van ser obtingudes sota amenaces i tortures. Les penes imposades són de 3 anys de presó per a cinc d'ells i de 2 anys per als dos restants, a més d'una multa de 10.000 Dirhan (1.000 euros) a cadascun.

El 5 de juny, organitzat pel comitè Local de Solidaritat amb els 7 detinguts del 1r de Maig, es va celebrar una concentració enfront del Palau de Justícia de Beni Mellal. La concentració es va celebrar de 10 a 11 h del matí d'una manera pacífica i sense cap incident. Hores després, la policia va sorprendre a tot el món, procedint a una sèrie de detencions entre els participants en la concentració, arribant a detenir a altres 10 persones, membres o responsables de la AMDH, de la CDT i UMT, de l'ANDCM, d'ATTAC, de VD i PADS. Les persones detingudes van ser: Abdelkbir Rabaaoui, Abass Abbassi, Mohamed Fadel, Abdelaziz Timor, Brahim Ahansal, Smaïn Amrar, Mohamed Bougrine, Abderrahmane Aaji,Mohamed Yousfi, Nabil Cherqui.

Davant aquests successos el 15 de juny es va celebrar una jornada internacional solidaritat, arran de la crida de la Instància Nacional per a la Solidaritat amb els Presos del 1 de maig de 2007 (INSAD). L'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) va fer una crida als seus militants per a participar en la concentració de solidaritat a Rabat front del Parlament, en el marc de la jornada nacional de solidaritat amb els presos del 1 de maig de 2007 d'Agadir i de Ksar El Kébir, així com els presos de Beni Mellal i tots els presos polítics. Abans del començament de la concentració, i de manera inesperada i sense cap avís, les forces auxiliars van actuar de manera salvatge.

Després d'aquesta intervenció, els militants es van incorporar a la seu del Sindicat Nacional de la Premsa Marroquina on es desenvolupava una vaga de fam decidida en el marc del programa del INSAD en solidaritat amb els presos del 1 de maig de 2007. Més de 30 participants van ser víctimes d'aquesta agressió inclòs un gran nombre de militants de l'AMDH i els membres del Comitè Central (inclosos el President i els seus dos Vicepresidents), la Comissió Administrativa i els Presidents de les Seccions pròximes a Rabat que han participat en la concentració, la majoria de les víctimes van ser evacuades cap a l'hospital Avicenne.Una de les víctimes, membre de la secció de Tiflet, va acabar amb la mà trencada.

En l'estat espanyol, CGT va convocar el passat 15 de juny actes de solidaritat amb els detinguts en forma de concentracions enfront de les ambaixades i consulats del Marroc en tot l'estat. A pesar de la resposta popular, tant al Marroc, com a nivell internacional, el règim marroquí segueix mostrant la seva autèntica cara repressiva i segueix menyspreant el respecte a la llibertat d'expressió i manifestació.

La brutalitat de la repressió arriba a condemnar al company Mohamed Bougrine, amb 72 anys, a un any de presó ferma i 1000 dh (uns 95 euros) de multa pel delicte d'haver participat en la concentració de solidaritat amb els detinguts del 1r de maig. El 26 de juny, el tribunal de 1ª instància de Beni Mellal ha inventat un nou delicte al Marroc: el delicte de la solidaritat, condemnant, per haver realitzat la concentració de suport als detinguts del 1r de maig, a Mohamed Bougrine, militant de 72 anys, de l'AMDH i ATTAC, i a dos mesos de presó condicional i 500 dh de multa a 3 militants : Mohammed Yousfi, Brahim Ahansal i Abdelkbir Ra-Baoui, absolent a altres 6 processats.

El mateix dia, el tribunal d'apel·lació d'Agadir ratificava la sentència de 2 anys de presó i multa de 10.000 dh (uns 995 euros) per als militants detinguts el 1r de maig per atemptat “als valors sagrats del regne”, és a dir, llançar consignes contra la monarquia alauita, Abderrahim Karrad, de 25 anys, obrer agrícola, membre del Comitè Nacional del Sindicat Nacional d'Obrers Agrícoles de la FNSA de la UMT, i Mahdi Barbouchi, de 19 anys, estudiant de Batxillerat, membre de l'AMDH.

Mentre s'està a l'espera del Tribunal d'apel·lació per als 7 presos polítics de Ksar-el-Kebir, entre ells 5 militants de l'ANDCM, la repressió ha seguit actuant: dissolució violenta de la concentració de l'AMDH el 15 de juny a Rabat, s'ha impedit la manifestació nacional del 19 de juny de l'ANDCM a Rabat, s'han prohibit concentracions de solidaritat en tot el país, especialment a Casablanca. I no només se centra en el moviment sindical, d'aturats i de drets humans. També el moviment amazigh (berber) està sofrint la repressió del govern marroquí, així com els saharauis de Layaoun, amb contínues detencions i processaments.

PER TOT AIXÒ, TORNEM A FER UNA CRIDA A EXPRESSAR LA NOSTRA SOLIDARITAT AMB LA LLUITA DEL POBLE MARROQUÍ I, ESPECIALMENT, AMB ELS PRESOS POLÍTICS DEL 1r DE MAIG.

Enviem fax de protesta i suport als presos a:
- Primer Ministre
fax: 00212 37768656 / 0021237761010
courrier@pm.gov.ma
- Ministre de l'Interior
fax : 0021237767404
courrier@mi.gov.ma
- Ministre de Justícia
fax: 0021237723710
courrier@mj.gov.ma
- Governador d'Agadir
fax: 00212028840249.
- Governador de Larache
fax: 0021239913579

PROPOSTA DE TEXT (en francès):

«La condamnation pour « atteinte au sacré» à TROIS ans de prison ferme les 5 mili-tants de l´ANDCM et de l’AMDH détenus le 1er Mai 2007 à Ksar-el-Kebir suposse une gra-ve violation des droits humains

L´inculpation par « atteinte aux valeurs sacrées du royaume » dévoile que la Constitution et des lois marocaines sont une entrave à la liberté d´opinion et d´expression, une atteinte aux libertés en géneral et à la liberté d´expression en particulier.

Nous demandons la liberation de Mahdi Barbouchi et Abderrahim Karrad, incarcerés à Agadir, et de Thami Khyati, Youssef Reggab, Oussama Ben Messaoud, , Ahmed Al Kaateb et Rabii Raissouni, incarcérés à Ksar-el-Kebir, province de Larache, et le respect des pactes internationaux des Droits Humains ratifiés par le Maroc»