CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Contra la militarització del Sàhara, referèndum ja!

Dimecres, 18 novembre, 2020

Comunicat del Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT
 

Des de la Confederació General del Treball ens sumem a la denúncia internacional de la incursió de l’Exèrcit del Marroc el passat 13 de novembre en la zona desmilitaritzada del Guerguerart, al Sud del Sàhara Occidental, a la frontera amb Mauritània.

El resultat de la presència militar marroquina en la zona ha estat l’expulsió de 50 civils sahrauís que havien bloquejat la carretera des del passat 21 d’octubre en protesta pels continus retards en la celebració del referèndum sobre autodeterminació acordat amb l’ONU en 1991.

Malgrat la ratificació d’aquests acords el 2001 per part de l’ONU, mostrant el seu “ple suport” a la “celebració d’un referèndum lliure, just i imparcial sobre la lliure determinació del poble Sàhara Occidental”, la realitat del referèndum està bé lluny en cas que es dugui a terme.

Des de 2007, cap nova resolució de l’ONU sobre el Sàhara Occidental fa ja esment a l’autonomia ni al referèndum. Tampoc s’ha aconseguit que l’Agència per la Pau de l’ONU hagi avaluat les contínues violacions de drets humans que comet el Marroc al Sàhara Occidental (o en el mateix Marroc). Resulta bastant sospitós que, de les 16 missions de pau de l’ONU, només la del Sàhara Occidental, la Minurso, no tingui poders per a avaluar la falta de drets humans.

Altres Estats com l’espanyol, la resta de l’U€ i el món continuen tancant els ulls i ignorant els drets fonamentals del Poble Sahrauí des de fa més de tres dècades.

Fora l’exèrcit marroquí de les zones desmilitaritzades!
Per un Sàhara Lliure!
Referèndum ja!