Contra la privatització de la sanitat pública i en defensa d’unes condicions laborals i salarials dignes
Després de tots els actes que s'han muntat per a celebrar el “25 Aniversari del ICS”, actes per cert, per a lluir la cara bonica, amable i còmoda de l'ICS, la ressaca ens ha retornat a la crua realitat del dia a dia, i ens hem adonat que tot segueix igual.
El govern Tripartit va assumir en el Pacte del Tinell, el compromís de millorar les condicions assistencials i de treball en la Sanitat. A pesar de manifestar a la premsa que farien mes hospitals i serveis d'atenció primària, la realitat és cada vegada més precària.
La precarització en les contractacions i en les condicions de treball (hi ha entre un 25 o un 30 % de precaris entre interins i eventuals, d'un total de 40.000 treballadors), amortitzacions de places (s'amortitzen 3 de cada 4 places), l'augment de la "productivitat" a canvi de cobrar incentius per objectius, els canvis d'horaris (implantació paulatina de la jornada partida en molts serveis...), l'augment de l'horari laboral en el torn de nit, la falta de transparència en la borsa de treball, a la falta de promoció interna, al baix sou..., la mort anunciada per falta d'inversions en els serveis de manteniment, bugaderia... per tal de justificar la seva privatització.
A tall d'exemple, recentment s'ha privatitzat el servei de bugaderia de l'Hospital de la Vall d´Hebron (com ho va ser en el seu moment el Servei de Neteja, Banc de Sang, pàrquings, així com el servei de cuina de molts hospitals), i segueix i segueix el rosari de privatitzacions.
Són senyals de la voluntat política de la Direcció del ICS i de la consellera Marina Geli al capdavant, d'acabar amb el dret a la salut com un dret bàsic de la ciutadania, conquistada al llarg de moltes lluites del moviment obrer. Condicions que s'agreujaran encara més si cap, (en el 2006 el 40 % del pressupost sanitari públic ja es dedicava a concerts privats), amb l'aprovació fa un any per part del tripartitt “d'esquerres” de la Llei per a convertir l'ICS en una Empresa Pública, és a dir, passa a ser un proveïdor més d'assistència sanitària, subjecte al dret privat i perdent la titularitat dels serveis sanitaris de la Seguretat Social a Catalunya (amb capacitat d'endeutament i no sotmès a intervenció prèvia).
Això suposarà el cop definitiu a la sanitat pública a Catalunya i permet per primera vegada a les empreses privades entrar a gestionar directament parcel·les del Sistema Nacional de Salut, sense intermediacions, apareixent per primera vegada com objectiu l'ànim de lucre. Laboralment s'opta pel model laboral enfront de l'estatutari. Abans de la reforma del ICS, s'han anat privatitzant, de manera paulatina, molts serveis, ara amb la nova reforma tot el servei sanitari serà privatitzable, es podran prendre mesures mercantilistes convertint la sanitat en un gran negoci. Així mateix es tancarà tota possibilitat d'acabar amb el 30% de precarietat laboral existent en l'actualitat.
Per a la CGT està clar que ens volen privatitzar a mans plenes el Sistema Sanitari Públic, i precaritzar encara més les nostres condicions laborals. Per a la CGT tots aquests temes són els que s'haurien d'haver tractat si s'hagués impulsat un debat obert i participatiu. Perquè són en definitiva els temes que ens afecten més directament com treballadors i usuaris.
Des de la CGT apostem per la defensa de la sanitat pública, una sanitat de qualitat i gestió pública, en la qual es destinin mes pressupostos que els actuals. Per això estem en contra de la reconversió de l'ICS en empresa pública, per això estem en contra de la precarietat i la laboralització de les places. Demanem places estatutàries ja. Des de la CGT, seguirem en el nostre compromís d'informar, debatre i mobilitzar als afectats per la reforma del ICS.
Què es pot fer?
És urgent reaccionar contra tots els atacs que s'estan produint contra les nostres condicions laborals i contra la qualitat assistencial. Les reivindicacions que haurien de formular-se serien les següents. Els atacs contra les nostres condicions laborals i contra la qualitat assistencial es podrien resumir en aquests punts:
1 . NO A LA PRIVATITZACIÓ DE LA SANITAT PUBLICA. Amb l'aprovació fa un any per part del tripartitt “d'esquerres” de la Llei per a convertir l'ICS en una Empresa Pública, en realitat aquesta “Reforma Sanitària” que ens volen imposar, l'única cosa que ha fet és donar una cobertura legal i generalitzar un procés que ja duu temps aplicant-se de forma paulatina, parcelada, solapada i en altres casos obertament en totes les institucions sanitàries de l'ICS. Només cal veure el que està succeint en totes les institucions sanitàries de l'ICS en major o menor grau, per a entendre el que aquesta succeint i cap a on ens encamina aquest procés: la mort anunciada per falta d'inversions en els serveis de manteniment, bugaderia... per tal de justificar la seva privatització.
2 . NO A LA PRECARIETAT LABORAL, ESTATUTARIS JA! PROU DE CONTRACTES PRECARIS AL PERSONAL SUPLENT. L'ICS està ple de contractacions eventuals que són utilitzades per a donar cobertura a càrregues de treball fixes i habituals. L'administració ha d'abandonar aquesta estratègia precaritzadora i crear el nombre suficient de places capaç de donar cobertura a totes les necessitats de treball ordinàries de la nostra sanitat pública.
3 . NO A LA CENTRALITZACIÓ DE LA BORSA LABORAL - TRANSPARÈNCIA. El pacte de la nova borsa de treball del ICS, signat per administració i els sindicats UGT, CCOO i SATSE és, potser, el pitjor que ens ha passat als treballadors de l'ICS en tota la seva història. La seva centralizació, el control exclusiu del seu funcionament per part de la pròpia administració i dels tres únics sindicats signants, l'extinció de la circular 9/90, l'autonomia donada a les Direccions per a decidir sobre la utilització dels “perfils” (tant en la borsa de treball com en el moviment intern) i per a puntuar amb criteris absolutament subjectius ni més ni menys que el 50% de la nota final dels treballadors inscrits en la borsa, donen a l'administració el poder total i excloure, com en les empreses privades, a qui per qualsevol motiu els molesti.
4. PER UNA CARRERA PROFESSIONAL PER A TOTS, inclosos els interins, i digna per a totes les categories professionals.
5. RECONEIXEMENT PROFESSIONAL DELS TÈCNICS SANITARIS I AUXILIARS D'INFERMERIA per a aconseguir homologar les seves titulacions a nivell europeu.
6. DPO’S EQUITATIUS PER A TOT EL PERSONAL. Els treballadors del ICS tenim un sou base de vergonya, el qual servirà en un futur per al càlcul de les nostres jubilacions. No obstant això, l'administració i els sindicats UGT, CCOO i CATAC van acordar estendre els DPO’s, un dels complements variables que de certa forma contribueïx a què el nostre sou base es perpetuï com miserable, a totes les categories professionals. Però no a tots els treballadors, doncs l'acord està plagat de clàusules d'exclusió.
7. SOLAPAMENT D'HORARIS RETRIBUÏT. L'ICS no té en compte la necessitat d'un temps de trobada entre el professional que passa el parte i el que el rep, cosa que fa que coincideixi l'horari laboral de l'inici de la jornada d'un torn amb el del final del torn anterior. Les infermeres i auxiliars d'infermeria dels hospitals de l'ICS, dirigides per la seva moral personal i per la deontologia professional, busquen garantir la seguretat dels pacients al seu càrrec quedant-se a passar el parte fora de la seva jornada laboral. Això determina que realitzin un important excés de jornada anual que no els és reconegut, retribuït o recompensat, la qual cosa vol dir que treballen gratis moltes hores a l'any.
8. CÀRREGUES DE TREBALL DIGNES. Cada vegada més, l'enfocament privatitzador de la nova gestió de l'ICS ve imposant uns models que semblen tenir molt en compte les xifres i molt poc la qualitat assistencial. Així, sovint ens trobem amb càrregues de treball abusives per als treballadors i de risc per als pacients.
L'alternativa està en la mobilització per a imposar al govern mesures a favor d'una sanitat pública, gratuïta i de qualitat. Per a CGT totes aquestes iniciatives servirien per a començar a conscienciar del perill que comporta la Privatització de la Sanitat Pública. Per això cal continuar i aprofundir en aquest camí en la lluita per una Sanitat Pública, Gratuïta i de Qualitat.
EN DEFENSA DE LA SANITAT PÚBLICA.
PER UNA SANITAT DE QUALITAT I GESTIÓ PÚBLICA.
MÉS PRESSUPOSTOS PER A LA SANITAT.
PER UNES CONDICIONS LABORALS I SALARIALS DIGNES.
CONTRA LA RECONVERSIÓ DE L'ICS EN EMPRESA PÚBLICA, MOBILITZACIÓ.
Federació de Sanitat de la CGT de Catalunya (FESAN-CAT)
Adjuntem fotografies de la concentració convocada el 27 de juny a Montjuic (Bcn) pel sindicat de Sanitat de la CGT de Barcelona, en defensa de la sanitat pública i com a rèplica a l'acte central de celebració del 25è aniversari de l'Institut Català de la Salut (ICS).
Attached documents