CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Control, vigilància i pèrdua de drets: La “Gran Germana” et vigila

Dimarts, 17 setembre, 2019

Fa unes setmanes distints mitjans es feien ressò de la pretensió de la Fiscalia General de l’Estat d’instal·lar càmeres de videovigilància en les aules de centres educatius (veure nota 1).

La pretensió no és gens original: al Regne Unit ja porten anys amb càmeres instal·lades als centres educatius, fins i tot als lavabos (veure nota 2). En l’àmbit universitari, amb la “Counter-Terrorism and Security Act 2015” les universitats britàniques s’han vist implicades en processos de control i supervisió de persones que, pel mer fet de formar part de determinats col·lectius, esdevenen sospitosos (veure nota 3).

A la UAB, desprès dels precedents en l’ús de sistemes de vigilància i control en el que es va veure implicat l’anterior Rector (veure nota 4), així com l’actual Rectora (veure nota 5), volen fer una passa més en el control de persones i la conseqüent pèrdua de llibertats.

Amb la cantilena habitual de la neollengua sobre l’eficiència i millor gestió dels recursos, des de fa uns mesos s’està desplegant un sistema de control informàtic que obliga el professorat a identificar-se en un aplicatiu quan imparteixen classes presencials i a quedar-se connectat en aquest aplicatiu amb el seu NIU i contrasenya, tal com ja vam avançar el passat febrer (veure nota 6).

A banda de diversos incompliments de caràcter jurídic, entre els quals està el fet de que la mesura no ha estat negociada, ni s’ha informat les representants de les treballadores, cal tenir en compte que en cap cas s’assegura la confidencialitat de les dades introduïdes ni l’absència d’escletxes de seguretat que poden comprometre l’ús de les dades i les contrasenyes del professorat. Tampoc es garanteix que les dades no s’utilitzin per fer una supervisió en temps real de les classes impartides, a càrrec d’algú i de manera no declarada.

De fet, fa un temps i per tal de posar a prova la seguretat del sistema no vam tenir cap dificultat en acreditar-nos com a professors que havíem d’impartir classe a certa aula, malgrat que l’acreditació la vam realitzar com a CGT, estant a molts kilòmetres de la UAB i des d’un servidor situat fora de l’Estat (veure nota 7).

Hi ha moltes altres raons de pes per rebutjar la vidoeovigilància en les aules. Esmentem una: quan s’ha demostrat documentalment que calien realment sistemes de control per acabar amb determinades pràctiques fraudulentes de certs capitostos de la UAB que, entre d’altres aspectes, han suposat falsejar reiteradament el pla docent oficial de certes companyes o imposar-los de manera arbitrària determinades mesures, la Rectora ha preferit mirar cap una altra banda. Perquè com sempre, els sistemes de controls són asimètrics: invasius i coercitius per a la majoria, però inefectius per a la minoria que ocupa determinats càrrecs amb poder i vincles amb certs entramats econòmics...

Contra la repressió i el control, vingui d’on vingui; organitza’t, desobeeix i lluitem!!!

Secció sindical de la CGT a la UAB

NOTES

(1) Veure, per exemple, aquí o aquí.

(2) Veure, entre moltes d’altres referències, la publicada al The Telegraph, 12.9.2012.

(3) Veure The Guardian, 3.7.2017 o Critical Legal Thinking, 1.4.2016.

(4) Veure Espionatge polític a la UAB a càrrec del Servei de Seguretat i Vigilància de la Universitat Autònoma de Barcelona, aquí La universitat que volem persegueix penalment estudiants, PAS i professors? o aquí Repressió, criminalització i mentides a la UAB.

(5) Veure Directa, 22.2.2018.

(6) Veure Un pas més en la degradació de les condicions de treball. Desobeïm.

(7) Veure Captura de pantalla del 26.3.2019.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció