CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CORRESCALES 2016: Un trajecte de dignitat contra la precarietat

Dimecres, 23 desembre, 2015

CORRESCALES 2016. UN TRAJECTE DE DIGNITAT CONTRA LA PRECARIETAT

De la necessitat, virtut. De les derrotes, victòries. Del patiment, aprenentatge. Del lluitar, compartir. De la solidaritat, seguretat. Del compromís, raó de ser. Del construir, complicitat. De l'agrair, responsabilitat. Teixint, fent créixer.

Projecte de micromecenatge: https://ca.goteo.org/project/correscales-2016

El CORRESCALES és un mitjà amb el que la Marea Blava volem fer visible la dignitat de lluitar contra la fragmentació i la precarització. I la necessitat de fer-ho col·lectivament. És un mitjà amb el que volem agrair a centenars de moviments socials, col·lectius i persones l'incansable suport, l'inoblidable alè. La complicitat d'un aprenentatge compartit. Ës un mitjà amb el que davant dels abusos i represàlies afegides a la duresa d'una vaga de tres mesos, no defallim, reconstruïm. És el mitjà amb el que retornem agraint, denunciem alçant, i volem construir col·lectivament un projecte compartit d'ajuda mútua.

EL CORRESCALES també és un medi. És el trajecte de 800 quilometres que correrem, teixint complicitats entre histories de vida que lluiten per justícia i dignitat. Són els 80 relleus, compartint una lluita contra la precarietat. Són les 80 poblacions per agrair l'acollida i aprendre de la seva realitat. Són els 80 dies per construir plegades, teixint solidaritat, cooperativament.

Característiques bàsiques

Amb aquest projecte volem seguir lluitant contra el monstre blau de telefònica, retornar col·lectivament la solidaritat que vam rebre durant una vaga que va durar més de 80 dies, una vaga contra l'esclavitud del s.XXI

Ara bé, no volem resistir i prou, volem seguir pressionant aquells que ens condemnen a una vida de precarietat. Enxarxant-nos, construint col·lectivament. I també ho farem mitjançant un documental de la lluita per la dignitat, amb històries de vida precaritzades, dibuixant la fragmentació productiva amb la que el capital, amb la convivència d'un Estat còmplice, ens condemna. Tot un món per construir, tota una manera de seguir, amb la voluntat de generar l'embrió d'un nou fons cooperatiu i solidari per a col·lectius que lluitin pels drets laborals bàsics. Coartats i coaccionats per a qui té el poder de decidir sobre les nostres condicions materials i emocionals de vida. Reapropiem-nos de la vida, cooperant i compartint. Amb ajuda mútua.

Motivació i a qui va dirigit el projecte

No podem restar exempts de tot allò que la vaga indefinida ens ha ensenyat, de tot el que hem après col·lectivament. No podem oblidar que fins aquell dia que vam aixecar el cap i ens vam plantar davant el monstre blau, sempre havíem treballat soles, competint entre nosaltres. Amb la pràctica i la lluita vam comprendre la importància de fer-ho juntes. Lluitem per una societat més justa, volem deixar de ser figurants i ser-ne coprotagonistes Aquest projecte va dirigit a totes aquelles treballadores invisibles, a les solidàries, a les que volen canviar una societat que valora més el capital que la vida, les que volen denunciar la precarietat laboral i social que patim bona part de la societat i de la que no volem ser-ne esclaus.

Objectius

El moviment de la MAREA BLAVA volem seguir revolucionant les escales conjuntament i a més a més de forma compartida. Sense donar el braç a tòrcer en la lluita per la dignitat de les condicions de vida i treball, materials i emocionals, de totes i tots, de tothom. Per això, renaixem fent passos més enllà. Construint, reconstruint i també agraint, lluitant.

D'una banda, els tècnics i tècniques que treballem per a Movistar-Telefònica, subcontractades i autònomes –les que vam dur a terme abans de l'estiu una vaga de 75 i 85 dies–, volem reprendre amb força la nostra activitat davant la situació de precarietat en la que ens trobem. I fent-ho, alhora, retornar i agrair també tot el suport, aprenentatges i ajuda rebuda.

Perquè, de l'altra, ho fem i farem plegades, amb col·lectius i persones de moviments diversos, organitzacions i persones solidàries amb qui reconstruir creixent, compartint la nostra lluita. Però volem fer-ho donant un pas més: Construint un projecte col·lectiu de lluita, social i econòmic, d'ajuda mútua contra la precarització. Amb una campanya d'abast en la que:

★ NO ENS RESIGNAREM A LA PRECARITZACIÓ DE LES NOSTRES VIDES, CONTINUAREM LLUITANT PER UNES CONDICIONS JUSTES I DIGNES

Estem determinades a seguir incansables contra la precarietat laboral i la precarització a la que es vol sotmetre les nostres vides quotidianes. No només les dels tècniques o les seves famílies, sinó de la que se'ns pretén estructurar, com un procés d'acumulació de precaritzacions en cadena, arreu. Laborals, socials, econòmiques i també els seus impactes, materials, emocionals o relacionals, i fins i tot ja quasi culturals, quan se'ns vol fer resignar que no hi ha alternativa, ni dignitat, ni justícia possibles: Quan estem acostumades a veure com acumulen uns, a costa de la precarietat dels altres.

★ (RE)CONSTRUIM CREIXENT: AGRAINT TOT EL SUPORT EMOCIONAL I AJUDA MATERIAL, CALIU I APRENENTATGES. PER TORNAR I PER COMPARTIR

Tornem a mobilitzar-nos, a reconstruir i activar social, laboral i públicament la nostra lluita en estat latent que perviu aquests mesos. Però ja no som les mateixes gràcies a tot el suport i ajuda de centenars de col·lectius que es van aplegar al nostre entorn, respectant-nos, escoltant-nos, compartint les nostres il·lusions i els nostres patiments. I plegades fem un pas més enllà en la nostra concepció d’entendre que no lluitem només per les nostres condicions laborals; pensant que si ens va bé, a la resta també: volem agrair tota la solidaritat rebuda. Tornar el crèdit cooperatiu per poder fer una vaga indefinida de la única manera que sabem, però construir quelcom més. Retornar, i fer créixer l'embrió d'un projecte d'ajuda mútua, de construcció col·lectiva i gestió cooperativa al servei de qui, com nosaltres hem necessitat per sobreviure, col·lectius precaritzats -especialment en les cadenes de subcontractació i en alguns sectors-, no es vegin privades de lluitar per les unes condicions laborals i de vida dignes per raons personals d'urgència econòmica.

★ VOLEM TEIXIR COMPLICITATS CORRENT 800KM SORTINT DE BILBAO FINS A BARCELONA, COMPARTINT EL COR AMB ELS QUE LLUITEN, POSANT-HI EL COS.

Volem fer partícips col·lectius, moviments, organitzacions i persones de localitats d'arreu que es revelen contra les condicions d'explotació, acumulació, injustícia, repressió i precarització, lluitant per unes condicions de vida dignes. A través del desenvolupament i posada en escena del nostre esforç i alegria , agraïment i reconeixement cap a la seva solidaritat i experiència, compartint 80 relleus d'un recorregut que anomenem Correscales. I amb el que de la mateixa manera que agraïm a qui ens ajuda i comparteix, denunciarem també a qui ens vol fer responsables de la precarització, per a que l'acceptem per resignació o repressió. Ni defallirem tampoc davant la por, ni deixarem soles a qui com alguns dels nostres companys han patit i pateixen denuncies, acomiadaments i inhabilitacions per lluitar des de la resistència, intel·ligència col·lectiva i la desobediència civil per unes condicions bàsiques de treball i vida dignes.

Experiència prèvia i equip

La Marea Blava som els tècnics i tècniques instal·ladores que venim d'una lluita molt llarga, hereva d'altres però alhora també diferent, renovada, contra una empresa privatitzada que ara és un dels grans monstres empresarials, implantat arreu de l'Estat i en altres països. Tres mesos de vaga indefinida, resistència i aprenentatge col·lectiu.

Entre nosaltres també, una xarxa de persones, grups i col·lectius socials amb qui tornem a alçar-nos, construint plegades i compartint aprenentatges, sentiments i raons.Ho fem amb la complicitat que ens dona una mateixa forma d'entendre la vida com un trajecte, en el que les condicions en les que vivim dependran del que lluitem per una societat més justa, contra l'acumulació i la precarització. I de que ho fem juntes, des de l'ajuda mútua, tant en resistir com per construir.

Col·laboreu amb el projecte de micromecenatge:
https://ca.goteo.org/project/correscales-2016

capceleracat

Vídeo acte presentació Correscales:
https://www.youtube.com/watch?v=xXpVunsFRlQ

Correscales - Un trajecte de dignitat contra la precarietat from metromuster on Vimeo.

https://vimeo.com/149844580


Vaguistes de Movistar correran 800 quilòmetres contra la precarietat

La Marea Blava llança la campanya del Correscales, una cursa que ha de permetre visibilitzar les reivindicacions laborals i recollir 100.000 euros per poder tornar el deute de la caixa de resistència i construir un fons cooperatiu per a altres lluites.

Gemma Garcia - Directa - 23/12/2015

No serà una cursa de relleus convencional ni un 4x100 ni un 4x200, sinó un recorregut de 800 quilòmetres, des de Bilbao fins a Barcelona, durant 80 dies i amb més de 80 corredors. Per etapes, però sense descans, el Correscales recull el testimoni de la vaga protagonitzada per tècnics i tècniques de Movistar, subcontractades i autònomes abans de l'estiu amb l'objectiu de reivindicar la lluita i pressionar les empreses, pagar els deutes adquirits per sostenir la vaga i construir un fons cooperatiu per a lluites i sectors precaritzats. L'anomenada Marea Blava llança avui una campanya per difondre un “trajecte de dignitat contra la precarietat” entre el 18 i el 22 de febrer i impulsa un micromecenatge a través de Goteo, en què es poden comprar quilòmetres individualment o col·lectivament per fer una aportació solidària. També conviden tothom a córrer al seu costat.

Fa temps que els tècnics i les tècniques de Movistar corren una marató laboral en condicions adverses, i ben esgotades. A principis del mes d'abril, van estendre una vaga indefinida arreu de l'Estat. Era la primera vegada que contractes, subcontractes i autònomes teixien una aliança per una mateixa lluita; una vaga històrica. Les condicions ho exigien: gradualment, la multinacional Telefónica ha substituït la plantilla fixa per persones subcontractades o falses autònomes, que pateixen jornades laborals de dotze hores i set dies a la setmana per menys de 800 euros al mes.

Després de dues ocupacions de la botiga de l'empresa al centre de Barcelona, una intensa mobilització al carrer, el suport de més de 100 entitats a la vaga i el Compromís de les escales signat per desenes de càrrecs electes, un dels portaveus, Javi Marco, lamenta que les reivindicacions no s'hagin complert. El 30 de maig, sense unanimitat, es va abandonar la botiga a canvi de seure a la taula de negociació amb les empreses, però Telefónica es va assignar el rol de mediadora, en comptes d'aparèixer com a part del conflicte. Després de dues reunions, la multinacional, presidida per César Alierta, va abandonar la taula de negociació i les integrants del comitè de vaga van denunciar la “nul·la voluntat de solucionar el conflicte”.

Des d'aleshores, les contractes i subcontractes han acomiadat 60 persones, la gran majoria vaguistes d'Elecnor, Comfica, Abentel i Iete. De fet, amb el Correscales, també volen denunciar la repressió patida i exigir la readmissió de les persones acomiadades. Al mateix temps, denuncien que, després d'un període de sis mesos de negociacions entre els sindicats majoritaris, les empreses i Movistar, “no són capaces de firmar millores per a les treballadores”. De moment, només s'ha aconseguit eliminar les sancions que l'empresa imposava a les treballadores per “no desenvolupar correctament les seves funcions” i un augment dels punts per tasques a les autònomes (preu per tipus de feina desenvolupada). Els sindicats majoritaris van desconvocar la vaga el 5 de maig amb el compromís de desenvolupar una taula paritària de negociació, que segons ha explicat José Juan Marín de CCOO a la Directa, es troba a la recta final i podria fer públic un acord demà mateix. Marco pensa que hi haurà un acord de mínims, allunyat del que reivindiquen les treballadores que van sostenir la vaga durant més de 75 dies.

Ruta d'aliances

Per a Marco, els quilòmetres que cal recórrer van més enllà de les condicions dels tècnics de Movistar: "Volem denunciar la precarietat laboral i social, que afecta molts altres col·lectius”. Per això, la intenció és crear una caixa de resistència comuna per a qualsevol altre conflicte. El Correscales passarà per ciutats i pobles on es desenvolupen altres lluites amb les quals volen teixir aliances. Un dels pobles és Artieda, al Pirineu aragonès, on vuit persones estan imputades per lluitar contra el pantà de Yesa i oposar resistència a les expropiacions. A més, durant el recorregut, també s'organitzaran xerrades i actes reivindicatius. Fins ara, ja s'ha contactat amb diverses organitzacions i sindicats.

Per aconseguir arribar a l'objectiu dels 100.000 euros, marcat en el moment de llançament de la campanya, diversos col·lectius ja han fet aportacions solidàries, com l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, coneguda com a Marea Verda, o la Cooperativa de Construccions del Baix Llobregat, amb més de trenta anys d'història. Els pròxims dies, altres col·lectius, sindicats i organitzacions polítiques faran públiques les seves aportacions, que han de fer possible el Correscales; el tercer micromecenatge més gran a Catalunya i el cinquè a tot l'Estat.

https://directa.cat/actualitat/vaguistes-de-movistar-correran-800-quilometres-contra-precarietat

CVfDiFBWoAAx1qU