CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Creada una coordinadora del sindicalisme anticapitalista, alternatiu, independent, de lluita de classes i de base en l’àmbit euromagrebí

Dimarts, 22 gener, 2008

El passat dia 19 de gener, diverses organitzacions sindicals europees, juntament amb sindicats i col·lectius socials magrebins, es reunien a Madrid per a seguir avançant en la constitució d'una coordinadora del sindicalisme anticapitalista, alternatiu, independent, de lluita de classes i de base en l'àmbit euromagrebí.


Aquesta coordinació es crea per a poder donar una resposta activa i unitària a les agressions del capitalisme a la classe treballadora en el seu conjunt, per a lluitar contra la impunitat i la corrupció en totes les seves formes. Tot això des d'una perspectiva movilizadora i ben diferenciada de les estructures sindicals al servei del capital com la Confederació Europea de Sindicats (CES) i la Confederació Sindical Internacional (CSI).

El nostre objectiu fonamental és concretar les possibilitats i compromisos sobre el coneixement mutu i les confiances generades al llarg dels últims anys entre les nostres organitzacions. Tot això en un moment en el qual l'Europa del capital es troba cada dia més assentada, reafirmant els seus principis neoliberals després del fracàs de l'intent de constitució europea i la nova iniciativa d'un mini tractat que condensi els elements més liberalitzadors en economia i política, és a dir més antidemocràtics.

La situació en general, en els països del Magrib es caracteritza per la repressió de les llibertats individuals i col·lectives, especialment l'exercici de les llibertats sindicals i polítiques. La degradació de la situació econòmica i social causada per l'adopció de plans d'ajustament imposats per les institucions financeres internacionals, de manera especial les europees.

El saqueig organitzat de les riqueses dels magrebins per part de les multinacionals i la restricció de la llibertat de circulació de les persones amb la complicitat dels règims repressius, sostinguts per la unió europea i EEUU.

Els drets socials dels estats de benestar – assistencialistes - de la riba nord del mediterrani, desapareixen a marxes forçades en totes les seves expressions: sanitat, salut, ocupació, educació, prestacions socials, llibertats, sense que millori la situació en la riba sud del Mediterrani.

La involució democràtica i l'enduriment en les condicions de vida és un fet prèviament pactat amb el sindicalisme majoritari en el convenciment que s'ha de donar suport el benefici empresarial com única garantia de les nostres ocupacions, la nostra salut, els nostres habitatges i els nostres drets socials.

Aquesta Coordinadora lluitarà per la defensa de les llibertats sindicals i els drets socials; contra l'atur, els acomiadaments i la precarietat laboral i social; per la lliure circulació de les persones i per la redistribució de la riquesa.

Per a donar forma i contingut a la nostra Coordinació comuna i preparar eficaçment les accions futures convoquem una pròxima reunió de treball, oberta a quantes organitzacions sindicals comparteixin l'esperit d'aquesta declaració.

A partir d'aquesta data s'impulsarà un procés de reunions en tots els àmbits de coordinació sectorial possible i la concreció d'una pròxima trobada a celebrar en el mes de Juliol de 2008 a París.

En la mateixa reunió de coordinació s'han acordat les següents accions:

- Elaboració d'un Butlletí Electrònic Sindical d'anàlisi sobre les polítiques de la Unió Europea i les seves conseqüències per a la classe treballadora. Es realitzarà un cada tres mesos i s'elaboraran notes de premsa quan es consideri necessari.

- Donar suport amb comunicats i possibles accions en les ambaixades i consulats, a la vaga que realitzaran diversos sindicats d'Algèria, entre ells SNAPAP durant els dies 10, 11 i 12 de Febrer, contra la política de salaris i la carestia de la vida. SNAPAP reivindicarà un segur d'atur per a les persones parades.

- Per al 8 de Març es realitzarà un intercanvi d'informació perquè cada organització introdueixi en la seva declaració, depenent de la realitat del seu territori, els diferents plantejaments de la resta de les organitzacions.

- Suport a les propostes que realitzi l'INSAD, Instància Nacional de Solidaritat amb els Detinguts del 1r de Maig al Marroc.

- Donar suport i protegir la mobilització que realitza l'Associació Nacional de Diplomats en Atur del Marroc el 16 de Maig contra l'atur i la precarietat.

- Amb motiu de la cimera euromagrebí que organitzarà Sarkozy a París, s'acudirà i participarà en els actes que organitzin SUD Rail, SUD Educació, SUD Estudiants i la CNT durant el 5 de Juliol de 2008.

- La segona reunió d'aquesta Coordinadora Sindical se celebrarà a París coincidint amb la cimera euromagrebí esmentada anteriorment el 6 de Juliol de 2008.

- Elaborar un comunicat conjunt contra la cimera de G-8 que se celebrarà a Japó.

- Donar suport dintre de les possibilitats de cada organització les jornades o trobades de dones que realitzaran diverses organitzacions com Corrent sindical de Via Democràtica de Maruecos, SNAPAP d'Algèria i la CNT de França al llarg de l'estiu de 2008 i principis de 2009.

- Treballar cap a un dia de lluita general contra les polítiques de la Unió Europea i les seves repercussions en la zona euromagrebí. A la tardor de 2008.

- Fomentar la realització de trobades sectorials.

En la reunió del 19 han estat presents les següents organitzacions i col·lectius:

Corrent sindical de VD del Marroc

SUD Educació de França

SUD Estudiants de França

SUD Rail de França

Col·lectiu de Dones Primavera Negra de La Kabilia (Algèria)

CGT de l'Estat Espanyol

CUB d'Itàlia

SNAPAP d'Algèria

CNT de França

Associació Nacional de Diplomats en Atur del Marroc

Secretària Relacions Internacionals CGT