Creix la mobilització contra el fracking a les comarques d’Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Segarra
FERRAN DOMÈNECH | 15/12/2012 - Setmanari Directa
La Plataforma Aturem el Fracking ha començat la campanya d’oposició a aquesta tècnica, utilitzada per extreure gas del subsòl i alhora molt perjudicial pel territori. Les alarmes varen saltar fa un més i mig, quan grups ecologistes de la Segarra, Osona i el Lluçanès varen detectar l’interès de multinacionals americanes per prospectar gas natural a vàries comarques de la Catalunya central.
El passat 17 de novembre es va constituir a Cervera la Plataforma Aturem el Fracking (PAF). Des de llavors el seu objectiu ha estat aturar els processos mitjançant la via institucional – fent posicionar els ajuntaments al respecte i presentant mocions a través de formacions polítiques- i plantejar la necessitat d'una transició energètica vers les energies renovables. Però per la PAF també és essencial la lluita la carrer i la mobilització ciutadana; és per això que han elaborat un manifest on expliquen el perquè de l’oposició al fracking. Paral·lelament, han editat un vídeo de 2 minuts on s’explica en què consisteix aquesta tècnica, per quines raons és perjudicial, com ens afecta, i què és la PAF.
Entre els actes que han preparat, cal destacar la xerrada-debat a l’ETC de Vic el dimarts 18 de desembre a les 20h a càrrec de Pablo Cotarelo, coordinador del llibre Agrietando el futuro, un dels llibres de referència en aquest àmbit. Darrerament s’ha afegit una nova alarma de Fracking a la zona del Ripollès i la Garrotxa, de la qual no només se n’han demanat permisos a la Generalitat sinó que, a diferència de la resta de zones esmentades, ja han estat concedits.
Una multinacional petroliera britànica
L’empresa sol·licitant és la multinacional britànica Teredo Oil LTD. Aquestes zones es sumen a les ja esmentades d’Osona, el Lluçanès i la Segarra i a les de la zona de Castelló, on també ha sorgit una forta mobilització ciutadana. En varis llocs com Cantàbria o França ja s’ha prohibit la tècnica d’extracció de gas mitjançant la fractura hidràulica i en molts altres països s’han aconseguit moratòries.
A Catalunya el tema ha arribat sobtadament, però la realitat és que es tracta d’un tema que ja ha generat controvèrsia a una gran quantitat de països i que fins i tot ha arribat al Parlament Europeu. El rerefons recau en la necessitat d‘independència energètica dels països occidentals i en allargar un sistema energètic caduc i tocat de mort. Especialment dels Estats Units, que busquen millorar la seva dependència, importar aquesta tècnica i revaloritzar les empreses que s’hi dediquen. Però la pràctica ja ha fet fracassar gran part de les expectatives, i tot plegat a un preu calamitós.
http://www.directa.cat/noticia/catalunya-es-mobilitza-contra-fracking
>>> Vídeo de 2 minuts on s’explica en què consisteix el Fracking, per quines raons és perjudicial, com ens afecta, i què és la Plataforma Aturem el Fracking (PAF).
http://www.youtube.com/watch?v=0p6JdD58zxs&feature=player_embedded