CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Crida a tota la ciutadania de Catalunya: No al cementiri nuclear a Ascó

Divendres, 29 gener, 2010

A tota la ciutadania de Catalunya.

En ple debat sobre el futur de l’energia nuclear el govern de l’Estat espanyol ha decidit allargar la vida útil de les centrals de 25 a 40 anys, i com a conseqüència s’imposa la construcció d’un cementiri nuclear per acollir els residus radioactius generats fins ara i els futursUnes centrals que requereixen un calendari de tancament com a pas previ a qualsevol debat sobre el tema. . Evidentment no podem dissociar les activitats que generen la necessitat del cementiri nuclear, de tota aquesta problemàtica.

Però no podem permetre que el vot d'un sol municipi, Ascó, decideixi sobre un tema de tanta gravetat per a les nostres comarques, molt menys quan el nostre Parlament ha emès una resolució contrària a la instal·lació del cementiri nuclear a Catalunya.

La radioactivitat no respecta les fronteres entre els pobles, és absurd doncs, que el Govern de l’Estat permeti que una sola població hipotequi el futur d’unes Terres ja de per si prou castigades per impactes ecològics importants com la presència de Centrals tèrmiques i nuclears.

Sabem que el cementiri nuclear implicaria el transport, manipulació i emmagatzemament d'una enorme quantitat de residus radioactius d'alta intensitat. A més, el projecte suposaria construir a Ascó un tercer reactor, amb l'agreujament que seria experimental i per tant comportaria una nova gamma de riscos. I, finalment, som plenament conscients que donaria al govern una coartada per allargar la vida útil de les ja envellides i prescindibles centrals del parc nuclear espanyol.

Per tots aquests motius els sota signants demanem:

- Que es respecte el consens territorial contrari al magatzem temporal centralitzat tal i com han votat 62 municipis i 7 consells comarcals.

- Que la ciutadania organitzi i participi de forma massiva i pacífica en tota mena d'actes per a demostrar el seu rebuig al cementiri nuclear, a Catalunya i arreu.

- Que el Govern de Catalunya mantingui el seu compromís amb la decisió del Parlament i emprengui totes les actuacions polítiques, judicials i administratives al seu abast per impedir la construcció d'aquestes instal·lacions.

- Que el Govern de l’Estat redacti un calendari de tancament de totes les Centrals Nuclears de l’Estat tal com reiteradament a promès en les dues últimes convocatòries electorals, d’acord amb els sectors econòmics, polítics, sindicals, ecologistes i socials.

No al cementiri nuclear, ni a les Terres de l’Ebre ni enlloc!

Coordinadora Anti Cementiri Nuclear de Catalunya

Tanquem les Nuclears - 100% RENOVABLES