CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Crida de la Via Campesina per al 17 d’Abril, Dia Internacional de la Lluita Camperola

Dimecres, 9 abril, 2008

La crisi alimentària mundial està començant a aparèixer en la seva imatge real aquest any. Durant les últimes dècades la fam estava "amagada" en àrees rurals o zones marginals. Ara el nombre d'afectats està augmentant i molta més gent ja no pot aguantar més. Estan sorgint disturbis per aliments i tornen les cues de gent famolenca en molts llocs del món.


Àfrica i Àsia són els majors afectats per la fam i la misèria en les zones rurals, i pels efectes creixents del canvi climàtic. El desenvolupament econòmic i el creixement beneficien solament a una minoria de la població i provoquen danys ambientals i no resolen la situació extremadament precària de la gran majoria. A l'Índia l'auge econòmic beneficia solament a una petita part de la població. Al mateix temps, l'economia basada en la pagesia està sent destruïda i milers de camperols acaben amb les seves vides suïcidant-se per la desesperació i la pobresa. Joves camperols d'Indonèsia, Filipines, Tailàndia, Bangla Desh, han d'abandonar les seves famílies i llogarets per a anar a altres països, perquè allí no hi ha possibilitats de poder guanyar-se la vida.

En la regió de Llatinoamèrica es dóna un fenomen similar. La terra cultivable ja no pertany a població rural. Han de treballar la terra de la qual van ser propietaris com mà d'obra barata. Alguns fugen a les ciutats intentant millorar la seva vida, però per desgràcia cada nit han d'anar-se a dormir amb l'estómac buit.

Les grans empreses transnacionals d'agronegocis (TNC) volen augmentar el seu control sobre l'alimentació mundial i l'economia agrícola. La liberalització del comerç i i la inversió en l'agricultura ho ha fet possible.

S'ha arribat a acords a nivell internacional a través de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), els Acords de Lliure Comerç (FTA) i els Acords d'Associació Econòmica (EPA). Està sent impulsat per programes del Banc Mundial i del FMI, que donen suport els agronegocis com la prioritat en les polítiques alimentàries i agrícoles en molts països.

Els subsidis governamentals destinats a les TNCs d'agronegocis en el nord estan sent dirigits a l'agricultura industrial, eliminant granges en el Nord i en el Sud per mitjà de preus baixos de dúmping. A través de la revolució verda, les TNCs d'agronegocis exclouen la saviesa i els coneixements locals en l'agricultura i imposen noves tecnologies i insumos agrícoles que els camperols han de comprar, depenent així d'ells. Avui dia, l'avarícia de les TNCs d'agronegocis és fins i tot més perillosa, ja que pretenen apoderar-se de molta més terra per a convertir-la en monocultius d'grocombustibles, és a dir, per a conrear aliments per als automòbils.

Clarament, els agronegocis de les transnacionals volen acabar amb l'agricultura familiar i acabar amb que siguin els camperols qui alimentin les persones en el món, perquè els seus objectius són controlar el mercat mundial dels aliments i convertir la producció camperola en producció industrial. Després d'expropiar a molts petits agricultors i camperols, exploten als consumidors augmentant els preus mundials d'aliments.

L'operació de les TNCs en els agronegocis, és contrària als éssers humans i a la sostenibilitat del planeta, no hauríem de permetre'ls continuar amb les seves operacions. Hauríem de parar-los i tornar a reivindicar els drets dels pobles a l'agricultura, el dret a produir bons aliments per a tot el món.

Per a la commemoració aquest any del 17 d'Abril, el Dia Internacional de la Lluita Camperola, la Via Campesina fa una crida als seus membres i altres moviments socials per a realitzar activitats en contra de les TNC:

1. A enviar abans del 17 d'abril reportatges i informació sobre l'impacte dels agronegocis de les transnacionals que creen fam i pobresa per a agricultors familiars i camperols. Nosaltres recollirem la seva informació i la publicarem en la web www.viacampesina.org durant el 17 d'abril. Pot enviar-nos qualsevol informació com casos de fam, violació dels drets humans, impactes negatius en la cultura i valors de les persones, deutes, problemes de salut, expropiació de terra cultivable, desastres naturals i altres situacions causades per les operacions d'agronegocis de les transnacionals en el seu poble o país.

2. A organitzar activitats entorn o durant el 17 d'abril (seminaris, debats en públic, accions, mobilitzacions, conferències de premsa) per a exposar els impactes dels agronegocis de les transnacionals i per a desprestigiar el seu paper en el sector dels aliments. Aquestes activitats poden també mostrar el que ha estat proposat per les organitzacions camperoles i altres moviments socials com alternatives al model neoliberal.

Poseu enviar el reportatge o informació a la Operativa Internacional de la Vía Campesina a través de Tejo Pramono al correu electrònic:
tpramono@viacampesina.org