CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Crida de les dones tunisianes

Dissabte, 12 febrer, 2011

Tunísia travessa actualment un període excepcional de la seva història que indueix a grans transformacions principals, fins i tot radicals en el conjunt de la seva estructuració administrativa, política i jurídica. Aquest país, el poble del qual ha dut admirablement una revolució sota les consignes de llibertat i dignitat, ha demostrat una mobilització popular per aquests valors i és imprescindible concretar aquestes aspiracions i aquesta maduresa a través de les reformes polítiques i socials que consolidin els drets de tots els tunisians, i sobretot els drets de les dones.

Nosaltres, dones tunisianes, expressem alhora un orgull d'aquesta revolució que pertany a tots els tunisians i una determinació per a no ser desposseïts d'ella. Estem animades per una viva convicció que aquestes reformes institucionals i polítiques han de ser garants d'una total igualtat en els drets i els deures.

La dona tunisiana és una dona moderna que participa activament a dissenyar l'esfera política social i cultural del país. És doncs imprescindible que aquestes reformes consagrin la separació de la religió i la política i garanteixin la igualtat i els drets de tots els tunisians i tunisianes a una vida política i social emancipada i digna.

L'escena política actual és inestable, i negociacions estan en curs per al reconeixement de tots els partits polítics que presentin la demanda. Expressem per tant la nostra reserva quant a la integració en l'esfera política de moviments religiosos o d'ideologies totalitàries i sectàries en absència d'una reforma constitucional que garanteixi la separació de la política i de la religió.

Exigim que la Constitució del nostre país sigui garant dels nostres drets. Per això, ha d'incorporar dos articles que són per a nosaltres innegociables:

- La separació del camp religiós i del polític.

- La igualtat entre dones i homes en tots els àmbits, el que no passa actualment on les desigualtats persisteixen, pel que fa als drets successoris en particular.

És indispensable que les reformes garanteixin el caràcter constitucional i irrevocable dels drets dels quals gaudeixen les dones tunisianes i els tunisians generalment i garanteixin el seu respecte efectiu. Aquestes garanties són indispensables perquè aquesta fase de transició sigui duta a terme en bones condicions i amb la finalitat de restaurar la confiança en els diferents protagonistes polítics existents i emergents i reforçar finalment la convicció de les tunisianes i dels tunisians que ja mai més seran desposseïts i desposseïdes de la seva revolució.

* Aquest manifest va ser fet públic a finals de gener i entre les primeres dones signants hi ha dones del mon sindical, de l'ensenyament (professores i estudiants) i d'altres àmbits.