CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Crisi i efecte dominó: El nº d’avis que ajuda econòmicament els seus fills i néts augmenta fins al 80%

Dimarts, 8 setembre, 2015

El nombre d'avis que ajuda econòmicament els seus fills i néts augmenta fins al 80%

La gent gran dediquen una mitjana de 290 euros al mes a ajudar els seus familiars, segons un estudi de l'ONG Educo.

L'informe destaca que el 80% dels avis ajuda econòmicament els seus descendents, percentatge que el 2010 era del 20%. Educo, que vol conscienciar sobre aquest drama, ha realitzat un anunci amb el títol 'Ella no menjarà perquè ho faci el seu nét ".

- DOCUMENT: Consulta aquí l'informe de Educo (PDF).

El nombre d'avis que ajuden econòmicament els seus fills i néts per passar dificultats econòmiques ha anat augmentant per la crisi en els últims anys i la meitat dels que ho fan ha de donar de menjar a aquests familiars cada dia o diversos dies a la setmana. Un informe fet per Educo i Salvetti & Llombart destaca que si primer van ser els adults i després la infància, ara són els avis els que pateixen l'efecte dòmino de la crisi. El 80 % dels ells -segons l'enquesta- està ajudant econòmicament els seus fills i néts, quan el 2010 el percentatge era d'un 20%.

A més, els avis dediquen una mitjana de 290 euros al mes per ajudar a fills i néts i un cada tres els lliura una quantitat de forma regular. L'estudi, titulat Crisi i efecte dòmino Queden peces per caure? El benestar infantil, àvies i avis al peu del canó, ha estat elaborat per descobrir el paper dels més grans en la crisi. L'informe ha estat presentat aquest dilluns per José Faura, director general d'aquesta ONG de cooperació que facilita beques menjador per als escolars més necessitats. Educo, que des de 2013 fins que acabi aquest curs hi haurà finançat 1,5 milions de beques menjador a Espanya, vol conscienciar la societat sobre aquest drama i ha realitzat un emotiu anunci titulat Ella no menjarà perquè ho faci el seu nét, sobre una àvia que ha de pràcticament deixar de menjar perquè ho facin els seus néts.

Pacte d'Estat per la infància

Faura ha demanat al Govern i als partits que acordin un pacte d'Estat per la infància "d'una vegada" i ha assegurat que encara que a Espanya calgui parlar de "malnutrició" i no de fam com a Àfrica, segueixen endavant amb les beques menjador perquè són "necessàries" tot i els missatges de la fi de la crisi.

La coordinadora del programa de beques menjador de Educo, Pepa Domingo, ha ressaltat que són els avis els que ara ajuden als seus descendents per cobrar una pensió, però que en comptes de utilitzar-la per ells l'han de dedicar a la seva família. Així, els avis estan havent de reduir les seves pròpies despeses: el 46% dels entrevistats ha baixat la despesa en tractaments de salut com dentista i oculista; un 45% ha reduït el consum de llum; el 15% compra menys productes frescos com carn i peix; la meitat ha deixat de fer activitat física; i un de cada deu ha hagut de vendre algun bé. Educo segueix endavant amb les beques menjador perquè són "necessàries" tot i els missatges de la fi de la crisisEl estudi recalca que el 57% dels avis declara que la seva situació i benestar personal han empitjorat per les dificultats econòmiques de la seva família, ja que més de 700.000 famílies no tenien cap ingrés en el primer trimestre de 2015, gairebé el doble que el 2007, segons Educo amb dades de l'INE. Pel que fa a les relacions intrafamiliars que es donen a les llars que pateixen la crisi, quatre de cada deu avis assegura que l'ambient en la seva família ha empitjorat i un 16% diu que els seus néts discuteixen més amb els pares que abans.

El 12% dels avis enquestats creu a més que els néts han empitjorat el seu rendiment escolar. Educo ha presentat aquest treball en el col·legi Esperança de Madrid, on ha recalcat que el 2014 hi havia a Espanya 2.550.000 de menors en risc de pobresa, 349.000 d´ells a Catalunya. El sondeig es va realitzar el passat mes de juny a 504 persones majors de 50 anys amb néts menors de 18 anys i que en l'actualitat ajuden econòmicament a algun dels seus fills. Si el 2012 un total de 215.000 menors no podien menjar carn, pollastre o peix almenys cada dos dies, en 2014 la xifra va ascendir a 360.400, el que suposa un 68% més.

A la presentació de l'estudi ha acudit María Ángeles, una àvia de 60 anys amb quatre fills, dos d'ells en atur, i quatre néts, amb beques menjador. Ella, que està jubilada com a mestra de Primària fa dos anys per una malaltia, ha reconegut que "no veu la seva pensió" perquè directament pagarà rebuts ia ajudar la seva família. No obstant, ha comentat que aquesta situació s'ha unit a la seva família "com una pinya" i intenten fer front junts a les despeses del dia a dia.

FONT: 20MINUTOS.ES

Veure més a: http://www.20minutos.es/noticia/2550019/0/numero-abuelos-ayuda/economica-hijos-nietos/aumenta-80-porciento/#xtor=AD-15&xts=467263

- Crisi i efecte dominó: El nombre d'avis que ajuda econòmicament els seus fills i néts :

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/crisi-i-efecte-domin-el-nombre-davis-que-ajuda-econmicament-els-seus-fills-i-nts-augmenta-fins-al-80