CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Crònica del 1r de Maig 2012 a Catalunya

Dimecres, 2 maig, 2012

Barcelona 1

Manifestacions del 1r maig 2012 de la CGT a Catalunya

Les manifestacions del 1r de Maig han estat les més importants i reivindicatives dels últims anys. Les mobilitzacions de CGT en solitari o en el marc de manifestacions anticapitalistes més àmplies convocades amb altres organitzacions i col·lectius, han estat importants arreu del país i el rebuig al sistema, a la reforma laboral, a les retallades i a les polítiques repressives han estat una constant, esdevenint un clam anticapitalista massiu.

Un fet que les ha marcat i que cal destacar ha estat la campanya repressiva desencadenada per part dels governs català i espanyol que, des de la vaga general del 29 de març, han estat patint els sindicats combatius i els moviments socials.

Una repressió, que han patit en les seves carns a Barcelona, dos joves estudiants i un activista social, detinguts el mateix 29M i empressonats preventivament fins el 5 de maig. O la Secretària d'Organització de la CGT de Barcelona, detinguda el 24 d'abril i enviada a presó provisional sense fiança el 25 d'abril. A més de desenes de detencions amb posterioritat al 29M a Barcelona i altres ciutats com Tarragona (18 detinguts), per participar a la jornada de vaga.

Una repressió que mostra a les clares que els poders polítics i econòmics estan optant clarament per accentuar la repressió per tal de fer front al conflicte social. Per això les crides contra la repressió i per la llibertat de les persones detingudes han estat una constant aquest 1r de Maig.

- Vallès Occidental

Mobilitzacions del 1r de Maig del Vallès Occidental a Terrassa i Sabadell

Convocades per la Coordinadora del 1r de Maig del Vallès Occidental, s'ha viscut una marxa unitària comarcal que ha arrencat a Terrassa a primera hora del matí amb una columna que s'ha desplaçat fins a Sabadell, on s'ha fet la mobilització més massiva.

Un miler de persones han participat des de l'Estació de Renfe Centre en la manifestació convocada a Sabadell per la Coordinadora del 1r de Maig del Vallès Occidental, dins la qual participa la CGT. La marxa ha avançat per Tres Creus en direcció a l’ajuntament i després ha rodejat l’entorn del mercat Central, fins arribar a la Via de Massagué i finalitzar al davant de la patronal Pimec, on s’ha acabat la marxa amb la lectura del manifest.

Els governs, central i català, i les entitats bancàries, així com la patronal han estat el blanc de les crítiques dels convocants, assenyalat-los com a veritables culpables de la crisi i les retallades. També s'ha exigit l’alliberament de les persones detingudes el 29-M. S'han penjat pancartes en les entitats bancàries, l’ajuntament de Sabadell, el Gremi de Fabricants (on s’han llençat sacs de fems), la seu de Convergència i Unió, l’Obra Social d’Unnim i la patronal Pimec.

Comunicat de la Federació Local de CGT Sabadell valorant el 1er de maig a la ciutat
http://cgt-sabadell.blogspot.com.es/2012/05/comunicat-de-la-federacio-local-de-cgt.html

Un miler llarg de persones al Primer de maig sabadellenc
http://www.isabadell.cat/2012/05/un-miler-llarg-de-persones-al-primer-de-maig-sabadellenc/

Vídeo: Un miler de persones es manifesta a Sabadell el primer de maig de 2012
http://www.youtube.com/watch?v=0iXAhGqz6pc

- Reus

Reus reclama la vigència de la lluita obrera de l’1 de Maig

Unes 300 persones es concentren a les Peixateries Velles per protestar contra la reforma laboral, les retallades i el pacte social, en un acte organitzat per l'Assemblea Popular de Reus (CGT, EIC, 15M), que ha consistit en una concentració, repartiment de material informatiu i un vermut popular, i també ha comptat amb la realització d’una performance, recreant l’assassinat dels quatre obrers de Chicago, l’1 de Maig de 1886. Els quatre màrtirs de Chicago han estat presents a la plaça, on dues persones caracteritzades com a Mariano Rajoy i Artur Mas n’han estat els seus botxins. Durant la representació, una persona ha anat narrant els fets succeïts a Chicago l’any 1886 arran de la convocatòria d’una vaga general, que van donar origen a la celebració del 1r de Maig.

Posteriorment, s'han produït diferents intervencions repassant la història del 1r de Maig a Reus, homenatjant les figures de Cipriano Martos Jiménez i Joan Garcia Oliver, i fent una crida a continuar lluitant malgrat la repressió.

Crònica de l'acte i reportatge fotogràfic a :
https://primaverareus.wordpress.com/2012/05/01/croniques-del-1r-de-maig-2012-a-reus/
https://primaverareus.wordpress.com/2012/05/01/fotografies-acte-1r-maig-2012-a-reus/

- Tarragona

Manifestació central unitària del Camp a Tarragona

Després de dotze anys de convocatòries diferenciades del sindicalisme institucional i el sindicalisme combatiu, CCOO, UGT, CGT, Co.Bas, IAC i tots els moviments socials, han convocat enguany una manifestació unitària ha recorregut al vespre els carrers de Tarragona per commemorar l’1 de maig.

Unes cinc mil persones s’han manifestat a partir de les set del vespre des de la plaça Imperial Tàrraco fins a l’edifici de les seus sindicals, circulant per algunes de les vies més cèntriques de la ciutat. Amb la presència de tots els sindicats però també de moviments socials i de partits, la marxa s’ha dividit entre la capçalera del sindicalisme institucional i el Bloc Anticapitalista, aplegant aquest darrer la meitat de les assistents i que entre pancartes i lemes també s’ha pintat algun banc. En acabar, hi havia quatre parlaments planejats, dos dels quals pertocaven als sindicats alternatius i als moviments socials.

Els sindicats del Camp es posen d’acord en què calen més vagues generals
http://pobleviu.cat/2012/05/01/els-sindicats-del-camp-es-posen-dacord-en-que-calen-mes-vagues-generals/

Vídeo del Bloc Anticapitalista :
http://www.youtube.com/watch?v=gs2Ia44CHIU

- Vallès Oriental

Manifestacions a Granollers i Mollet

S'han fet activitats i mobilitzacions amb motiu del 1r de Maig a la comarca per tornar a recuperar aquesta diada com un dia de lluita, omplint el buit que hi hagut durant molts anys al Vallès Oriental.

A Granollers es va portar a terme una manifestació el 28 d'abril convocada per CGT, CNT, IAC i COS, amb el suport de diversos col·lectius i organitzacions, que va aplegar més de dues-centes persones. A més es van fer diverses activitats complementàries com un míting a la Plaça Maluquer i Salvador i un concert a càrrec de Juanito Piquete.

A Mollet, on feia molts anys que el dia 1 de Maig no es feia cap activitat, es va fer una manifestació convocada per la CGT, amb una participació d'unes 200 persones. Van completar la jornada una botifarrada popular, activitats infantils i la projecció de "El caso Savolta".

Valoració de la CGT del Vallès Oriental de les mobilitzacions amb motiu del 1r de Maig a la comarca
http://cgtbarcelona.org/cgtvallesoriental/?p=2612

- Garraf

Manifestació comarcal a Vilanova i la Geltrú

A la comarca del Garraf s'ha fet una protesta comarcal a Vilanova el 1r de Maig amb més de 200 persones. La manifestació, que sortia a les 11h. del matí dels Jardins Francesc Macià, estava convocada per CGT, COS, Asemblea pels Drets Socials, CUP, UM9, Ateneu Vinaloví, GER, JV i Ateneu Popular de Sitges.

- Cornellà

El Baix Llobregat combatiu

El 30 d'abril centenars de persones de diferents organitzacions i col·lectius combatius i anticapitalistes del Baix Llobregat es van manifestar a Cornellà contra les privatitzacions encobertes com a retallades, contra la repressió i contra la pèrdua dels drets laborals que estem patint la classe treballadora dia a dia.

- Alt Penedès

Manifestació a Vilafranca i activitats en altres localitats

Amb el lema "Contra les retallades i la reforma laboral, lluita social!", la CGT i Endavant han impulsat diversos actes a l'Alt Penedès al voltant de la jornada de lluita obrera de l'1 de maig amb la manifestació del dissabte 28 a Vilafranca com a mobilització central. Passades les sis de la tarda, més d'un centenar de persones sortíem de la plaça de la vila convocades per Endavant, la CGT, l'Assemblea de Joves, la CUP, l'Ateneu X, l'Assemblea pels Drets Socials i la Intersindical-CSC. Al llarg del recorregut es van cridar lemes en defensa de la sanitat i l'ensenyament públics i de qualitat, contra la reforma laboral, en defensa dels drets socials i laborals i contra la repressió.

A banda de la manifestació s'ha treballat per estendre els actes més enllà de Vilafranca, impulsant actes a Sant Sadurní, Sant Martí i Riudebitlles. Així, s'ha fet una xerrada sobre la situació de la sanitat pública a Sant Sadurní amb l'Isa Garnika, membre de la CGT i treballadora de la sanitat pública i Sergi Farreras, membre de la Intersindical-CSC i treballador de la sanitat pública. A Sant Martí Sarroca s'ha fet una xerrada sobre la Reforma Laboral amb l'advocat laboralista Dídac Gallego. I a Riudebitlles s'ha projectat el film de Ken Loach 'La cuadrilla' i s'ha fet un debat sobre la lluita obrera.

Vídeo manifestació Vilafranca :
http://www.rtvvilafranca.cat/noticies-rtvvilafranca/societat/29309-l1-de-maig-es-presenta-com-un-dia-de-reivindicacio-contra-la-involucio-de-lestat-del-benestar.html

Crònica de l'1 de maig al Penedès
http://endavantpenedes.blogspot.com.es/2012/05/cronica-de-l1-de-maig-al-penedes.html

- Girona

Jornada anticapitalista de l’1 de Maig a Girona

Seguiment ampli dels actes convocats per les diferents organitzacions de l’esquerra anticapitalista de la ciutat. Pel matí, a la manifestació convocada pels sindicats CCOO i UGT, que va reunir al voltant de 1.500 persones, unes 500 persones hi van participar formant part del bloc anticapitalista de l’Assemblea Popular de Girona.

A les sis de la tarda, va començar l’acte anticapitalista convocat per CGT, Endavant i l’Assemblea Popular de Girona, que va comptar amb 400 participants. La convocatòria va arrencar amb la lectura d’un escrit en memòria de Michel Rosselet, secretari de comunicació de la CGT-Girona, que va morir de manera sobtada el dia 29 d’abril. A continuació, diverses persones afectades per la precarietat laboral, l’atur, les execucions hipotecàries i els acomiadaments indiscriminats que imposa la patronal van fer diferents parlaments curts.

Seguidament, la manifestació va iniciar el seu recorregut cap a la plaça de la Independència i es va aturar davant la seu de CCOO i UGT per denunciar el paper que estan duent a terme aquests sindicats pactistes, i davant la seu de la Generalitat a Girona, on es va llegir un manifest per tornar a denunciar les dures polítiques de retallades i austeritat que està aplicant el govern de CiUDurant la manifestació, es van cridar consignes contra la banca, el capitalisme, les retallades i la patronal i també contra diferents càrrecs polítics. Al final de la manifestació es va llegir un manifest conjunt on es recordaven els casos repressius viscuts recentment en el marc de la darrera vaga general i s'exigia la llibertat immediata de les persones preses.

Jornada anticapitalista de l’1 de Maig a Girona
http://www.directa.cat/noticia/jornada-anticapitalista-l%E2%80%991-maig-girona

- Lleida

Bloc alternatiu a la manifestació del 1r de Maig

Mentre els sindicats institucionals aplegaven un miler de persones a la manifestació del 1r de Maig pel matí a Lleida, la CGT, l'Esquerra Independentista i els moviments socials es manifestaven a banda en un bloc, integrat per unes 200 persones, finalitzant el recorregut en un punt diferent de l'altra marxa, a la plaça Sant Joan, per distanciar-se així del model impulsat pels sindicats majoritaris. La reforma laboral, l'atur i les retallades, així com els detinguts a la vaga del 29M van marcar les consignes i el manifest final.

Crònica d'Ara Ponent sobre el 1r de Maig a Lleida
http://www.araponent.cat/noticia/36238/prop-de-mil-persones-es-manifesten-a-lleida-en-un-primer-de-maig-marcat-per-la-reforma-lab

- Mataró

Manifestació de l'esquerra sindical

La Plataforma pel Repartiment del Treball i la Riquesa del Maresme, formada per l'esquerra sindical (COS, CGT, IAC-CATAC) i les organitzacions populars (CUP, Maulets, Assemblea de Joves del Maresme i Revolta Global), ha organitzat una manifestació a Mataró amb el lema "Contra les retallades i la reforma laboral". A la convocatòria hi ha participat unes 250 persones i s'ha clos a la plaça de Santa Anna amb la lectura d'un manifest unitari.

La jornada ha estat marcada per la recuperació de la diada de l'1 de maig a Mataró, per la solidaritat amb les represaliades i empresonades per la vaga general del 29M, i per la voluntat de millorar la coordinació i eixamplar la mobilització social contra les retallades de drets socials, laborals i nacionals que imposen els mercats financers i que executen els governs de CiU i del PP.

- Berga

Pancartes i repartiment de propaganda

A Berga el 1r de Maig al matí, gent del Centre d'Estudis Josep Ester Borràs, Ateneu Columna Terra i Llibertat i la CGT han penjat diverses pancartes al centre de la ciutat i repartit fuls informatius.

Primer de Maig a Berga
http://www.bllibertari.org/primer-de-maig-a-berga-4.html

- Barcelona

Manifestació de la CGT a Barcelona

Unes 3.000 persones assisteixen a la manifestació del 1r de Maig de la CGT de Barcelona sota els lemes: "Laura Gómez Llibertat, prou de repressió!" i "Contra la reforma laboral ni rendir-se ni pactar. És l'hora de lluitar!"

La manifestació de la CGT a Barcelona ha tingut un significat molt especial degut al fet que l'Estat ha segrestat a la nostra companya Laura Gómez, secretària d'organització de CGT Barcelona, l'únic delicte de la qual ha estat cremar una caixa amb papers dintre en una performance de denúncia del capitalisme davant la Borsa de Barcelona el 29M.

Per a la CGT de Barcelona el 1r de maig ha estat un dia lluita contra la vergonyant repressió contra qui protestem per la perduda de drets que dia a dia planifiquen els polítics i els banquers per a enriquir-se mes com estan demostrant amb la reforma laboral i el pacte social.

La manifestació s'ha parat en la Plaça Sant Jaume enfront de la Generalitat de Catalunya, ha continuat fins a les Rambles, dirigint-se pel passeig de Colon fins a l'edifici de Correus on han intervingut, entre altres, el Secretari General a nivell estatal Jacinto Ceacero i la família de Laura Gómez.

1º de Mayo en Barcelona. Manifestación y carta de Laura Gómez desde su secuestro
http://www.cgt.org.es/1%C2%BA-de-mayo-en-barcelona-manifestacion-y-carta-de-laura-gomez-desde-su-secuestro

Milers de persones es manifesten sense incidents en la marxa anticapitalista del Primer de Maig per la tarda a Barcelona

Unes 20000 persones s'han manifestat la tarda del 1r de Maig pels carrers del centre de Barcelona, en la marxa alternativa que havien convocat el la Coordinadora Laboral i Suport Mutu 15M, que s'ha desenvolupat sense incidents, sota un fort control policial. "Ni reforma laboral, ni pacte social. Els nostres drets no es negocien. Continuem lluitant. Juntes podem", deia la pancarta de capçalera de la marxa, que han dut representants de les assembles dels barris. En la manifestació hi han participat sindicats alternatius (CGT, CNT, COS, CoBas, IAC), moviments socials i veïnals, assemblees de barri, activistes del 15M, organitzacions de l'esquerra anticapitalista i grups anarquistes.

La marxa, una mobilització diversa i reivindicativa que va sortir de plaça Universitat, va estar envoltada per un desplegament inèdit de centenars de policies pertanyents a totes les unitats del conjunt de l'estructura policial de la ciutat, fins i tot comandos d'agents de paisà encaputxats i amb braçalets que els identificaven com a policies, que han escorcollat nombrosos manifestants i controlat de prop tot el recorregut, que ha finalitzat al Parc de les Tres Xemeneies.

Una mobilització massiva a Barcelona deixa en evidència la marea policial contra la marxa de l'1 de Maig
http://www.directa.cat/noticia/una-mobilitzacio-massiva-deixa-evidencia-marea-policial-contra-l1-maig

Èxit de la manifestació anticapitalista a Barcelona
http://www.vilaweb.cat/noticia/4007508/20120501/exit-manifestacio-anticapitalista-barcelona.html

El Primer de Maig més massiu i reivindicatiu dels últims anys
http://www.directa.cat/noticia/primer-maig-mes-massiu-reivindicatiu-dels-ultims-anys

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció