CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Croniques de les manifestacions del 1r de maig 2008

Dijous, 1 maig, 2008

Mani 1 maig CGT Barcelona

A Barcelona, a la tarda , massiva participació a la manifestació alternativa i anticapitalista del 1r de Maig

Sota el lema “La precarietat, l’atur i els baixos salaris: esclavitzen”, al voltant de 7.000 persones s’han manifestat pel centre de Barcelona, superant àmpliament la xifra de participants a la convocatòria del sindicalisme oficial del matí.

Capçalera principal de la manifestació alternativa i anticapitalista de Barcelona
Capçalera principal de la manifestació alternativa i anticapitalista de Barcelona
La manifestació ha arrencat de la Plaça Universitat, on portaveus de diversos moviments i lluites (acomiadats de Seat, conductors de TMB, treballadors immigrants, moviment feminista, estudiants contra el Pla Bolonya,...) han explicat les seves reivindicacions i mobilitzacions, denúncies que han continuat al llarg del recorregut de la manifestació amb altres intervencions (contra els baixos salaris, la precarietat i les privatitzacions...). Una delegació de sindicalistes catalans a Palestina, als quals se’ls ha impedit l’entrada a Gaza, han explicat en directe via telefònica com el sionisme ha reprimit a trets la manifestació del 1r de maig dels treballadors palestins.

La manifestació ha estat força combativa amb constants denúncies dels diversos col·lectius participants expressades en consignes com ara “feina fixa, no precarietat”, “govern d’entesa, govern d’empresa”, “papers per tothom”, “El Franki de Terrassa, el volem a casa”, “s’ha d’acabar la burocràcia sindical”... i apel·lacions a la mobilització, amb especial menció a l’exitosa lluita dels conductors i conductores de TMB (“tots els sectors, com els conductors”). En la manifestació hi ha hagut representació de la CGT amb participació d'un centenar d'afiliats/des. Entre les organitzacions sindicals i socials que han participat en la manifestació hi havia representacions i blocs de la IAC, CoBas, Assemblea Papers i Drets per a Tothom, CNT Joaquín Costa, Bloc Negre, col·lectius de l'esquerra iindependentista, entre altres, així com de la campanya de suport al company Franki de Terrassa que es troba empresonat. Com a cloenda de la manifestació s’ha donat lectura del manifest unitari a la Rambla del Raval en el lloc on va ser assassinat el sindicalista de la CNT Salvador Seguí.

Capçalera de CGT a la mani  alternativa i anticapitalistaMolts dels manifestants s’han acostat després a la festa que els conductors i conductores de TMB de Barcelona havien organitzat a les Cotxeres de Sants per compartir l’èxit de la seva lluita pels dos dies de descans setmanal amb tothom que hi va mostrar la seva solidaritat.

La manifestació alternativa i anticapitalista d’enguany ha superat àmpliament la participació de l’any passat i ha mostrat que el sindicalisme de classe, combatiu i democràtic és capaç de superar, també en les manifestacions al carrer, el rutinari i desmobilitzador sindicalisme burocràtic i conciliador de CCOO i UGT. [ Crónica i fotos ]


Capçalera de la mani de Barcelona al matí
Capçalera de la mani de Barcelona al matí
I a Barcelona, però al matí, mil persones s’han manifestat sota el lema “si tu luchas, tu decides” , des de la Via Laietana fins a Correus, passant pel carrer Ferran, plaça Sant Jaume, les Rambles i Passeig Colom, convocades per la Federació Local de Barcelona de la CGT.

La manifestació ha transcorregut en un ambient molt animat, amenitzada per una orquestra pujada en un camió.

En el míting que ha tingut lloc al final de la manifestació han intervingut treballadors de Metro, Seguretat Social, Autobusos, representants de la Plataforma en Defensa de Collserola i de la Plataforma del Barri de la Barceloneta, així com els Secretaris Generals de CGT del Baix Llobregat, Catalunya i Barcelona, que ha tancat l’acte. Posteriorment, a la seu de la CGT, s’ha realitzat un piscolabis pels assistents a la manifestació. [ Crónica i fotos ] [ Més fotos|Fotos del company Andrés García ]


Mani 1 maig CGT Lleida
Mani 1 maig CGT Lleida
A Lleida, unes 150 persones han participat a la manifestació de l’1 de maig convocada per la CGT de Ponent sota el lema ’només hi ha un camí: Dignitat i lluita’ . La manifestació, que aplega cada any afiliats de CGT i persones que participen en els diferents col·lectius socials de la ciutat, ha sortit de la Plaça del Treball i s’ha acabat a la Plaça Sant Joan passant per la Rambla del Ferran. Al final hi han hagut diversos parlaments entre ells els d’un representant dels immigrants, la mateixa CGT o de l’Assemblea de Joves de Lleida i també hi ha hagut, durant tota la manifestació i en els parlaments finals, un record especial per Francesc Argemí, Franki, company de Terrassa en presó per arrencar una bandera espanyola.


Mani 1 maig CGT Girona
Mani 1 maig CGT Girona
A la ciutat de Girona, aquest matí unes 150 persones han participat en el primer de maig alternatiu celebrat sota el lema 'Enfortim la solidaritat' i convocat per CGT, COS, IAC i SEPC. La jornada ha començat amb un acte polític a la Rambla de Girona en el qual les diferents organitzacions que convocàvem hem llegit un manifest propi. Seguidament s'ha llegit el manifest col·lectiu per part de Mariona Parra, secretària d'acció social de CGT Catalunya, i hem iniciat la manifestació que ha transcorregut pel centre de la ciutat. En el recorregut hem fet una parada a la Cambra de Comerç símbol del capital, i hi hem penjat una pancarta. Un cop arribats a la Rambla de la Llibertat hem cantat la internacional i hem donat per acabat l'acte. Val a dir, que aquest any es pretenia recuperar la unitat de les organitzacions sindicals d'esquerres i també recuperar un xic l'esperit del primigeni, el 1890, en què centenars de gironins i gironines van sortir al carrer per exigir llibertat, igualtat i solidaritat.


Mani 1 maig CGT Tarragona
Mani 1 maig CGT Tarragona
A Tarragona, avui, prop de quatre-centes persones han participat en la manifestació anticapitalista de Tarragona, més fins i tot que a la procapitalista del matí de CCOO-UGT. El lema general era 'No volem pagar la seva crisi' i hi havia gent de la CGT, de la IAC, de Cobas, de l'Esquerra Independentista del Camp, de l'Ateneu Llibertari Alomà i el Casal Popular Sageta de Foc en un bloc compacte i gran. S'ha cridat contra el capitalisme, per la llibertat del Franki de Terrassa, per a qui s'ha fet una acció a mitja manifestació, i contra l'esquerra venuda al capital (ERC i ICV). Aquesta ha estat una de les manifestacions anticapitalistes més grans dels darrers anys, amb forta participació de gent de tot el Camp. Al final, Pau Gomis de la IAC ha llegit el manifest conjunt a la porta de l'Ajuntament, Jordi Martí de la CGT ha parlat per la llibertat del Franki i contra el transvasament d'aigua de l'Ebre; i un membre de Cobas ha llegit un manifest acabant cridant contra l'energia nuclear.


Fonts:
- Barcelona al matí, www.cgt.org.es
- Barcelona a la tarda, www.kaosenlared.org,
- Lleida, el company Pau Juvillà|Bloc d'En Pau Juvillà, de CGT Ponent
- Girona, la companya Mariona Parra, de CGT Girona
- Tarragona, el company Jordi Martí|Bloc d'En Jordi Marti, de CGT Tarragona