CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Cròniques de les manifestacions del 8 de març, dia de la dona treballadora, a Barcelona i Tarragona

Dimarts, 10 març, 2009

A Barcelona, la manifestació del diumenge 8 de març convocada pel matí per la Comissió 8 de març va aplegar més d'un miler de persones i va transcòrrer amb normalitat des de plaça Universitat baixant per les Rambles fins a la plaça Sant Jaume, amb una reivindicació central: reclamar que les dones no siguin les víctimes principals de la crisi econòmica.

En canvi, la manifestació convocada per la tarda per la Plataforma Revolucionària Antipatriarcal, també a Barcelona, que va aplegar 500 persones, va ser durament reprimida a cops de porra pels Mossos d'Esquadra quan intentava baixar per les Rambles.

Per altra banda, més de 100 persones van participar a la manifestació convocada a Tarragona, després d'uns quants anys sense realitzar-se'n cap.


ELS MOSSOS D'ESQUADRA CARREGUEN CONTRA LA MANIFESTACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA A BARCELONA

Ahir, 8 de març, dia internacional de la dona treballadora, a Barcelona vam viure una demostració més de l'enduriment de la política repressiva del govern català i de la reducció a mínims del dret de manifestació.

A les 18h de la tarda, des de la Plataforma Revolucionària Antipatriarcal (PRA) havíem convocat una manifestació a la Plaça Universitat. La presència dels Mossos d'Esquadra, des de primera hora de la tarda, ja era desproporcionada.

Mig miler de manifestants vam començar a recórrer el carrer Pelai, en direcció a les Rambles, escortades per furgonetes d'antiavalots, davant i darrera. Com cada any, la manifestació havia d'acabar a la Plaça del Teatre, o­n es volia fer una mural i llegir el manifest.

Al tombar per les Rambles, com per desgràcia comença a ser habitual en aquesta ciutat, les manifestants ens vam trobar amb un cordó dels Mossos que ens impedia avançar. L'única opció que els Mossos donaven era seguir per Fontanella i baixar per Via Laietana. Des de la PRA ens vam negar a que la policia decideixi el recorregut de les nostres manifestacions, i els vam comunicar que baixaríem per les Rambles fins a la Plaça del Teatre, com ja hem fet altres anys.

Davant l'actitud dels Mossos, que a aquestes alçades ja estaven amb les porres a la mà, cascos posats i escuts preparats, es va decidir llegir el comunicat en aquell punt i realitzar el mural, mentre es denunciava i es feia saber a la munió de passejants i turistes que hi havia en aquell punt, la conculcació de drets polítics bàsics per part d'una Conseller d'Interior que es diu d'esquerres.

Finalment, la manifestació va decidir continuar el seu recorregut Rambles avall, moment en que es van produir dues càrregues i des de la PRA es va decidir desconvocar la manifestació.

Per tot això, des de la PRA volem deixar clar que:

-l'actitud de la conselleria d'interior, de prohibir de facto el dret a manifestació per Barcelona, és pròpia del franquisme.

- és una repressió política i un atac directa a la llibertat d'expressió, ja que al matí van facilitar que la manifestació del 8 de març, o­n hi participen els partits polítics, baixés per les rambles.

-no deixarem que la els mossos d'esquadra ni cap cos repressiu o autoritat decideixi per o­n hem de manifestar-nos.

- Des de la PRA continuarem lluitant des d'un feminisme combatiu i de classe construint unes alternatives socials fermes. No ens tallaran les ales!

Plataforma Revolucionària Antipatriarcal

Barcelona, 9 de març del 2009

antipatriarcal.wordpress.com/

Veure vídeo a Kaos en la Red


Crònica 8 Març a Tarragona: Al Camp, la dona torna a sortir al carrer!

Feia molts anys que al Camp, coincidint amb la jornada del Dia de la Dona Treballadora, la lluita feminista, o de l'alliberament de gènere, no sortia al carrer.

Ahir, convocades per Cau de Llunes - AFRT, conjuntament amb col·lectius de l'Esquerra Independentista i sindicats de l'esquerra anticapitalista, més d'un centenar de persones van manifestar-se a Tarragona sota el lema "Dones, la crisi ens fa més precàries". Durant tot el dia, es van realitzar actes a la capital del Tarragonès, els quals s'iniciaren amb uns tallers durant el migdia al Passeig de les Palmeres. Un dinar al Casal Popular Sageta de Foc, un espectacle de clowns i una sessió de música jamaicana, a càrrec de Game Over Selectors, a l'Ateneu Popular l'Espina, precediren la manifestació que arrencà de la plaça de Verdaguer i acabà amb la lectura del manifest a la portal de Consistori tarragoní.

Passades les sis de la tarda, i després que agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, identifiquessin a les organitzadores dels actes en motiu del Dia de la Dona Treballadora, arrancava de la plaça Verdaguer de Tarragona, una manifestació sota el lema "Dones, la crisi ens fa més precàries" que significa la recuperació reivindicativa d'aquesta data internacional a les nostres comarques. 130 persones, segons les organitzadores, vinculades als col·lectius de l'Esquerra Independentista i dels sindicats CGT i Co.Bas, participaren en aquesta manifestació que transcorregué la Part Alta de la ciutat.

Durant el recorregut, es cridaren lemes com ara "sense les dones no hi ha revolució" o "violència masclista, violència feixista" i es desplegaren dues pancartes des de la façana de l'Ateneu Popular L'Espina i una de les torres romanes ubicades a la plaça del Rei, que aixecaren els aplaudiments de les participants a la marxa. Els lemes esgrimits durant la manifestació i el manifest llegit a les portes de l'Ajuntament, posaren l'accent en el fet que la lluita de la dona no passa per mesures que busquen una igualtat formal, sinó per un canvi de mentalitat i estructura social que produeixin una igualtat efectiva. En aquest sentit, el lema de la manifestació d'ahir es basava en el fet, que la lluita del "nou femenisme" va lligada a la lluita contra el capitalisme, ja que, segons les organitzadores el patriarcat és un producte del sistema capitalista. "Igual com lluitem per combatre el capitalisme, hem de combatre el patriarcat i el masclisme, ja que, amb simples reformes no es pot garantir la justícia social i la igualtat efectiva de gènere. Cal construir una nova dona".

A part de la manifestació, Tarragona acollí durant tot el dia diferents activitats entorn a la lluita feminista. Al migdia, es realitzà al passeig de les Palmeres uns tallers sobre la situació de la dona i la lluita feminista. En acabar, es realitzà un dinar popular al Casal Popular Sageta de Foc, o­n hi participaren una trentena de persones. I un pèl més tard, a l'Ateneu Popular L'Espina, es feu un espectacle de clown i una sessió de música jamaicana que anà a càrrec de Game Over Selectors, actes que serviren per finançar la manifestació de la tarda i les activitats que du a terme el col·lectiu feminista revolucionari Cau de Llunes.

Noticia extreta de Pobleviu