Cròniques d’un 12M en que la indignació ha tornat a ocupar els carrers de Catalunya
GIRONA
- Les indignades decideixen acampar malgrat l'oposició de l'Ajuntament de Girona
LAIA LLAUGER | 13/05/2012 - Setmanari Directa
Més d'un miler de persones a Girona han tornat a sortir al carrer, després d'un any de les primeres mobilitzacions, en una marxa transcorreguda pacíficament. La ciutat s'ha sumat a les múltiples protestes convocades a nivell global.
Des de les sis de la tarda, centenars de persones s'han concentrat a la Plaça Catalunya, espai de la primera acampada, en una manifestació convocada per l'Assemblea Popular de Girona i sota el lema “Capitalisme és crisi”. Enguany, els esdeveniments recents, com el rescat bancari amb diners públics i la privatització de la sanitat, han centrat les protestes a la capital gironina.
Poc a poc, les assistents han desfilat pels principals carrers de la ciutat. Infants, joves i adults han seguit al crit de “Això no és una crisi, és una estafa”, “Artur Mas, dimissió”, entre moltes altres consignes contra el racisme (“catalana o estrangera la mateixa classe obrera”) i els desnonaments. Mentre, a mesura que la manifestació s'acostava als carrers més cèntrics de la capital de l'Onyar, el gruix de participants augmentava.
Després de dues hores de recorregut, la marxa ha desambocat a la Plaça Independència on un cop arribades s'ha fet una lectura de manifest. Tot seguit, vàries manifestants han fet un desplegament simbòlic de tendes. Posteriorment, l'acte ha acabat amb una assemblea en la qual s'ha decidit acampar durant els tres dies que durin les protestes, tot i les demandes del regidor de seguretat, Joan Alcalà, que durant al trasncurs d'aquesta s'ha presentat per demanar a l'acampada el desplaçament cap una altra banda. No obstant, les protestes paral·leles a l'acampada prosseguiran fins el dia 15 a través de xerrades, presentacions de llibres i debats.
Un any de les primeres mobilitzacions
Arran de la crida feta a la xarxa, promoguda en el nom de Democracia Real Ya, centenars de persones van aplegar-se a la Plaça del Vi, davant l'Ajuntament de Girona, en una protesta marcada per l'esponteneïtat. Al mateix temps, Olot, Figueres i altres poblacions del territori gironí van afegir-se a la indignació col·lectiva.
Fruit d'aquest descontentament general, les indignades van decidir organitzar-se assembleàriament per reivindicar el poder popular. De les primeres consignes a l'aire s'ha passat a una indiginació col·lectiva que ha vist com part d'allò que denunciaven -sistema de partits, corrupció, estafa bancària, etc.- encara s'ha aguditzat molt més. Durant el transcurs d'aquest any, el moviment ha experimentat canvis i evolucions Poc a poc, arran de les primeres assemblees l'Assemblea Popular de Girona (hereva de l'Acampada de Girona), ja desvinculada de DRY, ha anat agafant cos gràcies a l'esforç personal i la suma de sinergies globals. Un treball que durant tots aquests mesos s'ha vist reflectit, no només en la capacitat de mobilitzacions de vagues d'estudiants i altres protestes, sinó a través de la pressió de la PAH -Plataforma d'Afectats per la Hipoteca- per aturar desnonaments.
BARCELONA
- El 15M omple el passeig de Gràcia i fa una assemblea permanent a plaça de Catalunya
JESÚS RODRÍGUEZ / MANU SIMARRO | 13/05/2012 - Setmanari Directa
La manifestació indignada de Barcelona ha aplegat un mínim de 136.000 i un màxim de 155.000 manifestants, segons els nostres càlculs de superfície i densitat. La fotografia del recompte l'hem feta quan la capçalera era al passeig de Gràcia amb el carrer Mallorca i la cua al carrer Balmes amb la Gran Via de les Corts Catalanes
La multitudinària marxa indignada del 12 de maig a Barcelona ha tornat a mostrar-se com un enorme formiguer que anava aportant manifestants des de tots els punts de l'àrea metropolitana. Malgrat que la policia ha donat una xifra de 45.000 assistents, nosaltres n'hem pogut comptabilitzar més de 136.000, arribant a quedar tot el passeig de Gràcia ple des de l'avinguda Diagonal i fins a la plaça de Catalunya.
La mobilització ha començat a primera hora del matí a Montcada i Reixac, on la marxa del Vallès ha iniciat l'última etapa d'una setmana de caminada en direcció a Barcelona. A migdia ha estat el torn de Badalona, des d'on ha sortit la columna nord, on s'hi han aplegat la gent de Sant Adrià de Besós, Verneda i Poblenou. En paral·lel caminava la columna que ha arrencat de Santa Coloma de Gramanet i ha sumat manifestants a Sant Andreu de Palomar. Gent de Nou Barris, Clot i Horta-Guinardó també s'hi han sumat a la plaça de les Glòries. En aquest punt ja eren milers que han avançat per la Gran Via fins al punt d'inici de la marxa.
La columna sud ha sortit des de Cornellà de Llobregat a les 14h en direcció a la carretera d'Esplugues i amb parada al dinar popular del 15è aniversari de Can Vies, a la plaça Màlaga de Sants. Allí s'hi han sumat el bloc de l'Hospitalet de Llobregat i el bloc reflectant, un peculiar grup de performance disfressat amb paper i roba d'alumini que ha protagonitzat divertides accions contra entitats bancàries i destacaments policials ubicats al llarg del recorregut. A la plaça d'Espanya s'hi han afegit gent d'El Prat de Llobregat i la Zona Franca. Des d'aquí també eren milers. A mesura que la marxa s'apropava a la plaça de Catalunya es visibilitza la gran dimensió de la protesta, amb nombroses petites columnes i blocs impossibles d'enumerar.
Diverses iaioflautes duien la pancarta de capçalera
La marxa s'obria amb aquest lema "#12m15m El poble som la solució", i el gruix dels que duien la pancarta en el punt de sortida eren iaioflautes. La marxa ha enfilat el carrer Balmes, que ha quedat ple de gom a gom des de la ronda Universitat i fins a l'avinguda Diagonal. Els crits més recurrents durant tota la manifestació feien referència al rescat de Bankia i altres entitats financeres, moltes crítiques a la monarquia, i molts crits a favor de la Laura Gómez, secretaria d'organització de la CGT empresonada pels fets de la vaga general.
Una part important de la manifestació era gent del sector de l'ensenyament (escoles bressola, ensenyament primari, secundari i universitats). Això s'evidenciava amb els globus i les samarretes de l'Assemblea Groga. També hi havia cartells de color verd amb les sis reivindicacions principals del moviment del 15M reflectides al manifest unitari.
La mobilització ha circulat durant 70 minuts pel passeig de Gràcia, amb una forta escridassada davant de la Borsa. Finalment, a la plaça de Catalunya s'hi han aplegat milers per a fer-hi una llarga assemblea on s'han exposat propostes i opinions, s'han fet crides i s'ha organitzat la feina logística i de continguts de les diferents comissions. Aquesta nit ja s'hi han plantat una quarantena de tendes d'acampada, així com les carpes informatives dels diferents eixos de debat de l'assemblea permanent amb activitats que s'iniciaran diumenge a migdia.
Infinits cartells i frases imaginatives
Algunes de les coses que s'han pogut llegir als cartrons, cartolines, cartells i pancartes que duien les manifestants: "Ens heu rebut per sobre de les nostres possibilitats", "Acabem amb la dictadura", "Contra l'enderrocament de la Rotonda", "Perquè no et retalles els ous?", "Rescat de Bankia? No amb els meus diners", "No ens representen", "Las infantes per les elefantes", "Oe oe, oe oa, a Artur Mas li volem preguntar.. quants diners s'embutxacarà per retallar educació i sanitat", "No tenim por a canviar el món", "Mas dimissió i Puig a la presó", "Govern PPatrocinat per Mango", "Rescatem l'educació", "Generación JASP. Jodida aunque sobradamente preparada. Para la autogestión", "Hitler, 17 milions de vots: demòcrata? Cínics no", "Abraça, comparteix, valora, escolta més", "Nos tenéis hasta los huevos", "A mi no me miréis, yo no les he votado", "En ocasiones veo guillotinas", "No quiero decirles a mis padres que permití que se perdiera todo por lo que lucharon", "Mariano, Mariano, no llegas al verano", "Banqueros al banquillo", "Ya no tengo ni pa las chuches" o "Ho aconseguirem? plantarem flors al ciment?".
Nombrosos blocs de barris i entitats
Col·lectiu Gai de Barcelona (Els drets i llibertats no es toquen), Iaioflautes (Vam lluitar i lluitarem), Auditoria Ciutadana del deute, Inflexió (El futur no està escrit), Comissió de la gent gran (La nostra misèria, els vostres beneficis), Comunitat educativa (Per l'educació pública, cap retallada), SOS Bressol (Amb l'atenció dels més petits no s'hi juga), Grup d'educació pública de l'acampada Terrassa, IES Costa i Llobera, Escoles i IES de Sarrià i Sant Gervasi, Coordinadora d'AMPAs de Gràcia (Escola pública, l'escola de tots), Laura Llibertat (duien un Gernika al darrera), bloc independentista (Som poble. El poder és nostre), bloc Vallès Oriental, Poble Sec (No tornem, mai hem marxat), Assemblea d'Aturats (Paro, hipoteca, soluciones ya), bloc PUDUP (Ni pujada de taxes, ni acomiadaments. Salvem la universitat pública), PAH Hospitalet, bloc de Sant Boi de Llobregat, Revolta Global (No pagarem el seu deute), Afectats per les preferents (Ladrones devolved nuestros ahorros ya), Assemblees Ciutadanes Constituents, un gran llençol blau amb totes les iniciatives que han sortit del 15-M que hi posava "Somos todas una. Tu problema es el mio", Asociación por el trabajo digno, 15-M de Vilafranca del Penedès, Coordinació laboral i suport mutu (Contra el pacte social i la reforma laboral), bloc de migració (Papeles y derechos para todos), Assemblea muntanya, Bloc feminista i antipatriarcal, Sant Andreu de Palomar, Stop desnonaments, bloc Sabadell, bloc Vallès Occidental, columna nord (El sistema está muerto, el pueblo está vivo), bloc Assemblea Social del Poblenou, bloc No Passaran (La revolució és la solució), bloc Badalona, En Lluita (Contra el PP i la dictadura dels mercats: revolució del 99%), #cronicoflautas, CAP Guineueta i Educació i sanitat pública i de qualitat.
- #12M Barcelona. Mai no hem marxat.
Unes 150.000 persones es manifesten a Barcelona el 12M
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2Wweti9kkWk#t=56s
- Vídeo manifestació 12M a Barcelona
Una riuada de gent i lluites omplint els carrers.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NXbc5sMYFmQ
REUS
- La indignació continua un any després
El moviment del 15-M destaca la millora de la consciència social durant aquest temps
Enrique Canovaca 12 de maig de 2012 - Reus Digital
Unes cinc-centes persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda pels carrers de Reus en una mostra més de la seva repulsa a les polítiques de retallades socials i econòmiques de la Generalitat i de l'Estat. Aquesta ocasió, però, ha estat especial ja que aquests dies es compleix un any del naixement del moviment 15-M i dels indignats, que va ocupar les places i carrers de Reus i les ciutats catalanes i espanyoles durant setmanes. Sota el lema 'No som mercaderies en mans de polítics i banquers, som el 99% de la població', els manifestants han cridat contra Mariano Rajoy, Artur Mas, l'Església i els banquers, i han deixat ben clar que la indignació encara continua.
Un major repartiment de la riquesa. No al rescat dels bancs amb diners púbics. No a les retallades de la despesa pública i a les privatitzacions. La retirada de la reforma laboral. Són alguns dels punts reivindicatius de la jornada de protesta d'aquest 12 de maig i que un any després pràcticament no s'han acomplert. Així ho reconeixia la portaveu de l'Assemblea Popular, Anna Rodríguez, qui ha puntualitzat, però, que "ja sabíem que seria difícil aconseguir aquests canvis". " Però si la majoria de la gent se n'adona del poder que tenim les coses podrien canviar més ràpidament", ha assenyalat Rodríguez.
En aquest sentit, els indignats consideren que durant aquest any s'ha aconseguit un major nivell de conscienciació de la població contra les polítiques socials i econòmiques dels governs i "hi ha hagut un ressorgiment molt clar amb la jornada de vaga general i l'1 de maig". De cara al futur, "hem de continuar lluitant pels nostres drets i aconseguir que més gent se sumi a la causa de tothom", ha afirmat la portaveu de l'Assemblea Popular, organitzadora de la marxa reivindicativa. "Hem de continuar recordant que aquests polítics no ens representen", ha conclòs.
La manifestació anava encapçalada per un grup de persones que han realitzat una performance amb els diferents protagonistes d'aquesta crisi econòmica. En primer terme, dels banquers sortia un fil que tenia lligat als polítics, i aquests a la vegada feien el mateix amb la població, representats per unes ovelles sense capacitat per pagar una hipoteca. Al fons d'aquest grup i de forma omnipresent es trobava el capellà de l'Església. A més, un noi disfressat d''Anonymous' feia anar de corcoll als Mossos d'Esquadra.
Unes 4.000 persones es manifesten a Tarragona
Unes 4.000 persones s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Tarragona amb motiu del primer aniversari del 15-M. La marxa ha durat gairebé una hora en un recorregut des de la plaça Imperial Tarraco fins a la de la Font. Els manifestants han cridat consignes, sobretot, contra els polítics i la banca. La manifestació, convocada per la Plataforma per la Defensa dels Drets Públics, ha transcorregut sense incidents, en un ambient de caràcter festiu. El col·lectiu del moviment 15-M ha debatut l'opció de tornar a acampar a la plaça com fa un any, però la proposta ha tingut poc èxit.
http://www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=25192
- Doble mobilització a Reus pel 12-M
Pobleviu 12-05-2012
Coincidint amb la jornada de mobilització mundial del 12-M, l’Assemblea Popular de Reus ha decidit convocar dos actes per al dia d’avui. El primer, ha estat al matí al barri Sol i Vista, on el president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat una residència pagada en diners públics, però que gestionarà una empresa basca. A la tarda, fins a cinc-centes persones -en el moment de màxim afluència- s’han manifestat pel centre de Reus, commemorant el primer aniversari de les acampades.
Esmorzar popular per la defensa dels serveis públics
Avui al matí al barri Sol i Vista, s’ha inaugurat una residència per a la gent gran que feia mesos que s’havia acabat de construir. Fenomen similar a un altre centre de la ciutat que encara resta per inaugurar. Per tal de fer els honors, el president de la Generalitat Artur Mas i el Conseller de Benestar Social han passat per la ciutat, abans d’anar a inaugurar la nova muntanya russa de Port Aventura.
Una trentena de veïns, veïnes i activistes s’han concentrat davant la residència, per tal de realitzar un esmorzar popular i rebre el president de la Generalitat amb una xiulada i crits en defensa dels serveis públics, i en contra de la corrupció i la privatització. L’esmorzar s’ha fet sense cap complicació, tot i la forta presència de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana. Fins a un total d’una cinquantena de policies -superior al nombre de manifestants- han estat a sobre d’aquestes durant tota l’estona.
L’esperit de l’acampada continua viu un any després
A la tarda, des del Punt d’Informació que s’instal·là en aixecar l’acampada del 15-M, ha arrancat una manifestació per recordar el primer aniversari d’aquesta efemèride. Al capdavant de la marxa, uns banquers anaven manejant amunt i avall una colla de polítics segons els seus interessos i amb l’ajut dels Motxos d’Essquadra, i una pancarta amb el lema “No som mercaderies en mans de polítics i banquers, som el 99%”. Un taüt i una pancarta en defensa dels drets laborals i els serveis públics, deixaven pas als i les manifestants, que en el moment de màxima afluència de la llarga marxa han arribat a les cinc-centes persones pel centre de Reus.
La manifestació, un cop baixada la raval Martí Folguera, s’ha desviat pel carrer Misericòrdia per fer un tomb a la plaça de la Pastoreta. Allà, s’ha enganxat un paperògraf en una seu de Bankia, en la qual hi constaven les remuneracions dels representants dels partits i sindicats al seu consell d’administració, mentre que un altre grup cremava una capsa de cartró, en la qual es podia llegir “Borsa BCN”. Aquesta segona acció, s’ha realitat per tal de reclamar la llibertat de la Laura Gómez, empresonada sota l’acusació de fer foc davant l’entrada de la Borsa de Barcelona.
Un cop realitzada aquesta acció, la manifestació ha enfilat passeig Prim per fer cap a la plaça de la Sardana. Allà, s’han realitzat diferents parlaments per parlar de l’actual situació de l’ensenyament i dels serveis socials, així com per recordar de nou el paper de l’estat amb l’afer Bankia. Finalment, s’ha llegit el manifest de l’Assemblea Popular de Reus per cloure la marxa. Durant la seva lectura, també s’han cremat dues figures de cartró amb el logotip del PP i Caja Madrid, que representaven les dues torres que hi ha Madrid, on té la seu la nova entitat bancària Bankia.
http://pobleviu.cat/2012/05/12/doble-mobilitzacio-a-reus-pel-12-m/
- Vídeo manifestació 12M a Reus.
https://www.facebook.com/video/video.php?v=3155183039602
- Notícia i vídeo de Canal Reus TV sobre la manifestació del 12M a Reus.
Unes 500 persones indignades es manifesten pels carrers de Reus.
http://www.canalreustv.cat/noticies/detall.php?id=3599
TARRAGONA
- Tarragona celebra l'aniversari del moviment dels 'indignats' amb 4.000 persones al carrer
La proposta de tornar a ocupar la plaça de la Font, després d'una assemblea de 200 persones, ha tingut molt poc seguiment
Guillem R. 13 de maig de 2012 - delCamp.cat
Unes 4.000 persones s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Tarragona amb motiu del primer aniversari del 15-M. La marxa ha durat gairebé una hora en un recorregut des de la plaça Imperial Tarraco fins a la de la Font. Els manifestants han cridat consignes, sobretot, contra els polítics i la banca. La manifestació, convocada per la Plataforma per la Defensa dels Drets Públics, ha transcorregut sense incidents, en un ambient de caràcter festiu.
De les 300 persones que inicialment s'han concentrat als peus de la Rambla Nova, a tocar de la plaça Imperial Tarraco, la xifra de manifestants ha anat 'in crescendo', fins arribat a les 2.000 persones xifrades per la Guàrdia Urbana o 8.000 segons l'organització.
Els manifestants s'han fet sentir amb xiulets. També mostraven pancartes on s'hi podia llegir, per exemple, 'Menys policia, més educació'. De fet, part important dels manifestants eren professors. Encapçalats per una gran pancarta amb el lema 'Defensa els teus drets socials i laborals. Surt al carrer', els indignats han enfilat els carrers Prat de la Riba, Ramon y Cajal, Rambla Nova, Sant Francesc -on han protagonitzat una sentada general a ritme de tambors-, Rambla Vella i plaça de la Font.
Poc seguiment de l'acampada a la plaça de la Font
En aquesta plaça s'ha fet la lectura del manifest en el qual el portaveu de la plataforma, Anton Peco, ha exclamat que "la lluita continuarà". Alhora també ha destacat que Tarragona és de les poques poblacions que mostra una "gran unitat contra les retallades". També ha recordat que hi ha dues famílies desnonades a Tarragona -que han participat en la lectura del manifest- i que es convocarà una concentració al barri de Torreforta dijous vinent a les sis de la tarda.
http://www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=22290
- El 15M es consolida un any després a Tarragona
Pobleviu 12-05-2012
El 15 de maig de l’any passat unes tres-centes persones van sortir a Tarragona sota la crida d’una “democràcia real”. Aquest 12 de maig, en l’aniversari de la gesta assolida en els dies i setmanes posteriors arreu de l’Estat espanyol, unes cinc mil persones han tornat a sortir al carrer a protestar contra les mesures de retallades, repressores i injustes impulsades pels governs sota els dictats dels mercats i la banca.
Al matí ja hi ha hagut diversos actes emmarcats en aquest aniversari, que podeu consultar aquí, com ara una taula rodona sobre l’Estat i la repressió, una xerrada sobre sobirania alimentària o un dinar popular, entre d’altres. La participació en aquests també ha estat important i s’espera que sigui més de cara a propers dies.
En una marxa festiva, que ha anat de la plaça Imperial Tàrraco a la plaça de la Font sense cap mena d’incident, s’han cridat els lemes que s’han pogut sentir durant tots aquests mesos des que les acampades donessin lloc al moviment del 15M. Sobretot, s’ha fet referència a la sanitat, a l’ensenyament, a la banca i a l’organització com a única via per assolir els objectius marcats. Tot plegat ha estat present en el manifest consensuat per l’Assemblea 15M, a banda de l’esment a l’autodeterminació dels pobles.
Acabada la manifestació amb una plaça de la Font ben plena, han seguit amb l’assemblea planejada on s’ha proposat el fet d’acampar aquests tres dies, del 12 al 15. La proposta, que no ha comptat amb gaire suport pel que fa a gent disposada, ha tirat endavant per a totes aquelles persones que tinguessin en ment passar-hi la nit. Tot i això, l’Assemblea 15M dóna importància a les activitats programades aquests dies a la Rambla i a la plaça de la Font, sobretot pel que fa a l’últim dia. Entre les intervencions de l’assemblea que ha durat més d’una hora s’ha parlat de vaga general indefinida, d’ocupar l’edifici consistorial, i també s’ha recalcat el poder que té el poble per fer possibles els canvis.
http://pobleviu.cat/2012/05/12/el-15m-es-consolida-un-any-despres-a-tarragona/
- Vídeo manifestació 12M a Tarragona.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2MTA3mHebJY
LLEIDA
- El 15-M torna a prendre els carrers Lleida
Redacció La Mañana. 2012-05-13.
Els col·lectius que van gestar el 15-M, majoritàriament els joves, van tornar ahir a prendre els carrers de Lleida per a commemorar el seu aniversari i recordar que la seva “indignació” segueix intacta.
Els integrants del moviment han continuat treballant des que es van aixecar els campaments fa un any. A més, molts d'ells han celebrat cada diumenge en la Plaça Ricard Vinyes una assemblea general. “Durant els dies més freds de l'hivern ens acollíem en un local proper a la plaça”- va detallar un dels assistents. Per tant, insisteixen que el 15-M ha seguit viu a Lleida des del seu naixement fins al dia d'avui. “Ara mateix les raons per les quals hem de sortir al carrer són més profundes que fa un any”- va aclarir un integrant.
Per a commemorar el primer aniversari del moviment, els manifestants van tornar a ocupar la plaça Ricard Vinyes a les 18 hores d'ahir. Des d'aquest punt estratègic de la ciutat es van encaminar fins a la Subdelegació del Govern. Segons la Guàrdia Urbana de Lleida, en total unes 800 persones van prendre ahir els carrers lleidatans per a mostrar la seva indignació. Un dels membres del moviment va declarar que estaven satisfets amb la participació dels ciutadans. “La veritat és que no ens esperàvem tanta implicació en la protesta perquè coincidia amb les festes de Lleida”- va explicar.
La preocupació pel futur de l'educació i de la sanitat públiques es va evidenciar en una pancarta que un pare duia en el carrito del seu bebé que deia: “Papà, com era això que quan eres nen la salut i l'educació eren gratis?”. Altra pancarta que va destacar pel seu toc original va ser la d'una noia que assegurava: ”No necessito sexe, el govern em fot diàriament”. Un dels assistents va confessar que l'objectiu principal de la marxa era acabar amb el sistema capitalista que “per res cobreix les nostres necessitats”. La raó que li va dur a sortir al carrer ahir va ser el seu desacord amb una política capitalista que oblida les raons humanes. “Ara mateix estic estudiant una carrera universitària i em preocupa el meu futur laboral”- va argumentar.
La continuïtat d'aquesta protesta sembla ser que té llarga vida. Els implicats en la manifestació de Lleida van assegurar ahir que mentre hagi motius per a sortir al carrer i celebrar assemblees, el col·lectiu seguirà endavant.
A l'arribar a l'instant final del recorregut, en la Subdelegació del Govern, es va celebrar una assemblea on es va acordar traslladar les activitats programades fins al Rectorat. Allí tenen previst exposar durant quatre dies a les 17 hores, el treball que han realitzat durant aquest any. Les jornades estan obertes a tot aquell que vulgui acostar-se a la plaça Víctor Siurana per a conèixer els diferents projectes que han desenvolupat els integrants durant aquests dotze mesos des de l'inici del col·lectiu.
Més enllà de l'etiqueta comercial de 15-M, el col·lectiu que es troba darrere del moviment pretén ser un punt de trobada entre persones de totes les edats i situacions que comparteixen l'objectiu de frenar les polítiques antisocials. “A Lleida ens reunim un grup molt divers, hi ha des de persones grans que s'han quedat en l'atur fins a estudiants”- va explicar un manifestant.
Els integrants del 15-M a Lleida mantenen contacte amb els col·lectius de la resta d'Espanya mitjançant les xarxes socials per a conèixer les activitats que porten a terme. D'aquesta manera poden participar en les mateixes o transmetre'ls el seu suport.
- Lleida: La indignació torna al carrer
Viu a Lleida.com 13-05-2012
El moviment 15-M de Lleida va demostrar ahir que contínua molt viu, malgrat que ha perdut capacitat de convocatòria en comparació amb ara fa un any. Prop d'un miler de personis van sortir ahir al carrer per mostrar la seua indignació amb l'actual sistema polític i econòmic i commemorar el primer aniversari d'aquesta revolta popular, quan l'any passat el moviment va reunir, en dos protestes diferents, unes dues mil personis. P
Pot ser que per a alguns la indignació s'hagi transformat parcialment en resignació, després d'un any ple de retallades per a l'Estat del benestar, però entre els assistents a la protesta no hi va faltar l'ànim i no van deixar de corejar consignis contra els polítics corruptes, els bancs, l'especulació immobiliària, el capitalisme i la falta de representativitat del sistema democràtic actual. "Que no ens representin", "aquesta crisi no la paguem", "menys policia i més educació" i "el poble unit mai serà vençut" van ser algunes dels més corejades. "Encara que alguns no ho sàpiguen, no hem parat de fer assemblees cada diumenge. Esperem que l'aniversari serveixi per tornar a reactivar la gent i que s'animin a fer cuses, perquè molts és van anar desanimant i van deixar de vindre als assemblees", va explicar Guilli, que va exercir com a portaveu dels concentrats ahir.
La protesta va discórrer en un to festiu i reivindicatiu, sense cap incident, tallant el trànsit des de Ricard Vinyes fins a la subdelegació del Govern, passant per la rambla d'Aragó, l'avinguda de Catalunya, l'avinguda de Madrid, Blondel i la rambla de Ferran.
Després de la marxa, és va acordar en assemblea organitzar avui una nova acampada, com la de l'any passat a Ricard Vinyes, canviant la ubicació a la plaça Víctor Siurana, davant del Rectorat de la Universitat de Lleida. Serà el nou epicentre del 15-M i acollirà almenys fins dimarts debats i tallers de crítica al sistema i per plantejar alternatives.