CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Curs de formació a Lleida sobre els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya, del 7 d’abril al 5 de maig

Dimecres, 6 abril, 2016

“Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya”

Curs de formació adreçat a mestres d’educació infantil i primària i a professorat de secundària.

El curs constarà de cinc sessions de tres hores cadascuna. En elles s’introduirà els assistents a la personalitat i l’obra d’alguns dels representants del moviment de renovació pedagògica d’inspiració llibertària que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del XX. Es pretén reivindicar de manera especial una sèrie d’autors que fins ara no han rebut tanta atenció com la que s’hi ha dedicat a figures amb força més projecció com la del propi Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquest impuls pedagògic progressista va animar la creació de diferents tipus de centres educatius que van permetre la primera institucionalització a Catalunya d’una nova concepció del paper de l’educació com una eina al servei de la justícia social, és per això que en el decurs de les diferents sessions no només es farà una exposició de les idees educatives dels diferents pedagogs, sinó que també es presentaran les experiències que va generar l’aplicació pràctica d’aquest programa teòric. Finalment també es farà una reconstrucció i anàlisi de la filosofia que està en la base dels plantejaments pedagògics llibertaris que van inspirar els diferents autors presentats.

L’estructura de les sessions serà la següent: a) presentació crítica i defensa per part d’un o una ponent de la personalitat i l’obra de cadascun dels diferents representants del pensament i pràctica educativa del moviment pedagògic anarquista a la Catalunya de finals del XIX i primer terç del XX; b) valoració i discussió de les aportacions presentades per la resta d’assistents.

PROGRAMA:

1. “Josep Llunas i Pujals: la pedagogia llibertària del segle XIX”. A càrrec de Jordi Martí. Dijous 7 d'abril de 2016.

2. “Una aproximació a la filosofia de la pedagogia llibertària”. A càrrec d’Ernest Weikert. Dimecres 13 d’abril de 2016.

3. "Patrici Redondo i Josep Tàpia, referents a Ponent". A Càrrec de Pere Solà. Dimecres 20 d'abril de 2016.

4. “Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Escola Moderna”. A càrrec d’Emili Cortavitarte. Dimecres 27 d'abril de 2016.

5. “Félix Carrasquer Launed: l’escola autogestionada”. A càrrec de Gianni Sarno. Dijous 5 de maig de 2016.

Les sessions tindran lloc a la Sala de Juntes de la 3a planta de l'edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida, a les 18h.

Matrícula gratuïta oberta fins el 4 d'abril al correu electrònic: cgtenseponent@gmail.com

Us fem saber que el curs "INICIS DE LA PEDAGOGIA LLIBERTÀRIA A CATALUNYA" que organitza CGT Ensenyament Ponent, ha estat reconegut com a activitat de formació permanent pel Departament d’Ensenyament (15 hores).

Organitza: CGT Ensenyament Lleida

421910266_65943

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció