Curs de formació a Tarragona: ‘Art i Llibertat. Les estètiques de l’anarquisme’
Art i Llibertat.
Les estètiques de l’anarquisme
NOU CURS DE FORMACIÓ DE DEIXA DE SER UNA ILLA-CGT ENSENYAMENT TARRAGONA, reconegut pel Departament d'Ensenyament (15 hores)
Entre els objectius que ens vam marcar a la sindical Deixem de ser una illa de CGT Ensenyament Tarragona s'incloïa el d'oferir formació sobre diferents aspectes culturals, històrics, educatius i socials vinculats a una concepció llibertària del món i que creiem que no s'han explicat prou o que fins i tot no s'han explicat mai.
L'hivern del 2016 vam encetar aquesta tasca amb el cicle “Els inicis dela pedagogia llibertària a Catalunya: Josep Llunas i Pujals, Teresa Mañé i Miravet, Francesc Ferrer i Guàrdia i Félix Carrasquer Launed”. A causa de l'interès que ha generat se n'han realitzat edicions a Tarragona, Lleida, La Selva del Camp, Barcelona, Terrassa i ben aviat també a Manresa. Aquest fet demostra que la temàtica dels cursos que organitzem queda deserta en altres espais de formació més institucionalitzada.
El 30 de març comença un nou curs, aquesta vegada dedicat a les expressions artístiques. El cicle està adreçat a mestres i professorat però amb la inscripció oberta a tothom.
FORMULARI D' INSCRIPCIÓ (El curs és gratuït però cal realitzar inscripció)
El curs constarà de cinc sessions de tres hores cadascuna. En elles s’introduirà els assistents a les concepcions estètiques i les pràctiques artístiques que es van desenvolupar en el si del moviment obrer anarquista o que es van inspirar en els ideals llibertaris. El recorregut per les diferents disciplines (música, arts visuals, cinema i literatura) que es proposa permetrà analitzar les múltiples formes d’expressió d’una concepció que atribueix a l’art una doble funció de crítica de la realitat social existent i de proposta normativa capaç de desplegar les potencialitats d’autorealització inherents a la capacitat creativa de la naturalesa humana. Aquesta perspectiva estètica reivindica la missió social de l’art i el seu poder revolucionari. D’altra banda, tot i que clarament oposada als postulats de l’art per l’art i a la pretensió d’encerclar la producció i la recepció estètica a l’àmbit autònom de l’experiència estètica, la pràctica artística llibertària també ha defensat sovint una renovació rupturista de les formes i l’alliberament estilístic com una prefiguració de l’emancipació social.
El curs s’inicia amb una reconstrucció de la filosofia de l’art que està en la base dels plantejaments estètics llibertaris. S’assenyalaran les característiques principals i les diferents versions que va adoptar l’exploració en particular de les determinacions recíproques entre art i societat, i la reclamació que se’n va seguir d’una democratització radical de l’activitat artística. Això ens permetrà contextualitzar els debats i aportacions dels artistes, moviments i resultats artístics i institucionals inspirats en aquests valors que es presentaran a les diferents sessions.
Programa
1. “Les teories estètiques de l’anarquisme” Ernest Weikert, 30 de març
2. “El somni d’un cinema revolucionari ” Pau Martínez, 6 d’abril
3. “La música i l’anarquisme” Jordi Martí Font, 20 d’abril
4. “Arts visuals i anarquisme” Estela Rodríguez, 27 d’abril
5. “Poesia i anarquia” Andreu Subirats, 4 de maig
Totes les sessions tindran lloc de 18 a 21h al local de la CGT a Tarragona, Plaça Imperial Tarraco 1, edifici 2, 3a planta.
Deixem de ser una illa- CGT Ensenyament Tarragona
http://deixadeserunailla.blogspot.com.es/2017/03/curs-art-i-llibertat-les-estetiques-de.html