CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Curs de Formació sobre Contractació i Precarietat

Dimarts, 6 novembre, 2007

CURS de FORMACIÓ CONTRACTACIÓ I PRECARIETAT
- Madrid, 13 i 14 de NOVEMBRE de 2007.
- Lloc: Seu de CGT a Renfe, Av. de Barcelona 10. soterrani 2. Metro Atocha Renfe (línia 1)

INTRODUCCIÓ:

Amb aquest curs abordem les diferents perspectives de la precarització de les relacions laborals i les reordenacions empresarials. La contractació engloba molts fenòmens. D'una banda, els diferents tipus de contractes, el seu caràcter, les seves garanties, els seus drets…, per una altra, la seva organització mitjançant un control unilateral del empresariat i finalment, la intervenció sindical en aquesta realitat.

Les regles de joc de la coneguda com fugida del dret laboral (autònoms, franquícies…), el frau massiu en la contractació, la temporalitat, la falta de contrapoder a les gerències empresarials, la individualització del conflicte… aquestes són les claus que hem de conèixer per a poder intervenir sindicalment.

Les reordenacions empresarials mitjançant diferents figures com les contractes i subcontractes, la cessió il·lícita i la lícita de treballadors (ETTs), les subrogacions d'empreses, les deslocalitzacions del treball, l'externalització d'activitats… han de ser analitzades en aquest mateix context de ruptura del caràcter col·lectiu del conflicte, de la dimensió social de l'actuació empresarial i de les regulacions laborals existents respecte a aquests fenòmens.

La situació s'ha anat fent més complexa al llarg dels anys, fent-se la seva casuística de forma progressiva, tant en funció de les modificacions en la legislació, com en funció de les noves formes d'organització empresarial, fins a arribar a la situació actual en ple segle XXI, en la qual els tipus contractuals i les empreses titulars dels mateixos, són aliens a gairebé qualsevol control sindical i legal.

OBJECTIUS:

* Conèixer els elements fonamentals de la precarització de les relacions laborals:
- aspectes ideològics
- revestiment jurídic (regles de joc) que es fa dels mateixos
- aspectes tècnics.

* Comprendre la realitat social i laboral a fi de poder “donar-li la volta.”

* Dissenyar i escriure realitats laborals diferents basades en el respecte dels drets laborals i socials, en els drets democràtics i en els drets civils, per a tots i totes, sense discriminacions.

CONTINGUTS

- Les noves formes d'organització empresarial: la descentralització productiva en totes les seves variants, les externalitzacions, segregacions, deslocalitzacions, deslaboralització de relacions laborals, la contractació i subcontractació, la tercerització... establertes, en definitiva, per a reduir i fragmentar els àmbits des dels quals s'efectua la contractació per a així fragmentar i afeblir el moviment obrer des de la seva arrel, és a dir, en la seva dimensió col·lectiva, laboral i social.

- La reforma laboral permanent aplicada a la contractació: quan no és un decretazo, es tracta d'un acord signat i protegit per UGT-CCOO -les polítiques de consens i concertació social, tan funcionals per al capitalisme-, o si no, petites però constants modificacions legislatives... En conjunt, una reforma permanent que a poc a poc va assentant la contractació feble, sense drets laborals i socials, sent la forma de la mateixa, bé temporal, bé de foment d'ocupació indefinida (bonificada, flexible), independent al model de contractació hegemònic, precari, vulnerable i de lliure disponibilitat empresarial.

- Les ETT´s, Treballadors Autònoms: situacions i casos especials cada vegada més implantats i estesos, on ambdues modificacions van unides, espais on confluïxen tant pràctiques contractuals com de reorganització empresarial.

PONENTS:
- Ángel Luís García Fernández: Secretari d'Acció Sindical de CGT
- Desiderio Martín Corral. Gabinet d'Estudis de CGT
- Raúl Maillo García. Gabinet Jurídic Confederal

PLANIFICACIÓ
Dimarts, 13 de Novembre de 2007 10,30 a 14,00: 1ª Sessió, 14,00 a 16,30: Menjar, 16,30 a 20,30: 2ª Sessió Dimecres, 14 de Novembre de 2007 10,00 a 14,00: 3ª Sessió, 14,00 a 14,30: Avaluació final del curs

DESTINATARIS:
- Secretaries d'Acció Sindical de tots els ens confederals
- Representants de Seccions Sindicals afectades especialment per la precarietat
- Secretaries i Responsables de Formació que organitzaran aquest curs en les seves respectives Condeferaciones i Federacions
- Tota l'afiliació, militància, delegats i delegades…

METODOLOGIA:
Utilitzarem els mètodes i estratègies pròpies de la pedagogia llibertària, entrellaçant els aspectes teòrics amb els pràctics, desenvolupant un model d'aprenentatge basat en la participació, el debat, el diàleg, el pensament crític, la construcció col·lectiva del coneixement, evitant el dogmatisme o l'adoctrinament.

TERMINI PER A INSCRIPCIONS:
fins al divendres 9 de Novembre de 2007

DESPESES: Com ve sent habitual, cada Confederació Territorial, Federació Sectorial, Sindicat…, haurà de fer-se càrrec de les despeses dels seus afiliats/des inscrits.

Contacte:
sp-formacion@cgt.es
tel. 629 644 156.

Una abraçada llibertària.
Salut.

Jacinto Ceacero
Secretari de Formació Comitè Confederal CGT