CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Curs ‘Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya’ al local de CGT Catalunya entre l’1 de febrer i el 7 de març

Dissabte, 13 gener, 2018

“Els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya: Josep Llunas i Pujals, Teresa Mañé i Miravet, Francesc Ferrer i Guàrdia i Félix Carrasquer Launed, CENU: Consell de l'Escola Nova unificada de Catalunya"

Aquest curs pretén mantenir viu el llegat de les persones llibertàries que van creure en l'educació com a eina de transformació social.

El curs constarà de sis sessions de 2 1/2 hores cadascuna. En elles s’introduirà els assistents a la personalitat i l’obra d’alguns dels representants del moviment de renovació pedagògica d’inspiració llibertària que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del XX. Es pretén reivindicar de manera especial una sèrie d’autors que fins ara no han rebut tanta atenció com la que s’hi ha dedicat a figures amb força més projecció com la del propi Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquest impuls pedagògic progressista va animar la creació de diferents tipus de centres educatius que van permetre la primera institucionalització a Catalunya d’una nova concepció del paper de l’educació com una eina al servei de la justícia social, és per això que en el decurs de les diferents sessions no només es farà una exposició de les idees educatives dels diferents pedagogs, sinó que també es presentaran les experiències que va generar l’aplicació pràctica d’aquest programa teòric. Finalment també es farà una reconstrucció i anàlisi de la filosofia que està en la base dels plantejaments pedagògics llibertaris que van inspirar els diferents autors presentats.

L’estructura de les sessions serà la següent: a) presentació crítica i defensa per part d’un o una ponent de la personalitat i l’obra de cadascun dels diferents representants del pensament i pràctica educativa del moviment pedagògic anarquista a la Catalunya de finals del XIX i primer terç del XX; b) valoració i discussió de les aportacions presentades per la resta d’assistents.

CALENDARI:

1. “Una aproximació a la filosofia de la pedagogia llibertària”
Ernest Weikert, 1 de febrer de 2018

2. “Josep Llunas i Pujals: la pedagogia llibertària del segle XIX”
Jordi Martí Font, 8 de febrer de 2018

3. “Teresa Mañé i Miravet: la primera mestra laica”
Ginés Puente, 15 de febrer de 2018

4. “Francesc Ferrer i Guàrdia i l'Escola Moderna”
Emili Cortavitarte, 22 de febrer de 2018

5. “Félix Carrasquer Launed: l’escola autogestionada”
Gianni Sarno, 1 de març de 2018

6. CENU: Consell de l'Escola Nova unificada de Catalunya
Emili Cortavitarte, 7 de març de 2018

LLOC: Local de la CGT de CATALUNYA, Carrer de Burgos, 59, 08014 Barcelona

Activitat formativa reconeguda pel Departament d'Ensenyament.

Participació oberta a tothom però cal inscriure's accedint al següent enllaç:
https://fair.to/qct2r

PLACES LIMITADES!

CGT Ensenyament
http://cgtense.pangea.org/
http://www.facebook.com/CGTENSE
https://twitter.com/CGTEnsenyament

photo_2018-01-12_18-12-45.jpg