CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Curs sobre el procés de construcció €uropea, el 17 d’abril a Reus

Dimarts, 6 abril, 2010

Mapa situació local CGT

En el marc de la campanya "Capitalisme és crisi! Repartim la riquesa i el
treball" i, continuant amb la tasca formativa (conjuntament amb TAIFA)
iniciada l'any passat, des de l'EIC i la CGT organitzem un curs titulat "El procés de construcció europea", adreçat a tota la militància dels col·lectius que participen en la campanya esmentada.

El curs, impartit per Joan Junyent, del Seminari d'Economia Crítica Taifa, es realitzarà durant el dissabte 17 d'abril al local de la CGT a Reus (Raval Santa Anna 13, 2n).

Curs del Seminari d’economia crítica TAIFA.
El procés de construcció €uropea

Dia: Dissabte 17 d'abril

Hora d’inici del curs: 10 del matí

Lloc: Local de la Federació Comarcal del Baix Camp i Priorat de la CGT (veure mapa)

Participació oberta a tots i totes les militants de la CGT i dels col·lectius de l’Esquerra Independentista del Camp, així com, a la militància dels col·lectius participants en la campanya “Capitalisme és crisi! Repartim la riquesa i el treball”.

Preu inscripció: gratuït

Inscripcions: enviar correu electrònic a eidelcamp@pobleviu.cat o a baixc-p@cgtcatalunya.cat abans del dijous 25 de febrer.

Les sessions es dividiran en dos blocs. El primer al matí-migdia i el segon a la tarda-vespre.

Hi haurà un dinar popular –organitzat per l’EI de Reus- que servirà per pagar les despeses dels ponents. Aquest es celebrarà, conjuntament, amb les assistents a la jornada de formació antipatriarcal, organitzada per L’Hora Violeta i Dones en acció.

OBJECTIU DEL CURS

A l'actualitat la Unió Europea s’ha convertit en un dels agents fonamentals en l'avenç de les polítiques neoliberals. L'objectiu del curs es centraria en presentar quins són, des dels seus orígens, els objectius del procés de construcció europea així com quins instruments ha emprat per la consecució d'aquest objectius. Analitzar quins són els
reptes presents i futurs de la Unió així com els diferents impactes socials, ambientals i econòmics del procés esdevindran també temes centrals del curs.

PROGRAMA DEL CURS

El curs es realitza en sis sessions. No obstant, un cop més, el Seminari TAIFA s'adequa a les nostres necessitats i, aquest es concentra en un sol dia.

- De 10 del matí a 2 de la tarda: Introducció i política econòmica de la UE

· La història del procés de construcció europeu i el paper de les seves
institucions i dels grups de poder
. Es mostra el context històric en el que s’ha desenvolupat el projecte europeu, d’acord a l'evolució del capitalisme, així com s'assenyalen les principals fites, orígens, raons pel seu establiment, agents impulsors i diferents etapes. En aquesta sessió es veurà també quina és la funció de les diverses institucions que conformen la Unió Europea.

· La política econòmica de la UE I: L'assumpció del Neoliberalisme. Es presenta l’evolució en matèria de política econòmica de la Unió i quins elements concrets converteixen, des de la signatura de l'Acta Única, a la UE en un dels vaixells insígnia del neoliberalisme a nivell mundial. S'analitzaran les repercussions del tractat de Maastricht, el Pacte d’Estabilitat i la política del BCE un cop entrat en vigor l’Euro.

· La política econòmica de la UE II: De l'Euro a la crisi del 2008. Una mirada sobre la política econòmica recent de la UE. Com a través de la proposta de Constitució, la directiva de serveis i el Tractat de Lisboa es continua aprofundint en el caràcter neoliberal de la Unió.

- De 2 de la tarda a 5 de la tarda: Dinar popular (lloc, menú i preu per determinar)

- De 5 de la tarda a 8 del vespre: Dimensió política i conseqüències socials i ambientals

· La política social de la UE. Existeix un Model Social europeu? Del "Welfare" al "Workfare", la política d’ocupació i la "Flexicurity", la tergiversació del Model Social Europeu, l’enduriment de la política social, les privatitzacions, la política migratòria i el Dumping Social són algunes de les qüestions que s'abordaran en aquesta sessió.

· La dimensió política de la UE. La UE un projecte en expansió. La flagrant manca de democràcia existent en tot el projecte de construcció europea com un intent de dotar-se de dimensió política al marge de la participació de la ciutadania. D’acord al paper de la UE en el marc de la globalització, s'analitzaran les raons que hi ha darrera els diferents projectes d’expansió actualment en marxa: l’expansió a l’Est, el Tractat de Barcelona i la protecció europea ala zona del Magrib i els projectes de lliure comerç de la UE amb l’Amèrica llatina o l’Àfrica.

· Les Conseqüències de la UE per a la població i el medi ambient. Es mostrarà la incidència del procés de construcció europea en la vida de les persones i l’economia del estats membres. S'analitzarà com el desplegament del model europeu a nivell productiu es basa en l’increment de l’ús dels combustibles fòssils (concentració productiva i expansió del transport motoritzat) amb un fort impacte ambiental i
converteix a la UE en un dels principals causants del canvi climàtic. Es veurà també com el model d’agrobussines promogut per la UE suposa l’aposta per un model que destrueix els equilibris territorials i pressiona de manera brutal sobre els recursos (sobretot hídrics i alimentaris).

>>> Us adjuntem diversos documents de formació sobre el tema. Els documents són per tenir informació prèvia, ajuden a comprendre'n els continguts.

>>> També facilitem l'enllaç a una entrevista realitzada per l'Accent al Joan Junyent, qui exercirà de docent en aquest curs, entrevista on es parla dels continguts més importants del curs:

www.laccent.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=978:per-sortir-de-la-crisi-els-capitals-pressionaran-perque-es-privatitzi-mes-&catid=58:analisi-economica&Itemid=94

Organitzen: CGT, SEPC, Casal Despertaferro, Maulets, AJR i CUP

Attached documents