CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Davant la seva “imprevisió”, exigim prevenció! Prou morts a la mina.

Dimecres, 3 maig, 2023

La CGT Sallent exigeix més prevenció, mesures de seguretat i protocols clars, efectius i transparents a les mines de Suria.

El passat 9 de març, una placa de 6 metres va caure damunt de tres geòlegs, dos d'ells treballadors d'ICL Iberia i un estudiant en pràctiques, que feien tasques de seguretat i avaluació del nou tram de la galeria al pou de Cabanasses (Súria). L'informe intern d'investigació es va fer públic el 25 d'abril i conclou que aquest va ser un "incident imprevisible".

 

Tanmateix, en el mateix informe s'admet que hi va haver una falta de comunicació, ja que el comunicat del torn de nit que alertava que un punt de la galeria "no estava en condicions" no va arribar als tres geòlegs i, per tant, van baixar a la galeria sense saber aquesta informació, que segons ICL no està vinculada al sinistre mortal. Segons l'empresa, el punt assenyalat pel torn de nit és diferent al lloc de l'esfondrament. L'informe també recull algunes avaluacions d'incidències que no són "causals" en l'estructura de la galeria. Per tant, ens trobem amb un nou tram de galeria, no entibada, on hi ha un pilar més estret del que tocaria, un sostre que presenta deficiències a només 8 metres del llis que es va ensorrar. Davant d'aquest context i tenint en compte que estem en un món cada dia més tecnològic i connectat, se'ns fa difícil creure que aquests sinistres siguin "imprevisibles", que no es tingui cap indici que avaluï abans de qualsevol actuació la situació de risc ni cap comunicat que alerti dels possibles perills detectats.

 

Més mesures de seguretat comporta més previsió i prevenció

L'empresa proposa a l'informe de la investigació interna, fet públic pels mitjans de comunicació, minimitzar el risc de sinistralitat amb l'augment de les mesures de sosteniment de les galeries i presumeix que en 10 anys s'ha multiplicat la instal·lació de bulons (ferros que s'insereixen per assegurar les parets i sostre). Una promesa que per molt que es posi damunt la taula pensem que sempre es quedarà curta, ja que assegurar una galeria comporta un temps que es resta de l'extracció. En altres paraules, el conflicte seguretat versus productivitat compromet la prevenció, però això no hauria de ser mai una disjuntiva i hauria de ser clara la prioritat. Fem nostra una de les reivindicacions històriques dels treballadors de la mineria: No tot val per a produir! Les tasques de seguretat mai haurien de comptar com tasques a prima i han de ser determinades, fetes i inspeccionades amb tota la cura per personal format i experimentat. Sospitem que, sovint, el nombre de perns o bulons que es posen per assegurar una galeria no són tots els que es necessitarien. Sospitem, també, que no hi ha una comunicació prou fluïda sobre els incidents. Pensem que aquesta falta de comunicació no és una errada ocasional, sinó que els protocols de comunicació i transmissió dels riscos i les alertes han fallat (donem per fet que existeixen aquests protocols). La vetlla d'aquests protocols no ha de quedar a decisió dels treballadors ni tampoc val responsabilitzar-los quan hi ha incidències. L'únic responsable de tenir protocols efectius i canals de comunicació d'incidències i assegurar-se que funcionen correctament per prevenir riscos de seguretat és ICL-Iberpotash. Tot el que fa referència a la seguretat dins i fora de la mina hauria d'estar protocolaritzat i referenciat amb les mesures pertinents.

 

Tipologies d'accidents previsibles

No aportem cap dada nova quan diem que la mineria encapçala el sector amb més sinistralitat laboral. Si bé en els darrers anys hi ha hagut una disminució en l'evolució de l'índex d'incidència dels accidents totals en el sector de la minera, aquest continua sent el més perillós de tots, segons es desprèn de les dades de Informe de siniestralidad minera 2021. L'índex d'incidència dels accidents mortals se situa molt per damunt del sector de la construcció i en aquests darrers anys hi ha hagut repunts molt preocupants. Des de l'any 2005 fins a les últimes dades disponibles de l'any 2021, els accidents mortals en la mineria d'arreu de l'estat han deixat l'esgarrifosa dada de 146 morts, 421 accidents greus i 65.416 accidents lleus segons dades de la Direcció General de Política Energética i Minas (MITECO). En ser un sector amb poc més de 29.300 treballadors, l'índex de sinistralitat es dispara en els darrers anys en comparació amb altres sectors productius. Des del 2019 fins al 2021, el 62% dels sinistres no relacionats amb l'ús d'equips de treball, van ser causats per caigudes, despreniments o esfondraments de blocs de pedra. Tenint aquestes dades, valorem com a previsibles les tipologies d'accidents que poden existir dins de l'activitat minera, també dins d'ICL. Malauradament, no tenim dades sobre els casos d'accidents lleus, greus i mortals interns a ICL, ni la causa d'aquests. Les úniques dades filtrades als mitjans parlen de 23 sinistres mortals a les mines d'Iberpotash des del 2012 (15 a Sallent i 8 a Súria).

 

Plans de formació segurs i actuacions previstes, pautades i valorades

Per altra banda, no entenem el silenci de la UPC Manresa amb relació a l'estudiant en pràctiques que portava tan sols 9 dies i que va ser dut a una tasca de seguretat, amb exposició directa, en un tram de galeria no assegurat (com a mínim, no entibat) i que, a més, presentava una incidència, que no va ser comunicada. Sembla, com a mínim, sospitós aquest silenci quan un antic inspector de mines[i] de la Generalitat dirigeix avui la Càtedra Iberpotash de mineria de l'UPC. Per la nostra banda, exigim la publicació dels protocols que lliguen la càtedra de mineria de la UPC amb ICL Iberia, especialment de les pràctiques dels seus estudiants i que aquests estiguin avalats pel comitè de seguretat de la mina. Pensem que hi ha d'haver una revisió en la relació de tasques a fer en el pla formatiu sota el contracte en pràctiques, sobretot amb relació a les de seguretat, per tal que no tornin a passar sinistres com aquest en activitats d'aprenentatge o formatives.Finalment, no volem acabar sense esmentar que ICL és una empresa amb tres directius condemnats penalment, coneguda per l'incompliment de sentències mediambientals: es tracta d'una empresa internacional exponent de l'extractivisme capitalista més dur, que busca deixar el país malmès i emportar-se els beneficis. Des de la FL de la CGT de Sallent sempre hem defensat els llocs de treball, però no a qualsevol preu. Creiem que l'activitat minera s'ha de mantenir respectant les sentències judicials, respectant el principi universal de "qui contamini, que pagui" i fent efectives mesures, les més sostenibles possibles, per a dur a terme la seva activitat.

 

No són morts "imprevistes", ni xifres estadístiques, són treballadors que van morir a la seva feina i lloc de formació.

 

ICL - Iberpotash extreu els beneficis, la classe treballadora posem els morts.

 

Sallent, 3 de maig de 2023