CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Davant les rebaixes de Personal Docent i Investigador (PDI) a la UAB, els professors/es i investigadors/es de la UAB ens hem plantat

Dimecres, 27 abril, 2016

Aquest dimecres 27 d'abril professors/es i investigadors/es de la UAB ens hem plantat davant del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Rebutgem la precarietat laboral del PDI, la supressió d’uns 70 llocs de treball en 32 departaments i la no renovació de 300 professors/es associats i 50 professors/es interines.

Avui desenes de professors/es i investigadors/es (PDI) de la UAB ens hem plantat davant del rectorat. Procedents de departaments de pràcticament totes les facultats de la universitat ens hem concentrat davant del rectorat. Durant la concentració s’ha escenificat mitjançant la plantada d’una vintena de siluetes de persones la situació de precarietat i inseguretat que patim el PDI de les universitats públiques tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat i, concretament de la UAB. Concretament, entre les situacions denunciades a la UAB hi ha:

L’ús de contractes de pràctiques per a contractar a professors/es amb una àmplia experiència posdoctoral. Alguns/es d’ells porten més de 10 anys fent classe (i d’haver obtingut el títol de doctor/a)

La contractació barata (com a professors/es associades) de persones que estan durant a terme una carrera acadèmica i que el canvi de la política de contractació el curs 2016-2017 pot enviar al carrer. Sovint es tracta de trajectòries de més de 5 anys impartint docència a la UAB. Aquesta mesura afectarà unes 300 persones.

Actualment a la UAB hi ha uns 156 professors agregats interins als quals se’ls neguen una part dels complements salarials, com ara els mèrits de recerca i docència. Aquesta bossa no ha parat de créixer en els darrers anys.

En una situació similar es troben 50 professors/es titulars interines, amb l’agreujant que el rectorat de la UAB ha manifestat la intenció de no renovar el seu nomenament i, per tant, acomiadar-los.

Actualment desenes de persones (o fins i tot centenars) estan treballant en laboratoris realitzant tesis doctorals i altres activitats de recerca sense cap tipus de beca ni contracte laboral.

Altres investigadors estan treballant amb falsos contractes de Personal d’Administració i Serveis (PAS).

Aquestes situacions es veuen agreujades per la reducció de pressupost per a contractació de PDI que patiran 32 departaments de la UAB (més de la meitat del total). Aquest fet suposarà l’acomiadament de PDI principalment jove i un increment de la sobrecàrrega docent de la resta del professorat.

Davant tot això, la secció sindical de CGT-UAB (majoritària al comitè d’empresa del PDI) ha iniciat una campanya de mobilitzacions a la qual s’hi ha adherit diversos col·lectius de PDI presents al Campus i durarà gran part del maig, amb una convocatòria de vaga de PDI pel dia 18 de maig. Coincidirà amb el període electoral d’elecció d’0un nou rector o rectora a la UAB.

Les reivindicacions plantejades són:

Que el Rectorat sortint aturi immediatament tots els acomiadaments encoberts per la via de no renovació de contractes i obri un procés de negociació, fins ara absent, amb el comitè d’empresa.

La regularització de tots els contractes d’associat que no segueixen l’esperit del conveni col·lectiu sense prejudici dels professors i professores que ara els ocupen.
L’obertura d’un autèntic procés per eliminar les bosses de professors/es interins i que, transitòriament, es reconeguin tots els drets salarials i reconeixements a la tasca docent i investigadora.

L’establiment de vies per a consolidar a joves doctors/es en l’activitat investigadora i docent de la UAB.

El reconeixement de l’activitat que desenvolupen actualment els i les investigadores sense contracte.

El manteniment de les contractacions actuals als 32 departaments que, segons els plans del rectorat, patiran retallades l’any vinent. No és cert que hi hagi excedents de PDI

Secció sindical de CGT-UAB

Més informació: https://cgtuab.wordpress.com/2016/04/25/davant-les-rebaixes-de-pdi-ens-plantem/

>>> En documents adjunts, fotografies de l'acció.