CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

De com es maquillen les dades sobre l’atur

Dimarts, 6 abril, 2010

Faltant dos dies perquè el Ministeri de Treball publiqui les noves xifres de l'atur en l'Estat espanyol, els desvetllem les claus per les quals fins a mig milió d'aturats no figuren en les estadístiques. Dues reformes en la normativa realitzades pels Governs socialistes provoquen el desquadre en les dades.

L'any 1985, el llavors ministre de Treball, Joaquín Almunia, va impulsar una ordre ministerial per la qual s'establien fins a dotze situacions en les quals una persona aturada no entraria en les estadístiques. Era una forma de maquillar les dades en una època en la qual els nombres de l'atur en el nostre país començaven a disparar-se.

Aquest recurs es va ampliar en l'any 2008, poc abans de les últimes eleccions generals, quan el llavors ministre, Jesús Caldera, va afegir un supòsit més a la llista, eliminant de les xifres d'aturats a tots aquells inscrits en cursos de formació organitzats per les comunitats autònomes (els coneguts com demandants d'ocupació no ocupats, o 'denos'). D'aquesta manera, tots els supòsits eximits d'entrar en les dades de l'atur publicats pel govern es poden agrupar en tres categories: els ocupats, els quals tenen disponibilitat limitada i/o condicions especials i els 'denos'. El segon grup és el qual alberga una major varietat de casos. Inclou a tots aquells que busquen ocupació per a menys de tres mesos, o amb jornades inferiors a 20 hores, a més dels quals busquen la seva primera ocupació, o als menors de 25 anys que cursen estudis oficials.

També estan contemplats aquí els que només busquen treballar en el domicili o en l'estranger. En total, 208.083 persones estarien actualment en aquest epígraf. En el grup dels 'denos', a més dels que realitzen cursos oficials de formació, es troben tots aquells que cobren l'Aepsa o l'antic PER, és a dir, els treballadors eventuals agrícoles subsidiats (teass).

Fins a 260.250 són les persones que es van restar a les dades oficials de l'atur en l'última reforma. En total, ens trobem amb que, en aquest moment, 468.333 persones 'desapareixen' de les xifres de l'atur (no incloem als 'ocupats', per tenir ja un lloc de treball, malgrat buscar-ne un de nou). Sumades a les 4.130.625 que declara el Govern farien un total de 4.598.958 aturats en els territoris de l'Estat espanyol.

Aquest mig milió de desocupats 'ocults' és una de les raons per les quals mai coincideixen les dades del Govern amb els de l'enquesta de població activa (EPA) publicada per l'INE. En la seva última referència, de l'últim trimestre de 2009, aquest estudi reflecteix l'existència de 4.326.500 desocupats, pels 3.923.603 que reconeixia l'Executiu en aquest moment.

Notícia extreta de:

http://www.eleconomista.es/economia/noticias/2032211/04/10/el-maquillaje-de-las-cifras-del-paro.html