CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Declaració d’Europa Laica davant la beatificació de màrtirs del 13 d’octubre a Tarragona

Dissabte, 5 octubre, 2013

Davant la beatificació a Tarragona, el pròxim 13 d'octubre, de 522 “màrtirs” que van morir, segons la Conferència Episcopal Espanyola, “durant la persecució religiosa dels anys trenta del segle XX”, Europa Laica declara:

1- Denunciem que aquest acte sigui qualificat com “d'humanitat i reconciliació”, mentre que cada vegada que es planteja restituir la memòria de les desenes de milers de persones, alguns d'ells cristians i religiosos, del que es denomina com “bàndol republicà”, la jerarquia catòlica i la dreta reaccionària bramin, perquè suposadament es “reobren” les ferides de la Guerra civil. En contra de l'opinió de milions de persones i d'organismes internacionals, com l'ONU, que ve exigint que es persegueixin els crims franquistes.

2- Neguem la veracitat històrica respecte a que les persones a canonitzar morissin “durant la persecució religiosa dels anys trenta”. Per contra, la majoria dels 6.800 eclesiàstics assassinats, així com la immensa majoria dels morts o assassinats republicans, ho van ser arran del cop militar i la subsegüent guerra i no durant la II República, com de forma vergonyant pregona l'església catòlica oficial.

3- La jerarquia catòlica oficial va ser inductora del “cop d'estat feixista”, des del mateix dia de la proclamació de la II República, fins i tot abans, si ens atenim a les homilies i crides que es llançaven des dels púlpits, ja que no volien perdre els enormes privilegis dels quals gaudien com “religió d'Estat” i no perquè fos perseguida i no tingués més remei, com demostren les cartes del cardenal prevalgut Isidro Gomá, al Vaticà.

4- A la majoria dels bisbes espanyols de l'època cap "l'honor" de ser els artífexs de convertir la sagnant contesa en “Croada”, a partir de la seva Carta Col·lectiva de 1937, intentant convèncer al món que la causa dels colpistes era la de “la civilització cristiana” i, fins i tot, oposant-se a una “solució pactada” i insistint en una rendició incondicional i humiliant.

5- La jerarquia catòlica, amb aquestes beatificacions, segueix identificant-se amb els colpistes sediciosos que van acabar per la força amb la legalitat republicana. Ens produeix indignació l'alegria episcopal per haver estat “agraciats amb un gran nombre d'aquests testimonis privilegiats”, referint-se als eclesiàstics assassinats.

6- Aquest país està governat per uns polítics, que a pesar del temps transcorregut, segueix sense reconèixer que el cop militar de 1936, que va esdevenir en guerra, va originar una sagnant i terrorista dictadura que va practicar una autèntica “neteja” ètnica i ideològica i va implantar, amb el suport eclesiàstic, una dictadura feixista i nacional-catòlica que va adoctrinar les consciències i va eliminar les llibertats, durant quatre dècades.

7- Denunciem que representants dels poders públics tornin a estar presents en aquests actes confessionals, agraviant de forma intolerable, a milions de ciutadans i ciutadanes de tot tipus de creences (religioses o no). Amb la seva presència i el finançament públic de l'acte, contaminen l'Estat democràtic i de Dret, deslegitimen la democràcia, donant així un pas més en la desafecció cap a les nostres institucions públiques.

Europa Laica

http://www.laicismo.org/detalle.php?pk=27518