CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Declaració final de la Conferència Internacional dels Drets Humans al Sàhara

Dimecres, 17 desembre, 2008

La qüestió del Sahara Occidental és un assumpte pertanyent exclusivament als principis de la Carta de Nacions Unides sobre descolonització i autodeterminació. I, per tant, el poble saharaui té el dret irrenunciable a decidir sobre el seu futur. Les violacions dels drets humans al poble del Sahara Occidental, sota l'autoritat del Govern ocupant del Marroc, provenen de no haver engegat el dret fonamental a autodeterminar-se. La persistència d'aquesta situació durant mes de 33 anys és motiu de gran preocupació per als participants en aquesta Conferència.


De tots és conegut que l'ocupació il·legal dels territoris del Sahara Occidental per part del Marroc només ha estat possible per una acció permanent de repressió sobre el poble saharaui, vulnerant-se els drets humans de manera continuada, detencions arbitràries, empresonaments, tortures, desaparicions, assassinats, judicis sense garanties, prohibició de manifestacions o d'associació, allanaments d'habitatges, presència de la policia i exèrcit en els carrers, creació d'un clima de por i de terror entre la població civil, etc.

PER TOT AIXÒ, En primer lloc volem expressar les nostres condolences i solidaritat a les famílies dels estudiants saharauis assassinats, Bava Khaya i Husaim Laktif, el passat 1 de desembre en la ciutat marroquina d'Agadir. I exigim al Regne del Marroc que urgentment obri una investigació per a determinar els responsables del crim i siguin jutjats sigui el que sigui el càrrec que ostentin en el Regne del Marroc.

• DENUNCIEM la situació en la qual viuen els ciutadans i ciutadanes saharauis dels territoris ocupats, i fem una crida perquè es detingui la repressió contra la població civil saharaui, els judicis sumaríssims, la violació permanent dels drets humans per part del Govern del Marroc i la persecució dels qui tracten de defensar pacíficament la llibertat i la independència per al seu poble.

• ENS FELICITEM en aquesta Conferència per la presència dels defensors dels drets humans qui amb el seu compromís abnegat i la seva determinació fan possible que la lluita del poble saharaui per la seva llibertat i independència sigui internacionalment mes coneguda.

• EXIGIM al Regne del Marroc que alliberi immediatament a tots els presos polítics, cessi la repressió i les tortures i anul·li els judicis que se celebren sense cap tipus de garanties processals, i aixequi l'estat de setge imposat en els territoris ocupats del Sahara Occidental.

• LLANCEM una crida per a la presència urgent i permanent d'observadors internacionals i de mitjans de comunicació en el Sahara Occidental com garantia del respecte als drets humans de la població saharaui i testimoniatge de la situació real en la zona.

• DEMANEM el restabliment dels legítims drets del poble saharaui i de manera especial el DRET a l'AUTODETERMINACIÓ i al seu exercici mitjançant la celebració d'un Referèndum lliure, transparent i democràtic.

• DENUNCIEM la permissivitat de la comunitat internacional davant aquesta injustícia i vergonyosa situació.

• REBUTGEM la signatura de l'acord de pesca amb el Marroc, en el marc de la Unió Europea, que contempla l'explotació il·legal de les aigües territorials saharauis, així com l'expoli dels seus recursos naturals; i el continu saqueig que dels mateixos fan irresponsablement empreses espanyoles de béns que legítimament li corresponen al poble saharaui.

• INSTEM al cessament immediat de la venda d'armes o de qualsevol material militar a un país com el Marroc que no respecta els mes elementals drets humans.

• EXIGIM a l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans la publicació immediata del seu Informe elaborat com resultat de la seva visita al Sahara Occidental el passat mes de maig de 2006

• SOL·LICITEM al Secretari General de l'ONU l'ampliació de les competències de la MINURSO en la defensa dels drets humans en els territoris ocupats i a la protecció de la societat civil saharaui.

• EXIGIM que la Unió Europea tingui un paper mes actiu en la recerca d'una solució pacífica que contempli l'autodeterminació del poble saharaui mitjançant un Referèndum lliure i democràtic; que augmenti la dotació d'ajuda humanitària als refugiats saharauis; i que no concedeixi un estatut avançat al Marroc tret que s'exclogui específicament de l'acord la part ocupada del Sahara Occidental.

Màlaga, 13 de desembre de 2008.