CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Declarats NULS els acomiadaments de dues treballadores de la Residència de L’Arboç

Dimecres, 9 març, 2016

DECLARATS NULS ELS ACOMIADAMENTS DE LES DUES TREBALLADORES DE LA RESIDÈNCIA FUNDACIÓ SANT ANTONI ABAD DE L’ARBOÇ.

Des de la CGT del Baix Penedès, no trobem millor manera de celebrar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Ens congratulem de la lluita duta a terme per tantes i tantes dones al llarga de la història, que han vist i veuen que el sindicalisme no és només una cosa d'homes. Bona mostra d'això, actualment a la comarca, la lluita que han hagut de tirar endavant les treballadores i auxiliars de geriatria de la Residència Sant Antoni Abad de l’Arboç, actualment gestionada per una empresa privada anomenada Gran Vía BCN S.L.

Des que l'esmentada empresa es va fer càrrec de la residència, s'han succeït un seguit d'esperpèntics casos d'abusos, coaccions, amenaces i tota mena de males praxis empresarials. L'1 de novembre del 2014 i després de la retirada de la gestió de la Xarxa Santa Tecla, va començar una batalla per drets tan bàsics com els que s'estableixen en l'Estatut dels Treballadors. Van començar incomplint l'article 44, en el qual s'estableix que en cas de subrogació d'una empresa, l'empresa entrant ha de subrogar en drets i obligacions a la totalitat de la plantilla. No va ser així, van acomiadar a dues treballadores.

Incomplint l'esmentat article, van rebaixar el sou de les treballadores en 229 € mensuals, i aleshores va ser quan les companyes es van posar en contacte amb la CGT i es van afiliar al sindicat. Des de la CGT es van interposar les denúncies corresponents a la Inspecció de Treball, les quals van donar els seus fruits el mes de febrer del 2015, en forçar un acord amb l'empresa gràcies al qual es recupera amb caràcter retroactiu tant allò que es va restar dels salaris, com les corresponents cotitzacions a la Seguretat Social. En aquesta mateixa denúncia es comunicava a la Inspecció que les treballadores van ser obligades sota amenaça a signar jornades de 12 hores, segons l'empresa per a "salvar l'any 2014", i que en l'any 2015 regularitzarien les jornades a 8 hores, quan el conveni col·lectiu d'aplicació estableix una jornada màxima diària de 9 hores. Aquesta jornada no està establerta perquè sí, atès que en aquesta mena de feines el desgast tant físic, com emocional, és molt alt, la qual cosa va en detriment de la tasca necessària de prendre cura dels ancians i ancianes.

Cal assenyalar que malgrat tot, la professionalitat i dedicació de les treballadores ha fet que les ancianes i ancians hagin estat en tot moment ben atesos, excepte en aquelles qüestions que eren alienes a les treballadores i que només eren competència de l'empresa Gran Vía BCN S.L., com pot ser la manca de material, de medicació per manca de pagament o altra mena de qüestions, com ara el fet de posar a la cuina una netejadora que no tenia pas el carnet de manipulació d'aliments. Aquesta darrera va demanar la "baixa voluntària", i en l'actualitat es troba amb una profunda depressió, la qual pensem que no és pas casual.

Doncs bé, tot això va ser l'inici, ja que l'any 2015 van continuar amb les jornades de 12 hores diàries, i com s'havia signat un document acceptant aquesta jornada poca cosa es va poder fer al respecte, més enllà de posar-ho en coneixement i denunciar-ho a la Inspecció. Des de la CGT es va proposar un calendari laboral anual per al 2015 que contemplava i complia tots els aspectes recollits al conveni, i que no generava més despesa per a l'empresa, atès que els problemes derivaven clarament d'una mala organització de la mateixa. Aquesta no va atendre les diferents propostes i això ens va dur a una nova denúncia, ja que, en treballar jornades de 12 hores, tal i com vam advertir des de la CGT, al mes de novembre s'arribarien a completar les 1.792 hores que contempla el conveni col·lectiu. Els "grans gestors" de la residència, Gran Vía BCN S.L., pretenien obligar les treballadores a finalitzar l'any amb hores extres, cosa a la qual es van negar algunes d'elles. La Inspecció els donà la raó i no treballaren fins a aquest any.

També va quedar palesa la mala fe de l’empresa, ja que a partir de llavors va negar la entrada a la residencia als assessors del sindicat, amb la finalitat de seguir atemorint a les treballadores y deixant-les sense assessorament davant qualsevol document que els hi proposin signar. Els “grans gestors” de la residencia, Gran Vía BCN S.L., pretenien i pretenen obligar a les treballadores a finalitzar l’any amb hores extres, cosa a la que algunes d’elles es van negar. La inspecció els va donar la raó i van treballar fins aquest any.

Actualment, estan realitzant jornades d’ 11 hores en horari partit, cosa que no ajuda gens ni mica a la conciliació de la vida familiar i laboral, tot amb la finalitat de no acabar la jornada anual abans de finalitzar l’any.

No contents amb els abusos de poder de l'empresa, van continuar les amenaces i alguna que altre suggeriment velat a les treballadores més antigues per a que deixessin la feina de forma voluntària, amb l'única oferta d'arreglar els papers de l'atur, una altra il·legalitat més. D'aquesta manera, pretenien desfer-se de les treballadores que mantenen millors condicions salarials i laborals, fruit del contracte signat l'any 2008 directament amb l'Ajuntament de l’Arboç, que era el qui gestionava la residència amb la Fundació Sant Antoni Abad, sense intermediaris sangoneres, i que en l'actualitat continua existint com a nucli públic de gestió.

Seguint amb els abusos i el tossut abús de poder, la última heroïcitat d’aquesta gestora privada ha estat acomiadar a 2 treballadores al·legant la desgraciada mort d’una de les residents, com si no fos normal que els ancians i les ancianes algun dia deixaran de ser residents per a passar a millor vida. L’empresa va fonamentar els acomiadaments en l’incompliment d’un protocol inexistent, ja que ni s’havien preocupat d’aquest fins que va morir l’anciana. Des de CGT es van interposar les demandes judicials corresponents per a oposar-se als acomiadaments, i que el Jutjat Social núm. 1 de Tarragona ha declarat NULS, és a dir, que l’empresa ha de readmetre o pagar les indemnitzacions corresponents a un acomiadament improcedent, per no veure dol i intenció en l’incompliment d’un protocol inexistent, protocol del que si disposava Santa Tecla.

També volem denunciar la falta de bones praxis pel que fa a la seguretat, ja que l’edifici en el que es troben les residents no té sortida d’emergència ni un sistema d’evacuació ràpid i segur en cas d’incendi, amb l’agreujant de trobar-se en una segona planta: en aquests casos es desaconsella l’ús de l’ascensor i en qualsevol cas donaria temps de desallotjar a molt poques persones.

Dit això, no volem oblidar-nos de les obligacions i les responsabilitats que es deriven de la Fundació Sant Antoni Abad i del mateix Ajuntament de l’Arboç, que actualment compta amb majoria absoluta del PSC, i les dues entitats estan presidides pel socialista, sindicalista i ugetista Joan Sans, al que no dubtarem en demanar tot tipus de responsabilitats legals que se’n puguin dirimir per desentendre’s tant del mal servei proporcionat per Gran Vía BCN S.L., així com de les responsabilitats directes de la presidència de la Fundació.

La CGT no permetrà que es responsabilitzi a les treballadores del mal servei ofert per Gran Vía BCN S.L., ja que entenem que és molt greu tenir en aquestes condicions a ancianes i ancians que han lluitat pels drets de tots i totes, i que han hagut de passar per una guerra, una postguerra i el treball de tota una vida per a sostenir les seves famílies. Famílies a les que se’ls han passat factures de medicaments sense especificar a què corresponen, cosa que se suma a la llista de vergonyes.

No permetrem tampoc que es tractin a les residents com a meres mercaderies, on hi ha d’haver una delicada i exquisida atenció l’empresa només veu diners i en cap cas ha de ser així.

A tot això hi hem d’afegir que de res serveixen els plans d’ocupació que porta a terme l’Ajuntament de l’Arboç. Abans de premiar amb d’1€ a 2€ la hora treballada per a les contractacions de la població del municipi, s’ha de mirar que el treball que hi ha sigui de qualitat i es conservi. No volem creure que s’estiguin premiant a empreses d’aquest tipus amb les noves contractacions a la vegada que s’acomiaden i es tracta així a les seves treballadores, tampoc que es premiï a d’altres que contracten en Frau de Llei i que no respectin les condicions mínimes establertes dins els diferents convenis col·lectius.

Per tot això, exigim a l’Ajuntament de l’Arboç i en especial al seu alcalde socialista, sindicalista i ugetista, que s’ocupi de l’assumpte. Que aquesta residència passi a ser de gestió pública, ja que això comportarà una millor atenció i, de ben segur, una millor gestió dels recursos públics, que són de totes i tots, no d’uns per a beneficiar-se’n econòmicament, i en detriment de la salut de molts i moltes, per a passar una “Gran Vida”.

Des de CGT estem en disposició de reunir-nos amb l’Ajuntament de l’Arboç per a aclarir qualsevol dubte i facilitar la documentació que creguin oportuna, ja siguin denuncies, resolucions de la Inspecció o la recent sentència judicial per la que ens congratulem, la qual tot i no ser ferma, reconeix i declara com a NULS els acomiadaments de les companyes esmentades.

Salut

El Vendrell a 8 de març de 2016, Dia Internacional de la Dona Treballadora

Federació Comarcal CGT Baix Penedès
https://cgtbaixpenedes.wordpress.com/
https://twitter.com/CGTBaixP

Attached documents