CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Del 1 al 7 d’octubre: Setmana de lluita europea en defensa dels sistemes públics de salut

Dimarts, 12 juny, 2012

Els passats 12 i 13 de maig, representants de grups anti privatització, coordinadores contra el tancament de centres sanitaris i organitzacions sindicals alternatives de 9 països europeus (Alemanya, Bèlgica, Eslovàquia, Espanya, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Polònia), es van reunir en Paris per a intercanviar informació sobre la situació dels sistemes públics de salut i estudiar possibles accions conjuntes, al mateix temps que es va consensuar un Manifest.

Resumim en pocs punts les principals idees recollides:

Des de fa anys, independentment que governin partits conservadors o socialdemòcrates en coalició amb altres partits "d'esquerres", i amb la col·laboració de grans sindicats i altres grups subvencionats pel poder, s'està portant a terme a tota Europa un procés de desmantellament dels sistemes de protecció social.

La “crisi financera” per tant no és la causa, sinó que està servint d'excusa per a accelerar aquest procés. S'està produint una deterioració significativa dels indicadors sanitaris. La taxa de suïcidis s'ha duplicat a Grècia en tot just 3 anys; a Espanya ja ha passat a ser la primera causa de mort externa per davant dels accidents de tràfic. L'esperança de vida s'ha reduït 2 anys a Grècia, i en alguns països de l'est més de 5 anys.

Les fórmules utilitzades per a anar traspassant les parts rendibles dels sistemes de salut a les mans d'empreses privades lucratives són similars: conversió dels hospitals públics en estructures amb funcionament mercantil a les quals se'ls assigna un pressupost fix, clarament insuficient, i que només poden saltar-se mitjançant l'acceptació de crèdits amb elevat interès –“tòxics”–. L'entrada en situació de pèrdues econòmiques serveix de justificació per a privatitzar els centres.

Els professionals dels països de l'est i sud europeus estan veient reduir-se els seus salaris. A Txèquia el salari mitjà mensual d'un metge és d'uns 1.220 €, a Eslovàquia 900 €, a Hongria els especialistes comencen a treballar amb un salari de 350 euros, en els països Bàltics un especialista pot cobrar al voltant de 1.000 euros, mentre a Grècia un especialista amb 35 anys d'antiguitat cobra en l'actualitat uns 1.400 €. Respecte al personal d'infermeria, a Polònia cobra uns 400-500 €. Aquesta deterioració de les condicions laborals està provocant una fugida de professionals que tindrà nefastes conseqüències per a l'atenció sanitària.

S'estan establint nous models de contractació, més acords amb condicions laborals del segle XIX que del nostre segle. Així a Polònia s'ha creat la figura de “l'infermer independent”, que en realitat, és un professional autònom que arriba a treballar entre 250-300 hores/mes (el doble que un/a infermer/a de l'estat espanyol), amb el consegüent perill per a l'atenció dels pacients.

Mentre es potencien les assegurances privades, es tanquen hospitals comarcals (“de proximitat”), centres de planificació familiar i atenció a la dona; se suprimeixen serveis i es concentren uns altres deixant a pacients sense atenció en centenars de km; s'incrementen i introdueixen nous copagaments i taxes; s'expulsa a una part important de la població, generalment en atur, subempleada o immigrants de l'accés als sistemes de salut….

Davant aquesta situació:

1r.- Conscients que la lluita contra la privatització de la sanitat és només una part de la lluita global contra aquest sistema d'explotació capitalista, i que només la coordinació de les lluites en l'àmbit europeu, i la implicació en elles per una banda important de la població, podrà frenar i revertir el procés de mercantilització i desmantellament dels sistemes públics de protecció social.

2n.- Reivindiquem al mateix temps la creació de mecanismes democràtics per al control i la gestió dels serveis públics de salut per part dels propis treballadors i usuaris, com únic mitjà d'acabar amb la corrupció i la dependència de les multinacionals del sector.

Des de la Xarxa Autogestionada Anti-privatització de la Sanitat - RAAS (http://www.raas15a.wordpress.com) i Coordinadora Anti-Privatització de la Sanitat Pública de Madrid - CAS (http://www.casmadrid.org) fem una crida a totes aquelles organitzacions, assemblees i grups interessats de l'estat espanyol, per a participar en l'engegada de la setmana de lluita europea en defensa dels sistemes públics de salut (1-7 d'octubre), organitzant actes i mobilitzacions en totes aquelles localitats en les quals sigui possible.

Com acte central de la setmana de lluita, el dissabte 6 d'octubre tindran lloc MANIFESTACIONS DESCENTRALITZADES EN TOT L'ESTAT.

La salut no és una mercaderia
Pública Sí, Privada No
Atenció sanitària per a totes i tots sense exclusions
No al copagament
Contra la privatització: derogació de la 15/97.

Informació i contactes:
raas15a@gmail.com
info@casmadrid.org