CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Del 1 al 7 d’octubre: Setmana de lluita europea en defensa dels sistemes públics de salut

Dimarts, 12 juny, 2012
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

Els passats 12 i 13 de maig, representants de grups anti privatització, coordinadores contra el tancament de centres sanitaris i organitzacions sindicals alternatives de 9 països europeus (Alemanya, Bèlgica, Eslovàquia, Espanya, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Polònia), es van reunir en Paris per a intercanviar informació sobre la situació dels sistemes públics de salut i estudiar possibles accions conjuntes, al mateix temps que es va consensuar un Manifest.

Resumim en pocs punts les principals idees recollides:

Des de fa anys, independentment que governin partits conservadors o socialdemòcrates en coalició amb altres partits "d'esquerres", i amb la col·laboració de grans sindicats i altres grups subvencionats pel poder, s'està portant a terme a tota Europa un procés de desmantellament dels sistemes de protecció social.

La “crisi financera” per tant no és la causa, sinó que està servint d'excusa per a accelerar aquest procés. S'està produint una deterioració significativa dels indicadors sanitaris. La taxa de suïcidis s'ha duplicat a Grècia en tot just 3 anys; a Espanya ja ha passat a ser la primera causa de mort externa per davant dels accidents de tràfic. L'esperança de vida s'ha reduït 2 anys a Grècia, i en alguns països de l'est més de 5 anys.

Les fórmules utilitzades per a anar traspassant les parts rendibles dels sistemes de salut a les mans d'empreses privades lucratives són similars: conversió dels hospitals públics en estructures amb funcionament mercantil a les quals se'ls assigna un pressupost fix, clarament insuficient, i que només poden saltar-se mitjançant l'acceptació de crèdits amb elevat interès –“tòxics”–. L'entrada en situació de pèrdues econòmiques serveix de justificació per a privatitzar els centres.

Els professionals dels països de l'est i sud europeus estan veient reduir-se els seus salaris. A Txèquia el salari mitjà mensual d'un metge és d'uns 1.220 €, a Eslovàquia 900 €, a Hongria els especialistes comencen a treballar amb un salari de 350 euros, en els països Bàltics un especialista pot cobrar al voltant de 1.000 euros, mentre a Grècia un especialista amb 35 anys d'antiguitat cobra en l'actualitat uns 1.400 €. Respecte al personal d'infermeria, a Polònia cobra uns 400-500 €. Aquesta deterioració de les condicions laborals està provocant una fugida de professionals que tindrà nefastes conseqüències per a l'atenció sanitària.

S'estan establint nous models de contractació, més acords amb condicions laborals del segle XIX que del nostre segle. Així a Polònia s'ha creat la figura de “l'infermer independent”, que en realitat, és un professional autònom que arriba a treballar entre 250-300 hores/mes (el doble que un/a infermer/a de l'estat espanyol), amb el consegüent perill per a l'atenció dels pacients.

Mentre es potencien les assegurances privades, es tanquen hospitals comarcals (“de proximitat”), centres de planificació familiar i atenció a la dona; se suprimeixen serveis i es concentren uns altres deixant a pacients sense atenció en centenars de km; s'incrementen i introdueixen nous copagaments i taxes; s'expulsa a una part important de la població, generalment en atur, subempleada o immigrants de l'accés als sistemes de salut….

Davant aquesta situació:

1r.- Conscients que la lluita contra la privatització de la sanitat és només una part de la lluita global contra aquest sistema d'explotació capitalista, i que només la coordinació de les lluites en l'àmbit europeu, i la implicació en elles per una banda important de la població, podrà frenar i revertir el procés de mercantilització i desmantellament dels sistemes públics de protecció social.

2n.- Reivindiquem al mateix temps la creació de mecanismes democràtics per al control i la gestió dels serveis públics de salut per part dels propis treballadors i usuaris, com únic mitjà d'acabar amb la corrupció i la dependència de les multinacionals del sector.

Des de la Xarxa Autogestionada Anti-privatització de la Sanitat - RAAS (http://www.raas15a.wordpress.com) i Coordinadora Anti-Privatització de la Sanitat Pública de Madrid - CAS (http://www.casmadrid.org) fem una crida a totes aquelles organitzacions, assemblees i grups interessats de l'estat espanyol, per a participar en l'engegada de la setmana de lluita europea en defensa dels sistemes públics de salut (1-7 d'octubre), organitzant actes i mobilitzacions en totes aquelles localitats en les quals sigui possible.

Com acte central de la setmana de lluita, el dissabte 6 d'octubre tindran lloc MANIFESTACIONS DESCENTRALITZADES EN TOT L'ESTAT.

La salut no és una mercaderia
Pública Sí, Privada No
Atenció sanitària per a totes i tots sense exclusions
No al copagament
Contra la privatització: derogació de la 15/97.

Informació i contactes:
raas15a@gmail.com
info@casmadrid.org

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció