CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Denuncia davant els tribunals de l’allargament de la vida de la central nuclear de Garoña

Dijous, 2 juliol, 2009

LA COORDINADORA ESTATAL ANTINUCLEAR (1) RECORRERÀ EN ELS TRIBUNALS LA DECISIÓ DEL GOVERN DE PRORROGAR 4 ANYS LA VIDA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE GAROÑA

El President Zapatero i el govern del PSOE s'han doblegat a les pressions del lobby nuclear i han demostrat la seva incoherència i falta de voluntat política.

La Coordinadora Estatal Antinuclear, formada per organitzacions i plataformes antinuclears de tot l'Estat espanyol, deploren la decisió del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero d'autoritzar una pròrroga de 4 anys per a la vella, deteriorada i perillosa central nuclear de Garoña. Zapatero ha incomplet de forma clara el seu compromís electoral, programàtic i d'investidura d'abandonar l'energia nuclear, i ha donat un gran pas enrere en la consecució d'un model energètic sostenible, basat al 100% en les energies renovables i en l'eficiència energètica.

Per a aquests col·lectius el Govern s'ha posat literalment de genolls davant el lobby nuclear al concedir a la central de Garoña aquest permís de funcionament. El Govern socialista i el propi President Zapatero havien reconegut que Garoña és una central amb problemes de seguretat, amortitzada i totalment prescindible.

Finalment els interessos lucratius -és a dir, la cobdícia d'Iberdrola i Endesa, propietaris de la central, obstinats a seguir traient beneficis d'una central vella i perillosa però totalment amortitzada- han pesat més sobre Zapatero i el seu Govern, que l’interès general de la societat: la salut de les persones i el medi ambient. El president Zapatero demostra així la seva falta de paraula i la seva incoherència.

En efecte, l'Executiu havia reconegut prèviament que el tancament de Garoña no suposaria cap problema en el subministrament d'electricitat. La seva contribució energètica és molt escassa (el 1,4% del total, en 2008) i està sobradament compensada per l'aportació de les energies renovables (aquestes van aportar en 2007 un 23% del total de l'electricitat generada). De fet, en 2008 Espanya va exportar una quantitat d'electricitat equivalent a la produïda per tres centrals nuclears com la de Garoña.

Amb aquesta deplorable decisió, el Govern també ha decidit seguir exposant a la població i al medi ambient al risc de sofrir un accident nuclear per part d'aquesta perillosa instal·lació. És necessari recordar que Garoña és una central nuclear obsoleta, dissenyada en els anys 60 del segle passat, i inaugurada per Franco allà per 1971. És d'un tipus molt antic de reactor que està “fora de normativa”. La deterioració i envelliment del reactor de Garoña són molt evidents. En una clara demostració de l'esgotament de la seva vida útil, sofreix des de fa anys un procés d’esquerdes múltiple per corrosió que afecta a diversos components interns de l'atuell del reactor, el cor de la central nuclear, i que no té solució. Per això és coneguda com la "central de les mil i una esquerdes".

Zapatero ha fet oïdes sordes de les demandes de la ciutadania, en clara contradicció amb les seves repetides manifestacions. En sac trencat ha caigut la clamorosa demanda en favor del tancament immediat i definitiu de Garoña recollida per un amplíssim sector de la societat. Nombroses organitzacions socials, ecologistes, sindicals, veïnals i polítiques vénen reclamant des de fa anys el tancament de Garoña, petició feta també des d'institucions com el Parlament basc, el Govern Basc i la Diputació Foral d'Àlaba, entre unes altres.

A Catalunya, més de 500 ciutadans i ciutadanes han enviat missatges al President demanant el tancament de Garoña, 19 ajuntaments han debatut mocions demanant el seu tancament, i 7 d'ells, incloent el de L'Hospitalet de Llobregat les han aprovat i cursat al Govern.

(1) Formada per:

ADENEX, AMIGOS DE LA TIERRA, COORDINADORA CONTRA GAROÑA, ECOLOGISTAS EN ACCIÓN, GREENPEACE, JÓVENES VERDES, PLATAFORMA CERRAR ALMARAZ, PLATAFORMA TANQUEM COFRENTS, TANQUEM LES NUCLEARES-100%RENOVABLES, ACCIÓ ECOLOGISTA- AGRÓ, ACCIÓ PEL CLIMA, ALTERNATIVA VERDA, ASSOCIACIÓ UNA SOLA TERRA, ATTAC CATALUNYA, BALADRE, CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL (PAÍS VALENCIÀ i CATALUNYA), COL·LECTIU USERDA (ASSOCIACIÓ CATALANA DE COMUNICACIÓ ECOLOGISTA), DEPANA, DIA DE LA TERRA, EKOLOGISTAK MARTXAN, EUROSOLAR - ESPAÑA, FAVB (FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS DE VEÏNS I VEÏNES DE BARCELONA), FUNDACIÓ TERRA, GEA – ASSOCIACIÓ D’ESTUDIS GEOBIOLÒGICS, GRUP ECOLOGISTA L'ESCURÇÓ, GRUP DE CIENTÍFICS I TÈCNICS PER UN FUTUR NO NUCLEAR, INTERSINDICAL VALENCIANA, PLATAFORMA NO A LA MAT, VERDEGAIA, WWF VALENCIA, XÚQUER VIU,