Denunciar ja no és un risc: els alertadors de la corrupció tenen cobertura legal perquè Europa ho imposa
Sabíeu que hi ha un canal intern d’alertes a la vostra organització per alertar d’infraccions normatives en el vostre entorn de treball?
El 13 de març de 2023 va entrar en vigència la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció. Aquesta normativa —la Llei 2/2023, de protecció a les persones informants— neix d’una obligació de la Unió Europea, i Espanya la va aprovar amb retard, incomplint inicialment els terminis marcats per Europa. La Comissió Europea va obrir un procediment d’infracció a Espanya per no haver transposat la Directiva a temps. Concretament la Directiva (UE) 2019/1937 coneguda com a Directiva Whistleblowing, del Parlament Europeu i del Consell, de protecció a les persones que informen sobre infraccions.
Tant la Directiva com la Llei estatal protegeixen les persones treballadores que, en l'àmbit laboral o professional, comuniquin infraccions del Dret de la Unió i/o d’infraccions del nostre ordenament jurídic. També podeu comunicar a l’Oficina Antifrau els actes de corrupció que afectin els interessos generals o la gestió dels fons públics del sector públic de Catalunya, dels quals tingueu coneixement.
Infraccions del Dret de la Unió Europea
Inclou:
- Contractació pública
- Serveis, productes i mercats financers
- Prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme
- Seguretat dels productes i transports
- Protecció del medi ambient
- Protecció dels consumidors
- Salut pública
- Protecció de dades personals i seguretat de les xarxes i sistemes d'informació
Infraccions administratives greus o molt greus
- Qualsevol acció o omissió contrària a la normativa administrativa espanyola (de l'Estat o de les comunitats autònomes), sempre que sigui greu o molt greu i afecti l’interès general.
Infraccions penals
Delictes o conductes que puguin ser tipificades com a delictes segons el Codi Penal, especialment:
- Corrupció (suborn, tràfic d'influències, malversació, prevaricació...)
- Delictes contra l’administració pública
- Delictes contra la hisenda pública i la seguretat social
- Delictes mediambientals, contra la salut pública, etc.
Una obligació tant per empreses públiques com privades
Les empreses del sector privat amb 50 o més persones treballadores i totes les entitats del sector públic estan obligades a implementar un sistema intern d'informació abans de l'1 de desembre de 2023. Aquest sistema ha de permetre la comunicació segura i confidencial de les infraccions.
Protecció de les persones denunciants. Sabíeu que, en ambdós casos (mateixa organització i Oficina Antifrau de Catalunya), podeu fer l’alerta de manera anònima o bé identificant-vos amb total garantia de confidencialitat?
Qualsevol persona pot adreçar-se a l’Oficina Antifrau de Catalunya per denunciar fets que puguin considerar-se constitutius de corrupció o de conductes fraudulentes o il·legals contràries als interessos generals.
La llei garanteix que les persones denunciants no pateixin represàlies, com acomiadaments o sancions, per haver informat sobre irregularitats. S'estableixen mesures de suport i protecció, incloent-hi la confidencialitat de la identitat del denunciant i l'assistència jurídicas per a les persones que informin sobre infraccions incloses en el seu àmbit d'aplicació. A Catalunya, l'autoritat externa independent de protecció de les persones alertadores és l'Oficina Antifrau. Adjuntem detall de les mesures de protecció al final de la publicació.
Puc denunciar per una altra bústia que no sigui la de la meva empresa?
No estàs obligat a utilitzar exclusivament el canal intern de l’entitat on treballes.
L'Oficina Antifrau de Catalunya és l’autoritat competent a Catalunya per a rebre denúncies externes segons la Llei 2/2023.
Adreces de la bústia de l'Oficina Antifrau, de la Europea de la OLAF, o per exemple de l'ICS
OFICINA ANTIFRAU Bústia de denúncies anònimes
OLAF Oficina europea de lucha contra el fraude - Comisión Europea
INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT https://ics.gencat.cat/ca/lics/transparencia/canal-de-denuncies
Puc utilitzar també la bústia externa Europea (OLAF)? Si. Però només en qüestions que afectin interessos Comunitaris.
Si, si la infracció afecta els interessos financers de la Unió Europea. No cal que siguis treballador públic europeu; qualsevol persona pot fer-ho.
OLAF (European Anti-Fraud Office) és l'organisme de la Comissió Europea encarregat d'investigar:
- Frau amb fons europeus.
- Corrupció i irregularitats dins les institucions de la UE.
- Incompliment de normes que afectin la UE.
Pots denunciar a OLAF si tens coneixement de fets relacionats amb frau o malversació de fons europeus (Subvencions agrícoles, fons FEDER, NextGenerationEU, Erasmus+, etc, o falsificació de documents per aconseguir ajuts europeus.) Sobre corrupció en projectes finançats per la UE (suborns o tractes de favor en licitacions amb fons europeus), etc.
Què NO investiga OLAF? Infraccions purament nacionals o que no afectin recursos de la UE, o conflictes laborals interns d’empreses o administracions, si no tenen vinculació amb fons o interessos europeus.
OLAF Oficina europea de lucha contra el fraude - Comisión Europea
Detall de les mesures de protecció dels denunciants/alertadors
Com a denunciant, estàs protegit per llei tant a nivell espanyol (Llei 2/2023) com a nivell europeu (Directiva UE 2019/1937). A continuació t’expliquem en què consisteix la protecció:
Protecció contra represàlies
- Acomiadaments improcedents o nuls.
- Sancions disciplinàries.
- Assetjament laboral.
- Danys a la teva reputació o carrera.
- Retirada de funcions, denegació de formació o promoció.
Confidencialitat
- La teva identitat s’ha de mantenir en secret, tant si t’identifiques com si ho fas anònimament.
Inversió de la càrrega de la prova
- Si pateixes una represàlia després de denunciar, l’organització ha de demostrar que la mesura no és per la denúncia.