CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Denuncien tancament de llits, rebaixes de sou i manca de personal al Sociosanitari Francolí de Tarragona

Divendres, 19 agost, 2016

Els treballadors pensen portar als jutjats les reduccions de salari i reclamen una auditoria de gestió de l’empresa

Representants dels sindicats Metges de Catalunya, SATSE i CGT han denunciat aquest dimecres les mancances de gestió de l’Hospital Sociosanitari Francolí, a la ciutat Tarragona. Els treballadors d’aquest centre d’atenció sanitària, social i domiciliària asseguren que la direcció ha acordat tancar 39 dels 159 llits del centre durant l’estiu per evitar contractar personal substitut durant les vacances. Tani Francesch, del Sindicat de Metges, ha afirmat que, aquest dimarts, hi havia 42 pacients en llista d’espera per ingressar al centre, que depèn de GiPSS -empresa pública adscrita al CatSalut-. Molts d’aquests pacients, assegura, són gent depenent i d’edat avançada que s’ha d’esperar a l’àrea d’Urgències o a planta del Joan XXIII. D’altra banda, el col·lectiu denuncia que, al juliol, una seixantena dels 200 treballadors del Sociosanitari van patir una retallada de sou i que ningú els n’ha donat explicacions. Davant d’aquesta situació, els sindicats volen portar als jutjats les reduccions de salari, exigeixen una auditoria de gestió de l’empresa i no descarten iniciar mobilitzacions al setembre.

El malestar de la plantilla d’aquest centre hospitalari ubicat al Parc Sanitari de l’Hospital Joan XXIII va en augment. El detonant va ser el nomenament d’un nou gerent al mes de maig, el quart en només tres anys. El nou responsable, denuncien els treballadors, va crear dos nous càrrecs directius a mitjans de juny sense que se seguís «un procés de selecció de transparent» i, per contra, va suprimir una plaça de metge.

Arran d’aquests fets, els facultatius i els delegats sindicats van sol·licitar una reunió urgent amb el gerent i, a dia d’avui, diuen, encara esperen resposta. A més, la nova directora de Persones i Organització, afirmen, va acordar aplicar retallades al 29% del personal de GiPPS, «en base a un decret del govern Rajoy i del conveni SISCAT». Uns ajustos afegits als que van començar a patir el 2013 corresponents a la Direcció per Objectius (DPO).

Segons la presidenta del comitè i delegada de Metges de Catalunya, Tani Francesch, «amb el gerent de vacances i amb la directora de personal de baixa», ningú no els ha donat cap explicació. Per aquest motiu, volen portar als jutjats les últimes retallades, que afecten a una seixantena de persones. A més, denuncien que aquestes mesures no s’han aplicat a cap altre centre de Catalunya i critiquen que, sanitàriament, «Tarragona és la demarcació més discriminada».

Mancança de llits i de personal

La representant del sindicat mèdic ha afirmat que, en els darrers cinc anys, la demanda d’atenció pal·liativa s’ha triplicat, però que el personal no s’ha incrementat al mateix nivell. «No hi ha dret que la pitjor retallada sanitària la pateixin els avis malalts, els més febles. Si ens retallen el pressupost, el personal, si no mantenim les instal·lacions i tanquem llits sociosanitaris, retallem l’assistència sociosanitària d’aquests pacients», ha reblat.

El col·lectiu de treballadors denuncia que, aquest estiu, s’han tancat un total de 39 llits al Sociosanitari Francolí «per estalviar-se contractar personal». En canvi, diuen, hi ha 42 persones en llista d’espera, la majoria dels quals estan esperant a l’Hospital Joan XXIII. «El pacient que no pot ingressar, en ocasions és terminal i mor a Urgències; o bé es queda esperant en un llit de Joan XXIII o se li dóna l’alta en condicions justetes i, aleshores, se n’ha de fer càrrec una atenció primària que està desbordada i acaba tornant a Urgències. Són pacients de 80, 90 o 95 anys, molt dependents o crònics. Caldria potenciar la medicina geriàtrica perquè això evitaria el pelegrinatge sanitari i suposaria un estalvi econòmic», ha apuntat Francesch.

El personal del centre denuncia que no es cobreixen persones de baixa o de vacances. «Fem la nostra feina i la dels que falten. Un divendres de juliol, un metge va haver d’assumir la feina de quatre perquè no hi eren», ha denunciat la portaveu de Metges de Catalunya. A més, el metge que fa el cribratge de pacients a Urgències de Joan XXIII és qui s’ha de fer càrrec dels pacients del Sociosanitari durant les nits i els caps de setmana. Les mancances, però, són a tots nivells. Segons Ramon Yui, delegat del sindicat SATSE d’infermeria, en el torn de nit només hi ha un infermer i un auxiliar, mentre que durant el dia són un total de set professionals. Yui sosté que el Sociosanitari tampoc no disposa de zeladors.

A l’altra cara de la moneda, diuen, el centre va gastar 60.000 euros en propaganda, premsa i publicitat, segons l’auditoria del 2015. Per tot plegat, Francesch ha reclamat al director del CatSalut, David Elvira, i al conseller de Salut, Antoni Comín, una auditoria de gestió de l’empresa GiPPS. «Volem saber com, qui i en què s’han gastat els diners; volem transparència i que, si les coses s’han gestionat malament, s’identifiquin els culpables», ha subratllat.

Mobilitzacions a la vista

Agustí Aragonés, delegat sindical de la CGT a l’Hospital Joan XXIII, ha reclamat que es compleixi l’acord de Govern adoptat l’any 2010 pel qual l’ICS havia d’absorbir l’empresa GiPPS. A més, ha denunciat duplicitats en serveis com ara l’empresa de manteniment o de bugaderia, que al Sociosanitari presten «empreses vinculades a la Xarxa Sanitària de Santa Tecla» i al Joan XXIII són unes altres. Aragonés ha advertit que, si no s’atenen les reivindicacions dels treballadors, a mitjans de setembre es començaran a mobilitzar. No descarten concentracions periòdiques al centre o, fins i tot, una vaga.

* Article publicat a delCamp.cat
http://delcamp.cat/tarragonadiari/noticia/3238/denuncien-tancament-de-llits-rebaixes-de-sou-i-manca-de-personal-al-sociosanitari-francoli