CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Denúncies de persecució sindical a Ambulàncies Domingo

Dimecres, 28 octubre, 2015

L'empresa Ambulàncies Domingo, amb seu al Poblenou de Barcelona, ha denunciat i acomiadat el delegat de la CNT-AIT i vol sancionar quatre treballadors de la CGT arran de la vaga que va convocar la plantilla el desembre passat.

“Quan vaig entrar a treballar a Ambulàncies Domingo, el 2014, ja hi havia un clima de tensió: les coses no anaven bé”, ens explica David Sevillano, ex delegat de la CNT. “Hi havia companys que portaven cinc o sis anys encadenant contractes temporals i de substitució. Fèiem molts canvis de torn i treballàvem més de 60 hores a la setmana, una autèntica bogeria”. La negativa de l'empresa a concedir reduccions de jornada per maternitat i paternitat, impedint així la conciliació familiar, va acabar d'encendre la flama entre la plantilla.

Des de la CNT-AIT es va engegar una campanya d'agitació i propaganda al sector del transport sanitari i, el desembre l'any passat, CGT decidia convocar una vaga a Ambulàncies Domingo pels dies 22 i 23 d'aquell mes. La CNT la secunda i així ho transmet a l'empresa a través de la secció sindical, que es presenta públicament durant les mobilitzacions. “La direcció es va negar a emprendre cap tipus de negociació prèvia –recorda Sevillano– i no va organitzar serveis mínims, com hi està obligada per llei, perquè deia que la vaga no es faria. L'actitud de l'empresa va ser molt hostil; el propietari i el seu advocat es van presentar el dia de la vaga per amenaçar els treballadors, tot dient-los que es tractava d'una vaga il·legal”.

La CGT es va personar a Inspecció de Treball, que va constatar en un informe que “la vaga s'ha realitzat seguint tots els tràmits legals vigents” i va estendre una acta d'infracció a l'empresa per “no designar els serveis mínims necessaris als quals l'obliga la normativa aplicable a fi de permetre un adequat exercici del dret a vaga”. Per altra banda, la CNT va presentar una altra denúncia al mateix òrgan sobre el mal estat material de les ambulàncies. “La majoria d'unitats té falles importants: motors que no arranquen, lliteres amb vores tallants, forats a la tapisseria (que són un niu d'àcars)...”. El 6 de març es va dur a terme la inspecció dels vehicles, amb presència de l'empresa i el comitè. La resolució de la inspectora confirmava “l'incompliment de la legislació en matèria de prevenció de riscos laborals, amb el risc conseqüent per a la seguretat i salut de treballadors i pacients” i requeria l'empresa a fer totes les modificacions necessàries en el termini d'un mes.

Espionatge i criminalització de sindicalistes

“El 6 de febrer d'enguany, l'empresa em comunica que se m'ha proposat per una “sanció molt greu” i que m'imputa el bloqueig d'algunes unitats durant els piquets i una sèrie de pintades que van aparèixer per incitar a la vaga, considerades 'injurioses' per Ambulàncies Domingo. El 18 del mateix mes, l'expedient es resol amb un acomiadament disciplinari” explica David Sevillano. “La vaga es va desenvolupar de manera pacífica i es van respectar les emergències sanitàries. Els piquets van ser exclusivament informatius. Van traslladar-se al carrer perquè l'empresari i el seu advocat estaven dins la nau coaccionant els treballadors; eren ells, llavors, els qui més retards podrien haver provocat”.

“Pel que fa a l'acusació de les pintades, ens assabentem que la directora del CUAP d'Horta, Maria del Carmen Ortega Quintana, havia denunciat als Mossos d'Esquadra la presència de grafitis a la façana del centre a la vaga, i n'havia enviat fotos a l'empresa. Ambulàncies Domingo va decidir fer-se càrrec del repintat”, relata Sevillano. “Va ser llavors quan l'empresa va contractar els serveis de Krahmer Detectius. Els investigadors privats van fer fotografies i seguiments dels treballadors”. El 16 de setembre entregaven l'informe, on adjuntaven captures de piulades dels comptes de Twitter de la CGT, fotografies i un peritatge caligràfic que ha acarat algunes pintades amb papers interns del lloc de treball manuscrits per David Sevillano, i afirma que els dos escrits són obra del mateix autor. “L'empresa tenia un culpable preestablert”, comenta Sevillano, que dubta també de la validesa de la comparació probatòria entre lletra lligada escrita a bolígraf i una pintada feta amb esprai.

L'informe cal·ligràfic havia de dur l'ex delegat sindical a un judici de faltes per deslluïment de béns immobles, que estava previst per aquest dijous, 29 d'octubre, a la Ciutat de la Justícia, però ahir mateix la jutgessa del cas va decidir arxivar-lo perquè els fets denunciats havien quedat despenaltizats, segons la secció sindicat de la CNT. “A partir d'aquí ens concentrarem en la següent cita, el 22 de desembre, quan es celebrarà el judici laboral per l'acomiadament disciplinari. Encara està pendent de data un altre judici que ha de revisar la decisió de l'empresa de castigar quatre treballadors de la CGT sense 45 dies de sou i feina”.

Les subcontractes de la Conselleria de Salut

Ambulàncies Domingo és una empresa familiar fundada per Cesáreo Blanco de Domingo, encara propietari, i té unes 40 ambulàncies de suport vital bàsic operant a Barcelona. La companyia conforma un grup empresarial que també inclou Oxígeno Salud, que subministra bombones a hospitals. A més, fan inversions immobiliàries. Té la seu al carrer Pere IV del Poblenou i unes oficines a la Gran Via.

Des de fa prop de deu anys, l'empresa té una contracta del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), ens públic derivat del CatSalut, que al seu torn penja orgànicament de la Conselleria de Salut. “El sector del transport sanitari es mou sobretot entre contractes amb les administracions, adjudicats per concurs o bé a dit” -ens explica en David-. “Sospitem que entre Ambulàncies Domingo i el SEM hi ha una bona entesa. El maig passat, vam fer arribar al SEM la resolució d'Inspecció de Treball sobre les males condicions dels vehicles, i van respondre llençant pilotes fora”, recorda. “Des de la CNT, considerem que el SEM és responsable de consentir que no es compleixin les condicions laborals mínimes ni els drets dels treballadors, fet que hauria de ser un impediment per accedir a concursos. Són ells els qui fan el plec de condicions que exigeixen a les empreses que estan oferint el servei”.

La Directa ha trucat a la seu d'Ambulàncies Domingo per conèixer la versió de l'empresa, la qual ens ha dit que no té “res a comentar” respecte al cas.

* Article de Marc Rude publicat a la Directa.
https://directa.cat/denuncies-de-persecucio-sindical-ambulancies-domingo