CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Departament de justícia autoritza una segona autòpsia sense protocol a pacient amb COVID-19

Dijous, 23 abril, 2020
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

El Sindicat d’Administració Pública de Barcelona (SAPB) de la Confederació General del Treball (CGT) vol denunciar la gestió de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLCFC) a la seu de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat envers les autòpsies judicials durant la situació de pandèmia mundial.

El dia 21 d’abril, la direcció de l’IMLCFC va ordenar una segona autòpsia invasiva, aquest cop, a un cadàver amb infecció positiva per Covid 19, posant en risc a les persones treballadores.

Aquest mateix dia, la Sociedad Española de Anatomía Patológica (SEAP) feia una nota de premsa on recalcava que havien recomanat NO realitzar autòpsies invasives per motius com: limitació d’EPIs, risc de propagació de la infecció i absència de suficients sales d’autòpsia de nivell de bioseguretat BSL-3 (necessàries en aquests casos), entre d’altres. En aquest comunicat també replantejaven el fet de realitzar un protocol, avui en dia inexistent, per començar a fer autòpsies clíniques (no judicials) amb la finalitat de contribuir al coneixement de la malaltia. Cal destacar, però, que la finalitat del SPF és determinar la causa i circumstàncies de la mort d’aquelles persones mortes per causes violentes o sospitoses de criminalitat i és per aquest motiu que la CGT no considera oportú que es realitzin autòpsies judicials invasives, posant en risc a les persones treballadores del SPF, en aquest servei i les seves instal•lacions.

Cal dir que ja prèviament el dissabte 18 d’abril es va realitzar al Servei de Patologia Forense (SPF) de l’IMLCFC una autòpsia invasiva a un cadàver amb possible infecció per Covid 19 sense realitzar un test/PCR previ a la pràctica, sense seguir les recomanacions del govern i, en conseqüència, posant en risc a les persones treballadores. Davant d’aquesta situació, la Secció Sindical del Departament de Justícia va presentar una denúncia a Inspecció del Treball al•legant, entre d’altres:

1. Falta d’Equips de Protecció Individual (EPIs) per a la totalitat de la plantilla fins ben entrada la pandèmia.
2. Falta de proves per confirmar o descartar infeccions per Covid 19, tant a cadàvers com a persones treballadores amb contacte amb aquests difunts.
3. Falta de formació de les treballadores davant la situació especial de pandèmia en quant a extracció i gestió de mostres i la manera de rebutjar correctament els EPIs un cop utilitzats.
4. Mala gestió del personal de serveis mínims al SPF, barrejant persones treballadores sense mantenir grups fixes de treball (tot i haver rebut una proposta per part de les treballadores per tal de protegir-se).

Comunicat davant de la primera autopsia.
https://cgt-sapb.cat/2020/04/20/imlcfc-covid19-autopsia-no-proteccio/

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció