CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Derogació de la Reforma Laboral JA!

Dimarts, 25 maig, 2021

MANIFESTACIÓ

DEROGACIÓ REFORMES LABORALS.

DENÚNCIA ACCIDENTS/ASSASSINATS LABORALS.

27 de maig a les 18h. Inspecció de Treball a Barcelona

(Travessera de Gràcia 303)

 

A les diferents reformes laborals realitzades per PP i PSOE sempre s'ha passat per alt la sinistralitat laboral, ja que s'han centrat a precaritzar l'ocupació abaratint l'acomiadament i legitimant la inestabilitat en la contractació, cosa que genera encara més sinistralitat atès que les treballadores i treballadors no denuncien, ni irregularitats ni abusos, per por de perdre el seu lloc de treball.

 En aquesta última dècada a l'estat espanyol han mort més de 6.500 persones en el seu lloc de treball. Durant el 2020, amb la gent tancada a casa a causa de la pandèmia i part de la classe treballadora d’ ERTO, Catalunya va ser la segona comunitat autònoma en morts per accident laboral, només per darrere d'Andalusia. Dels 695 morts a l'estat espanyol, 80 corresponen a Catalunya. I no són notícies de telenotícies ni creen alarma social, senzillament ens fan creure que, en lloc d'assassinats laborals per desídia, són accidents inevitables. Res més lluny de la realitat.

 Un altre efecte dels accidents laborals del què quasi mai es parla és el gran nombre de persones que pateixen minusvalideses i discapacitats originades al seu lloc de treball, per culpa d'empresaris que no compleixen amb la legislació en matèria de prevenció.

 La gent jove es veu especialment afectada per aquesta xacra al caure, en la seva primera experiència laboral, en mans d’empresauris. Morts en cinc mesos de diferència com les de Xavi Cayuela a Cornellà, la de Víctor Nuño a Castellar de Vallès (tots dos de 19 anys) o Julián a Mollet (de 58 anys) reforcen la idea que hi ha una total deixadesa per part de les administracions i que les empreses no tenen cap interès a protegir el seu personal.

 La culpa d'aquesta dramàtica situació és la ineficàcia d'Inspecció de Treball. Resulten ridículs els mitjans que el govern de la Generalitat i el Departament de Treball destinen al compliment de la legislació laboral: un total de 108 inspectors per tot Catalunya, una proporció molt baixa per a les 629.885 empreses que hi ha al territori, les 3.462.400 de persones treballadores i els 221.587 accidents de treball en un any.

 Denúncies que es demoren mesos en tramitar, sancions ridícules que no semblen ni sancions, inspeccions de guàrdia derivades a la via ordinària, expedients que s'acumulen sense resolucions sancionadores. Són algunes de les deficiències que fa anys i, governi qui governi, no ho solucionen. La classe treballadora som meres estadístiques, les nostres vides són prescindibles per a polítics i empresaris.

 Resulta intolerable que hi hagi una sola mort més per culpa d'aquesta manca de mitjans i de la desídia voluntària de les institucions. La Generalitat i el Govern Central estan més preocupats a no molestar l'empresari, per por que es traslladi a una altra comunitat o país, que en la salut de les treballadores i treballadors.

 Per tot això exigim a Govern Central i Autonòmic una major contundència contra les empreses que exploten a les seves treballadores i treballadors, saltant-se les normes en matèria de prevenció de riscos, que el Departament de Treball es personi com a acusació en tota causa judicial per mort en accident laboral, així com dotar immediatament a Inspecció de treball dels mitjans necessaris per dur a terme aquestes tasques de manera àgil i eficaç.

 

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció