CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Des de la CGT estem en contra dels centres d’acolliment temporal d’alumnes nouvinguts que el Departament d’Educació vol impulsar a Reus i Vic

Dimecres, 21 maig, 2008

Des de la Secció d'Ensenyament de la CGT del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, volem fer públic el nostre rebuig als anomenats “espais de benvinguda per a alumnes immigrats o centres d'acolliment temporal d'alumnes nouvinguts” que el Departament d'Educació de la Generalitat vol impulsar a Reus i també a Vic com a projecte pilot per al curs vinent. En aquests centres específics situats fora dels centres educatius de primària i secundària, s'escolaritzaria, durant un periode d'un any de durada com a màxim, els alumnes immigrats acabats d'arribar i que no tinguessin suficients coneixements de català i castellà.


A Reus es produeix - com a la resta de Catalunya -, la concentració d'alumnes nouvinguts i la matrícula viva (l'arribada en qualsevol moment del curs) bàsicament a l'escola pública. L'Administració, en lloc d'aplicar mesures per repartir aquest alumnat equitativament entre totes les escoles - públiques i privades (concertades) -, que és el que hauria de fer segons el Pla Nacional per l'Educació i les bases de la futura Llei Catalana d'Educació (rebutjada per la CGT i altres sindicats del sector), prefereix posar en marxa una iniciativa que, de entrada, discriminarà, segregarà i aillarà aquest alumnat d'immigració recent, arriscant-se a provocar seriosos problemes d'integració i convivència i creant guetos escolars d'un més que dubtós resultat pedagògic i social.

Des de la CGT considerem que aquesta mesura és discriminatòria, fomenta la desigualtat i contribueix a estigmatitzar el col·lectiu de persones immigrants, a la vegada que dificulta la seva integració en grups-classe que esdevenen, a la pràctica, els millors integradors i normalitzadors que hi ha.

Per això, demanem:

- Que es destinin els recursos i el professorat necessaris pel funcionament de les actuals aules d'acollida a TOTS els centres públics (i que els privats anomenats concertats facin el mateix), incrementant el nombre d'aules i el pressupost que s'hi destina i dotant-les de professionals especialitzats, pedagògicament preparats i amb coneixements suficients de llengua.

- Que hi hagi una millor coordinació, interna en els centres, i externa a nivell de l'Ajuntament i el Departament d'Educació, per garantir el dret a l'escolarització dels alumnes nouvinguts en tots els centres.

- Que es retiri un pla pilot del qual no se n'ha definit a pocs mesos vista el com, on, quan i qui el portarà a terme, un pla en el qual no s'han tingut en compte els claustres dels centres educatius, els sindicats del sector ni tots els agents implicats.

- Que es tracti a les persones nouvingudes com a ciutadans de la nostra ciutat que són i no com a subjectes d'experiments basats en guetos-laboratori, i que es respectin els seus drets.

Reclamem que s'aturi aquest disbarat pedagògic i social que contradiu tots els esforços que estàn fent treballadors socials, entitats, docents i la societat en general per la convivència entre tots els ciutadans.

Secció d'Ensenyament de la CGT del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre

Maig de 2008

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció