CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Desenes de milers de manifestants a Londres contra les retallades

Diumenge, 27 març, 2011

Més de 400.000 britànics han protestat el 26 de març contra les polítiques d'austeritat del govern, en la manifestació més important realitzada a Londres des de les contràries a la invasió de l'Iraq de l'any 2003.

La gran manifestació de Londres ha estat marcadament eclèctica, amb presència d'organitzacions de tot l'àmbit de l'esquerra, dels sindicats i dels moviments socials, i ha finalitzat amb greus incidents quan alguns centenars de manifestants anarquistes han provocat destrosses a comerços de luxe i bancs a les principals artèries de la capital, i s'han produït violents enfrontaments amb la policia.

Com la resta de governs europeus, el govern conservador de David Cameron ha posat en marxa una sèrie de mesures encaminades a reduir el dèficit públic del país, però el país s'ha revoltat. Les retallades no són més fortes que les que han aplicat o estan aplicats altres governs europeus, però han caigut com una galleda d'aigua freda en un país com Anglaterra, on l'estat del benestar ha estat sempre fràgil. El govern de Cameron assegura que no té cap altra alternativa que fer una gran retallada econòmica per rebaixar el dèficit, però els milers de manifestants no estan disposats a deixar que el pla d'austeritat es porti a terme.

Sota els anys dels laboristes, els anglesos s'havien acostumat a una despesa pública sense precedents, que no va aconseguir alterar molts serveis, danyats de mort durant els anys de governs conservadors, però que van insuflar una nova autoestima en veure com àrees com la sanitat o l'educació rebien injeccions milionàries per millorar-les. Els laboristes van jugar la carta de la por als tories per intentar frenar la seva victòria, però no ho van aconseguir. Amb tot, Cameron no va donar detalls de quines retallades volia fer durant la campanya i, fins i tot ara, es mostra reticent a donar males notícies als britànics. El cert és que la mala reputació dels conservadors, que van convertir serveis modèlics, com el dels ferrocarrils, en la rialla d'Europa, els precedeix i marca totes les seves iniciatives. Això explica que les mesures de retallades -que deixaran petits pobles sense oficines de Correus o biblioteques- hagin provocat un fort rebuig a Anglaterra.

Més informació (en anglès) a:

http://london.indymedia.org/articles/8096

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció