CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Desobeïm als carrers. El 19 de novembre a Berga reinauguració del carrer Marcel·lí Massana i inauguració del carrer Alfonsina Bueno

Dimecres, 9 novembre, 2016

Desobeïm als carrers. Desobeïm per la memòria

El Centre d’Estudis Josep Ester Borràs és un centre de documentació, recerca i difusió historicosocial de Berga. Treballem per la recuperació de la memòria històrica, especialment, del moviment obrer a la comarca. Durant els més de 15 anys de vida de l’associació hem editat diverses obres en aquesta línia. L’última publicació ha estat la reedició de la biografia de Marcel·lí Massana a cura de Josep Maria Reguant. Precisament, el 21 de maig d’enguany, després de la presentació del llibre esmentat vam inaugurar simbòlicament el carrer que volem que porti el seu nom amb la col·locació d’una placa que així ho assenyala a la seva casa natal.

A primers d’octubre, gairebé mig any després, un dels nostres socis va rebre la notificació d’una sanció per la seva participació a l’acte. Se li aplicava l’Ordenança de Civisme amb una multa econòmica de 750€. Des del Centre no entenem la recuperació de la memòria històrica com una tasca merament intel·lectual o d’arxiu. La nostra lluita és a parts iguals entre la tinta impresa –editem, tenim cura i ampliem l’extensa biblioteca personal de Josep Ester Borràs–, com a fora als carrers. Per això se’ns intenta silenciar, perquè proposem canvis reals des de l’acció directa. Estem farts de passejar per carrers que només porten els noms dels de sempre, entre l’elit vinculada al poder i la llista interminable del santoral. Mentrestant, la gent que va lluitar per un món més just segueix oblidada de forma deliberada o colgada de terra en alguna cuneta. Alhora, ens neguem a reconvertir la lluita per memòria històrica en l’enèsim producte de consum, en un passatemps per turistes de cap de setmana desvirtuant uns ideals que ens són més presents i necessaris que mai.

Per aquests fets se’ns multa amb una ordenança classista: el 2006, un govern municipal del PSC estrenava la nova normativa amb nosaltres, després del primer canvi de noms de carrers que vam impulsar. I ara, 10 anys després, –curioses efemèrides– un govern de la CUP ens aplica la mateixa Ordenança. Diferents governs, la mateixa desmemoria, la política de la inacció i idèntica repressió. Tanmateix, nosaltres continuarem aliens als càlculs electorals i a les contradiccions que comporta l’exercici de l’autoritat.

Per aquests motius us volem sol·licitar el vostre suport per la retirada de la sanció i, sobretot, la vostra adhesió per seguir endavant amb la campanya que continuarà amb la inauguració del nou carrer dedicat a Alfonsina Bueno, berguedana empresonada a Ravensbrück i Mauthausen. Un acte que tindrà lloc el proper 19 de novembre a les 12 del matí a la ciutat de Berga, acte d'inauguració del carrer Alfonsina Bueno i reinauguració (la segona placa) al carrer Marcel·lí Massana, al que hi assistirà Joan Busquets (exmaqui del grup de Massana) i Elisenda Belenguer (biografa de Neus Català).

Us necessitem, us hi esperem. Enviar adhesions de suport a cejeb@cejeb.org

Per la memòria històrica: Acció directa, desobeïm als carrers!

Centre d’Estudis Josep Ester Borràs i Ateneu Columna Terra i Llibertat

http://www.bllibertari.org/desobeim-als-carrers.html

cartell3-1.jpg