CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Dia Mundial de la Lluita contra la Sida: 34 milions de persones al món són portadores del VIH

Dissabte, 1 desembre, 2012

Les xifres globals de malalts de sida (34 milions de persones al món són portadores del VIH) reflecteixen una greu epidèmia, especialment a Àfrica, Àsia, Orient Mitjà i Europa oriental, tot i que s'ha aconseguit reduir les morts gràcies a les teràpies antiretrovirals.

Amb motiu de la celebració aquest dissabte del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida , el Programa Conjunt de l'ONU per al VIH / SIDA (ONUSIDA) va divulgar el seu informe anual en el qual es destaca que el continent més afectat és Àfrica. En aquest sentit, el 69% dels portadors del VIH -23.500.000-viu a l'Àfrica subsahariana, on 3,1 milions de nens estan infectats.

Malgrat el dramàtic d'aquestes xifres, aquesta regió també ha vist una important reducció de les morts relacionats amb la sida, un 32% entre 2005 i 2011, any aquest últim en què la xifra de morts va ser de 1,2 milions. I és que gràcies a les inversions en teràpies antiretrovirals el nombre de morts anuals per aquesta malaltia s'ha reduït i ha passat de 2,2 milions el 2005 a 1,7 milions en 2011. Només en els dos últims anys l'accés als tractaments contra el virus VIH s'ha incrementat en un 63% a tot el món.

8 MILIONS DE TRACTAMENTS

En l'actualitat, 8 milions de persones reben tractament antiretroviral, el que significa que hi ha més malalts que mai que reben ajuda per tenir vides més llargues, més saludables i més productives, segons ONUSIDA.

No obstant això, encara hi ha punts negres en diverses regions com Europa de l'est, Àsia central (amb 1,4 milions de portadors del VIH), Orient Mitjà i Àfrica septentrional, on hi ha hagut preocupants increments en la mortalitat relacionada amb la sida, amb percentatges d'entre el 17 i el 21%. Així, a la Xina la sida va causar 17.740 morts entre gener i octubre d'aquest any, fet que suposa un augment del 8,6% respecte al mateix període de 2011, segons el seu Ministeri de Salut.

XIFRES A ESPANYA

En l'últim any, s'ha produït a Espanya un descens del 7,5% dels nous diagnòstics de VIH, segons dades del Sistema de Vigilància del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat , que va registrar el 2011 un total de 2.763 nous casos , 144 menys respecte als detectats l'any anterior (2907).

Aquest sistema incorpora dades de totes les comunitats excepte Andalusia i Comunitat Valenciana, per aquest motiu el departament que dirigeix ​​Ana Mato consideri que el nombre total de nous contagis a Espanya estaria entre els 3.500 i 4.000 casos.

En qualsevol cas, les dades del 2011 suposen el segon descens consecutiu de contagis registrat des que es van començar a comptabilitzar dades. A més, el nombre de nous casos se situa ja a nivells inferiors als registrats en 2008 (2.865 nous casos). Amb aquests nous contagis s'estima que el VIH afectaria ja a entre 120.000 i 150.000 persones, tot i que d'aquestes 1/3 desconeix que és portadora del virus.

VIES DE TRANSMISSIÓ

El 83,4% dels nous contagis es va produir en homes, i l'edat més freqüent al diagnòstic va ser de 35 anys. Quant a les vies de transmissió, la més freqüent és les relacions sexuals sense protecció (85% dels casos), seguides de la transmissió per via parenteral en usuaris de drogues injectades (5%).

En aquest sentit, les dades del 2011 mostren un increment de casos en homes que tenen sexe amb homes, que representen ja el 54 per cent de tots els nous casos, quan el 2010 representaven un 46 per cent del total i, el 2009, un 40 per cent.

ESPANYOLS "incòmodes"

D'altra banda, el 50% dels espanyols assegura sentir-se "incòmode" si un company de col · legi del seu fill té el VIH, el 27% si és un company de treball i el 39,5% si pateix aquesta malaltia la persona que treballa a la botiga habitual, segons ha mostrat l'estudi 'Actituds de la població espanyola cap a les persones amb VIH. Evolució 2008-2012 ', realitzat per la Societat Espanyola Interdisciplinària de la Sida (SEISIDA) en col · laboració amb la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i la Universitat del País Basc (UPV) .

"Encara més de 13 milions d'espanyols (gairebé un 29%) intentaria evitar el contacte amb una persona amb VIH. Afortunadament, aquesta xifra és menor que la del 2008, quan un de cada tres espanyols (33%) assegurava que evitaria el contacte ", ha comentat l'autora del treball, M. José Fuster.

POR DE LA PROVA

A més, el 25,71% de les persones té por en pensar en fer-se la prova del VIH. D'aquestes, el 16,7% confessa que experimenta molta por, segons un estudi realitzat per Suport Positiu en col · laboració amb Calcsicova i AVACOS, entitats que pertanyen a CESIDA.

La sensació de por podria procedir de la creença, segons el 58,94% dels enquestats, que la societat veu irresponsables a les persones VIH positives. El component social també influeix, en considerar el 78,81% que hi ha discriminació social cap a les persones amb VIH.

"La sensació de por davant la prova del VIH ens preocupa especialment. Diversificar l'accés a la prova i normalitzar seria una forma segura, ràpida i efectiva de controlar l'epidèmia", ha assenyalat el secretari de CESIDA, Jorge Garrido

FONT: HUFFINGTONPOST.ES

Les entitats auguren que les retallades en l’àmbit de la salut provocaran un repunt de casos de Sida “en quatre o cinc anys”, segons ha explicat a l’ACN la presidenta del Comitè 1r de Desembre, Montse Pineda.

Pineda ha alertat que la crisi està provocant un esgotament del model que es feia servir fins ara i que havia donat resposta contra l’epidèmia ja que les entitats es veuen obligades a deixar d’oferir serveis que afecten directament a les persones. Ha afegit també que l’entrada en vigor del decret estatal que limita l’accés a l’atenció sanitària pública perjudicarà el diagnòstic i tractament dels immigrants. A més, ha alertat que està en risc la continuïtat de les entitats contra la Sida.

Avui es commemora el Dia Mundial Contra la Sida i el Comitè 1r de Desembre, plataforma unitària que aglutina les entitats que treballen en aquest camp, ho commemora amb la preocupació sobre el seu futur i l’atenció a les persones afectades. I és que, segons explica Pineda, la crisi ha provocat que les entitats i les polítiques de prevenció “estiguin molt tocades” com a conseqüència de les retallades tant per part del Govern com de l’executiu espanyol.

Pineda ha explicat que les entitats catalanes no només han patit les retallades “dràstiques” de les subvencions sinó que en el cas català encara no han cobrat la subvenció del 2012, que són uns 900.000 euros. Això està debilitant les entitats que ja s’han vist obligades a acomiadar gent però també a reduir els serveis que fins ara oferien. Per exemple, no s’estan fent campanyes d’informació i sensibilització entre alguns col·lectius, s’ha reduït la informació a les escoles, els programes de prevenció en llocs on habitualment es practica la prostitució i es fa menys atenció psicològica i social.

La presidenta ha alertat que aquests són serveis necessaris que han contribuït fins ara a la reducció de la SIDA i a la sensibilització per portar pautes sexuals segures. Per això, ha dit que la reducció dels mateixos afecta directament a les persones i fa preveure, com ha assegurat que ja ha passat en altres llocs, que hi haurà “un repunt espectacular” dels casos en els propers anys.

A banda de les retallades en les subvencions a les entitats, Pineda ha recordat que l’entrada en vigor del decret estatal que limita l’accés a la sanitat pública també té un efecte directe sobre aquesta qüestió ja que provocarà que els immigrants que puguin estar infectats pel VIH no ho detectin fins molt tard i això dificultarà el seu tractament.

Sobre la situació de la Sida a Catalunya, Pineda ha explicat que han constatat una estabilització general dels nous casos de VIH però a la vegada hi ha un cert repunt en determinats col·lectius vulnerables. Pineda ha insistit en la importància de la detecció precoç i l’educació des de les escoles.

FONT: ELBAIX.CAT

Més informació:

- XARXA SIDA I MÓN LOCAL

- STOP SIDA

- COMITÈ 1ER DE DESEMBRE. PLATAFORMA D´ONG SOLIDARITAT SIDA CATALUNYA

- COORDINADORA ESTATAL VIH-SIDA

- DIRECTORI MUNDIAL D´ONG SOBRE LA SIDA

- COORDINADORA GAI-LESBIANA DE CATALUNYA