Diguem prou! Jornada d’actes a Barcelona el 19 de març, en defensa de la democràcia, contra el racisme i la xenofòbia
El pròxim dissabte 19 de març, es farà a Barcelona un acte que, amb el lema “DIGUEM PROU. Contra el racisme i la xenofòbia. En defensa de la democràcia”, vol ser un crit de rebuig a l’escalada racista dels últims temps –cada vegada més alarmant-, un crit per dir prou a les retallades, discriminacions i restriccions, però alhora un crit constructiu, un crit en defensa dels valors democràtics, d’una societat diversa i de barreja.
Es tracta d'un esdeveniment que neix de SOS Racisme, però al qual s'han adherit nombroses entitats (socials, veïnals, de drets humans, sindicals, juvenils, etc.) i persones de Catalunya, entre elles la CGT de Catalunya.
- Un acte de denúncia i de proposta
L’activitat que ens ocupa és un acte de posicionament polític, de denúncia. Hem de dir prou: no acceptem més que el discurs reaccionari, excloent i feixista, propi de l’extrema dreta, vagi guanyant espais i vagi penetrant a la política del nostre país. Considerem que ara no és moment per vacil·lacions i per això, aquelles persones que apostem per la convivència i la cohesió social hem de sumar esforços per la defensa de la igualtat de drets i de la democràcia.
- El format de l’acte
El dissabte 19 de març entre les 16.30h i les 22h, al Passeig Lluis Companys, crearem un espai de denúncia i proposta; un acte massiu, que mobilitzi a persones de totes les edats, de tots els barris i municipis de Catalunya i a entitats molts diverses. L’acte tindrà moments per tots els públics.
* De 16.30h a 18h.
Presentació de l’acte i actuacions pels més joves: Ailas; Oriol Canals i Grimpallunes.
* De 18h a 20h
Acte central, amb les intervencions de: Sami Naïr, Isabel Clara-Simó, Xavier Besalú, Manel Barceló, Mònica Lucchetti, Laura Guiteras, Pere Camps i Bella Agossou.
Projeccions i actuacions musicals de: Yacine & The Oriental Groove; Pau Alabajos i West Barna.
* 20h.
Lectura conjunta del manifest per les entitats.
* De 20.30h a 22h.
Cloenda de l’acte amb el concert de Sabor de Gràcia, 9Son i Che Sudaka Acoustic Live
- Manifest
CONTRA EL RACISME I LA XENOFÒBIA,
EN DEFENSA DE LA DEMOCRÀCIA
Estem assistint, d’un temps ençà, a un increment descarat del racisme a tots el àmbits socials, polítics i legislatius, que pot arribar a tenir unes conseqüències gravíssimes pel que fa a la retallada de drets i llibertats, i, molt especialment, com a atac directe als drets humans i al mateix sistema democràtic.
En un context de crisi econòmica que crea incertesa en la societat, la utilització interessada del missatge de la por i de la inseguretat està fent la ciutadania cada cop més permissiva davant una retallada sense precedents dels nostres drets i de les nostres llibertats.
Les vulneracions de drets es donen a tots els nivells:
A nivell europeu, amb l’aprovació de la Directiva de la Vergonya i l’expulsió de ciutadans i ciutadanes romaneses únicament pel fet de ser gitanes.
A l’Estat Espanyol, on mantenim centres de retenció i expulsió de persones que no han comès cap delicte, que anomenen Centres d’Internament per a estrangers (CIES) i que no són altra cosa que una versió light dels camps de concentració –i a Barcelona en tenim un, amagat a la Zona Franca.
A Catalunya, on som pioners de les mesures encaminades a criminalitzar la immigració com les normatives que mesuren les penes segons la nacionalitat de l’infractor. I no seria d’estranyar que tinguéssim l’ingrat privilegi d’exportar, a la resta de l’Estat, l’experiència del primer partit feixista i xenòfob de la democràcia postfranquista.
I a molts municipis, on malauradament es pateix el discurs inflamat i irresponsable de determinats líders d’opinió i partits polítics que estan dividint el veïnatge. Quin tipus de societat i de democràcia estem construint, si l’exclusió és la base de les polítiques dels que ens governen?
Constatem amb consternació que en el nostre país està prenent forma i guanyant seguidors el monstre de la intolerància.
Si continuem abonant el discurs de la por i de la inseguretat, si continuem estigmatitzant una part de la població a causa del seu origen, forçosament acabarem repetint un dels capítols més nefastos del passat europeu i constatarem , una vegada més, que el racisme mata.
Ara és el moment de trencar aquest silenci còmplice davant la vulneració de drets. Ara és el moment de recordar aquella Europa que es va alçar per dir MAI MÉS! Ara, que encara hi som a temps, és el moment de rebutjar discursos excloents i de construir una societat basada en la igualtat de drets i d’oportunitats per a tothom que asseguri la convivència i el bon veïnatge entre totes les persones.
Ara no és moment de vacil·lacions ni de mitges tintes; ara no és moment de mirar, amb els braços plegats, com es van deteriorant la democràcia i la convivència. Tant culpable com el xenòfob, és la persona que mira cap a una altra banda davant l’acció del racista.
I és per això que SOS Racisme fem una crida el proper 19 de març a tota la ciutadania catalana per manifestar el nostre rebuig a la situació actual; per fer palès que apostem per una societat justa i inclusiva, per la igualtat de drets i d’oportunitats; perquè volem viure i conviure en plena harmonia. En definitiva, per una plena i real democràcia.
- Web de la campanya amb tota la informació:
- Participa en l’acció col·lectiva “Tu a què dius prou?”
A més, participa en l'acció interactiva: envia una foto de la teva mà on hi escriguis a què dius prou (per exemple "no a les fronteres" o "no a la xenofòbia"). És molt fàcil! Amb totes les mans, es farà un mural interactiu de totes les fotos recollides que serà projectat el dia 19 de març. La idea és recollir reivindicacions ben diverses, per tal de representar al màxim la pluralitat del teixit associatiu. Envieu les fotos a: sosracisme@sosracisme.org
I podeu veure totes les recollides fins a ara a Flickr.com/photos/diguemprou
- Col·labora-hi fent difusió
Feu córrer el manifest, no només pels vostres canals de comunicació, sinó que cal que se’n parli, que corri pels carrers i places de Catalunya i arreu. Hi ha a la vostra disposició elements comunicatius de l’acte (bànner, enllaços) perquè els pengeu al vostre lloc web, xarxes socials, butlletins, i un llarg etcètera.
Trobareu tot el material a http://sosracisme.org/diguemprou/premsa/
Més informació per fer córrer el missatge per les xarxes socials:
Facebook.com/pages/Diguem-Prou/111410982267798
Spotify: llistat de difusió dels grups i cantants que hi donen suport: http://open.spotify.com/user/diguemprou/playlist/3cHaWzwHJng2KXn1FxyDUE
Attached documents