CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Dimecres 16 de setembre: Concentració contra l’ERO a les portes de la factoria de Roca de Gavà i manifestació fins a l’Ajuntament

Diumenge, 13 setembre, 2009

El 16 de Setembre, a les 17:00 hores concentració a la porta de la fàbrica, i a les 18:00 hores Manifestació fins a l'Ajuntament de Gavá i tornada a la porta de fàbrica (Convoquem UGT, CCOO i CGT).

ERO EXTINCIÓ 2009

COMUNICAT nº 3 de la Secció Sindical de CGT a Roca

Una vegada finalitzada la primera ronda de reunions amb l'Empresa, la conclusió que extraiem és l'esperada, ens trobem en un moment de tempteig en el qual ambdues parts mantenim les nostres posicions, la CGT, i la resta de Sindicats seguim exigint la retirada immediata de l'ERO, i ROCA segueix intentant convèncer-nos que la viabilitat de les factories espanyoles passa per reduir les seves plantilles.

CGT segueix i seguirà mantenint la seva posició d'exigir la retirada de l'ERO, per a començar a buscar solucions no traumàtiques (si és que són necessàries), i fins a on ens sigui possible mantindrem la unitat en la negociació, donarem suport i proposarem totes les mesures que puguin pal·liar les cruels intencions de l'Empresa, dirigides a garantir la viabilitat en el futur de les factories espanyoles, aquestes mesures conegudes per tots podrien ser:

1. ROCA ha de demostrar que realment sobra plantilla i que no es tracta tan sols d'una deslocalització de produccions.

2. ROCA ha de comprometre's a que es recuperin la totalitat de llocs de treball que actualment realitzen subcontrates i que anteriorment eren de plantilla ROCA.

3. Pla de jubilacions anticipades per al col·lectiu de treballadors de més de 54 anys (Si ROCA acceptés una edat menor, no posaríem cap objecció).

4. Pla de baixes incentivades, oferint quantitats a qui voluntàriament desitgi deixar el seu lloc de treball i acords amb els beneficis de ROCA en els últims 30 anys.

5. Pla Industrial que garanteixi l'estabilitat de les plantilles i produccions de les fàbriques espanyoles (això és un punt primordial si volem no veure'ns afectats per nous ERO cada dos per tres).

A aquestes peticions, la resposta de ROCA no ha estat totalment negativa i sembla que en les pròximes reunions es podria seguir parlant d'elles, fixant les condicions en les quals es podrien portar a terme, però no us equivoqueu, això és el principi i amb ROCA les negociacions giren d'un costat per a un altre en qüestió de segons.

Com és conegut per tots, CGT està radicalment en contra de la destrucció d'ocupació i alguna de les mesures explicades anteriorment no deixen de ser-ho (baixes incentivades), aquest punt ideològicament és bastant espinós però qui pot prohibir que empresa i treballador pactin econòmicament la sortida de l'empresa?

De totes formes i a “manera d'apunts”, ROCA haurà de donar-nos explicacions sobre bastants assumptes que des de CGT ens creen dubtes: ROCA s'ha gastat en l'últim trienni aproximadament uns 463 milions d'euros a comprar empreses en l'estranger, moltes de les quals són deficitàries, perden diners (Brasil, Rússia, Romania, Xina, Bulgària, Malàsia...), i on caldrà continuar invertint més diners i on es fabricaran productes marca ROCA, tot això per a intentar millorar els seus comptes de resultats, en detriment de les plantes espanyoles i dels seus treballadors.

Per exemple, en l'exercici 2006, va haver un grup de societats que van tenir resultats negatius per import de 16,5 milions d'euros, i un altre grup va tenir resultats positius per import de 67,4 milions, el que llança un saldo positiu de 50,8 milions de beneficis. No obstant això, en el 2007, les pèrdues van augmentar fins als 25,4 milions i els guanys es van reduir fins a 52,2 milions, caient el benefici un 57%, fins als 22 milions. Per exemple, la societat Roca Sanitayware LCC (Rússia) va perdre 4,2 milions d'euros en el 2006 i 9,7 milions en el 2007. La societat Roca Sanitaryware Trading (Shanghái, Xina) va perdre 5,9 milions en el 2006 i 3,5 milions en el 2007. La societat Roca Sanitaryware (Xuzhou, Xina) va perdre 1 milió en el 2006 i 1,2 milions en el 2007. La societat Roca Brasil Ltda., va registrar unes pèrdues de 12 milions en el 2007. La societat Roca Santekhnika Ltda. (Rússia) va registrar unes perdudes de 10 milions en el 2007.

És necessari analitzar detingudament els comptes del 2008 de Roca Sanitari i de la Corporació Empresarial, per a determinar com han influït els mals resultats de les filials en els presumptes 95 milions de pèrdues que serveixen d'argument justificatiu per a presentar l'ERO. Que CGT sàpiga, encara no ha dimitit el Gerent ni cap alt càrrec directiu, ni han presentat ERO en aquestes filials deficitàries que llastren els resultats de l'empresa. Això si, ROCA pretén que ho paguem 713 famílies.

Tampoc podem obviar que una gran part de l'enorme volum d'estoc de producte acabat que és un altre dels arguments de ROCA com causa justificativa de l'ERO, s'ha provocat artificialment, ja que són peces de marca ROCA, però fabricades en plantes de l'estranger, principalment al Marroc, Portugal i Polònia.

Des de la CGT, estem convençuts que els resultats “negatius” de l'exercici 2008 són merament conjunturals, que si bé podríem acceptar que el volum de vendes nacional ha caigut mínimament, l'internacional segueix en plena expansió, que el presumpte resultat negatiu es deu en part a activitats alienes a l'explotació de les 3 factories afectades pel ERO, als mals resultats de les filials, i a inversions en publicitat.

Pensem que aquest ERO és una àmplia maniobra de la Gerència de l'Empresa per a deslocalitzar la producció cap a països estrangers aprofitant la situació econòmica del país, i intentar millorar de passada els pèssims resultats de les filials deficitàries comprades recentment. Estem convençuts que aquest i els anteriors ERO eren una estratègia de ROCA amb l'únic objectiu de continuar la seva expansió internacional a costa de la suor dels seus treballadors espanyols, i ara no en tenen suficient, i també ens volen prendre el pa dels nostres fills, no ho permetrem, lluitarem pel que és nostre.

Secció Sindical CGT Roca

www.cgt-roca.com