CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Dins la campanya “La UE pa qué? Pa quién?” tindrà lloc a Barcelona el curs “Una visió crítica de la Unió Europea”

Dijous, 15 gener, 2009

Dintre de la iniciativa U.€. pa que???, que coordinen Baladre, CGT, Observatori del Deute en la Globalització i Ecologistes en Acció, s'organitza el curs UNA VISIÓ CRÍTICA DE LA UE. Es desenvoluparà a Barcelona els dies 6, 7 i 8 del mes de FEBRER de 2009, en els Locals d'Ecoconcern (Mare de Déu del Pilar 15). El curs serà impartit bàsicament pel Seminari de Economia Critica TAIFA.

Objectiu

En l'actualitat, la Unió Europea s'ha convertit en un dels agents principals del avenç del neoliberalisme a nivell global.

L'objectiu del curs se centrarà a presentar quins són, des del seu origen, els veritables objectius del procés de construcció europea, així com quins són els instruments utilitzats per a la consecució d'aquests objectius.

Els temes centrals del curs es dedicaran a analitzar des d'una òptica crítica i anticapitalista quines són els desafiaments presents i futurs de la Unió Europea, així com els diversos impactes econòmics, socials, polítics i ambientals del procés i les conseqüències del mateix per a les poblacions de la UE, amb atenció especial al que es refereix a l'estat espanyol.

Metodologia

Curs de sis sessions, d'una durada aproximada de dues hores i mitja cadascuna. Cada sessió es dividirà en: exposició del tema a càrrec del ponent (1 hora), discussió del tema en grups petits (45 minuts), posada en comú (45 minuts). Als assistents al curs se'ls lliurarà una bibliografia bàsica sobre cadascuna de les sessions.

Programa

- Divendres 6 de febrer. 19.00h.

Sessió 1. La història del procés de construcció europea i el paper de les seves institucions i grups de poder.

Es mostrarà el context històric en el qual s'ha desenvolupat projecte europeu, d'acord amb l'evolució del capitalisme. S'aprofundirá en les raons, orígens, etapes del procés de construcció europeu així com en el funcionament de les principals institucions europees.

- Dissabte 7 de febrer.

10.00h. Sessió 2. La política econòmica de la UE (I). L'assumpció del Neoliberalisme.

Es presenta l'evolució en matèria de política econòmica de la Unió i quins elements la converteixen, des de la signatura de l'Acta Única, en un dels vaixells almirall del neoliberalisme a nivell mundial. S'analitzaran les repercussions del Tractat de Maastricht, El Pacte d'Estabilitat i la política del BCE a partir de l'entrada en vigor de l'Euro.

12.30h Sessió 3. La Política econòmica de la UE (II). De l'Euro a la crisi del 2008.

Una mirada sobre la política econòmica recent de la UE. S'analitzarà com a través de la proposta de Constitució, la Directiva de serveis i el Tractat de Lisboa es continua aprofundint en el caràcter neoliberal de la Unió.

16.30h Sessió 4. La política social de la UE. Existeix un Model Social Europeu?

Del “Welfare” al “Workfare”, la política d'ocupació i la “Flexicurity”, la tergiversació del Model Social Europeu, l'enduriment de la política social, les privatitzacions, la política migratòria i el Dúmping Social són alguns dels temes que s'abordaran en aquesta sessió.

19.00h Sessió 5. La UE, un projecte en expansió.

S'analitzarà el paper de la UE en el marc de la Globalització, les raons que s'amaguen darrere dels diferents processos d'expansió que es troba immersa la Unió així com els objectius dels diferents acords comercials en marxa.

- Diumenge 8 de febrer.

10.00h Sessió 6. Les conseqüències mediambientals del procés europeu.

S'analitzarà com el desplegament del model europeu a nivell productiu es basa en l'increment de l'ús dels combustibles fòssils el que comporta un fort impacte ambiental i converteix a la UE en un dels principals causants del canvi climàtic. Es veurà també com el model de Agrobussines, promogut per la UE, suposa una aposta per un model que destruïx els equilibris territorials i pressiona brutalment sobre els recursos naturals.

12,30h Cap a on avança Europa?

Taula rodona al voltant de les perspectives de futur de la UE així com de les principals propostes de resistència i d'alternatives al desplegament del model europeu. Contarà amb la participació del conjunt dels ponents en les diverses sessions.

Perquè el curs pugui realitzar-se és condició indispensable que es reuneixi un grup mínim d'assistents de 15 persones.

El preu d'inscripció ha de cobrir el cost del material de difusió i de la bibliografia, així com els desplaçaments dels ponents, i s'ha marcat en 10 €. El dissabte hi ha la possibilitat de menjar al local d'Ecoconcern al preu de 5 €.

Els afiliats i afiliades de la CGT de Catalunya interessats en inscriure's, poden enviar un correu a la Secretaria d'Organització: s-org(arroba)cgtcatalunya.cat

Mapa de situació d'Ecoconcern:
www.pangea.org/ecoconcern/associacio.htm