CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Disponible la digitalització del periòdic ‘Solidaridad Obrera’ des de 1907 a 1925

Dimecres, 7 març, 2012

El conegut i mític periòdic “Solidaridad Obrera”, sorgit en 1907 a Barcelona com l'expressió escrita més solida i duradora del “sindicalisme d'acció directa”, ha estat digitalitzat des dels seus orígens en 1907 fins a l'any 1925. Aquest treball de compilació ha estat realitzat de forma pacient per l'historiador Paco Madrid.

El CEDALL (Centre de Documentació Antiautoritari i Llibertari), com a grup divulgador de la “memòria llibertària” en el nostre país, ha recollit i sistematitzat el treball que Paco Madrid ha portat a terme, integrant en el seu web la col·lecció del periòdic. Des d'aquest moment ja es pot consultar la que pot ser considerada com una de les millors “fonts primàries” del periodisme anarcosindicalista del nostre país.

En una primera aproximació podríem dir que durant aquesta etapa històrica, “Solidaridad Obrera”, expressa de forma clara les diverses lluites obreres i socials en les quals estava immersa bona part de la classe obrera en els seus desitjos d'emancipació social enfront del capitalisme espanyol i els diversos representants polítics que sustentaven el règim de la cridada “Restauració”.

Una segona aproximació, ens duria a realçar la importància creixent que va anar adquirint el periòdic “Solidaridad Obrera” durant aquesta dues primeres dècades i que el va dur a convertir-se en “diari” durant determinats períodes d'aquesta etapa inicial. Només la persistent i dura repressió estatal va poder fer fer callar les seves pàgines en alguns períodes de gran combat social entre la burguesia i el proletariat. No podem deixar de costat, a l'esmentar breument aquest període històric, que “Solidaridad Obrera” com òrgan de premsa i propaganda va lligat de forma fecunda al gran avanç organitzatiu i presència social que va adquirint l'anarcosindicalisme durant aquesta decisiva època.

Les organitzacions sindicals que van ser el seu suport econòmic i expressió conseqüent de la seva línia ideològica (“Solidaritat Obrera”, “Confederació Regional del Treball de Catalunya” (CRT-C) i la mitificada Confederació Nacional del Treball (CNT) van anar adquirint una força considerable en el nostre país, fins al punt d'arribar a ser la força sindical majoritària a nivell estatal i la millor expressió dels desitjos de transformació social en un sentit plenament llibertari.

Esperem i desitgem que la digitalització d'aquesta etapa històrica del periòdic “Solidaridad Obrera” sigui una bona eina per al coneixement, investigació i divulgació del moviment obrer en general i de l'anarcosindicalisme ibèric del primer terç del segle XX en particular.

EQUIP CEDALL (Febrer 2012)

Podeu accedir als exemplars digitalitzats anant al web www.cedall.org/Documentacio/Castella/cedall203530000_Solidaridad%20Obrera.htm